OIE

Grčki PPC instalira postrojenje za skladištenje energije iz obnovljivih

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka državna kompanija Public Power Cooperation (PPC) ugradiće revolucionarni sistem za skladištenje energije na svom postrojenju na egejskom ostrvu Karpatos.

Najveći proizvođač i snabdevač električnom energijom u Grčkoj odlučio je da instalira sistem koji koristi litijum-jonsku bateriju za skladištenje energije, javlja grčki energetski portal Energypress. Kako se navodi, ovaj pilot projekat bi mogao da posluži kao pokazatelj u kom pravcu će se razvijati PPC kada su u pitanju obnovljivi izvori energije (OIE).

PPC je, kao kompanija koja je sagradila prvi vetropark u svetu daleke 1982. godine za potrebe snabdevanja udaljenog ostrva električnom energijom, posvećen inovacijama. Sistem za skladištenje energije kapaciteta 40 kilovata (kW) koji je proizvela nemačka kompanija Accusol čuvaće električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora i puštati je u mrežu kad god je to potrebno. Na taj način obezbeđuje se kontinuirano snabdevanje električnom energijom bez narušavanja stabilnosti mreže.

Ova tehnologija će nadomestiti nedostatke postrojenja koja koriste obnovljive izvore, budući da ona ne mogu da obezbede kontinuiranu proizvodnju električne energije jer zavise od energije sunca i vetra.

PPC će sistem za skladištenje energije kompanije Accusol koristiti besplatno tokom šest meseci. Nakon probnog perioda, kompanija može zatražiti još šest meseci za testiranje sistema.

Accusol je počeo da prozvodi visokotehnološke proizvoda za skladištenje energije 2012. godine. Prototip prvog sistema koji koristi litijum-jonsku bateriju snage 50 kilovat-časova (kWh) u kombinaciji sa fotonaponskim generatorom snage 20 kW predstavljen je javnosti 2013. godine.

U oblasti fotonaponskih sistema za industrijsku upotrebu, Accusol sarađuje sa nemačkom kompanijom Windwärts Energy GmbH. Sarađuje takođe i sa nemačkim gigantom Siemens. Budući planovi ove kompanije uključuju serijsku proizvodnju litijum-jonskih baterija kapaciteta od 50 do 250 KWh.

Grčka kompanija PPC preko svoje podružnice PPC Renewables (PPCR) proizvodi zelenu energiju u više vetroelektrana, malih hidroelektrana i solarnih elektrana ukupne instalisane snage 145 megavata (MW), uključujući i postrojenja u kojima PPCR učestvuje kroz zajednička ulaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.