OIE

Grčki PPC instalira postrojenje za skladištenje energije iz obnovljivih

Foto: Pixabay

Objavljeno

05.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka državna kompanija Public Power Cooperation (PPC) ugradiće revolucionarni sistem za skladištenje energije na svom postrojenju na egejskom ostrvu Karpatos.

Najveći proizvođač i snabdevač električnom energijom u Grčkoj odlučio je da instalira sistem koji koristi litijum-jonsku bateriju za skladištenje energije, javlja grčki energetski portal Energypress. Kako se navodi, ovaj pilot projekat bi mogao da posluži kao pokazatelj u kom pravcu će se razvijati PPC kada su u pitanju obnovljivi izvori energije (OIE).

PPC je, kao kompanija koja je sagradila prvi vetropark u svetu daleke 1982. godine za potrebe snabdevanja udaljenog ostrva električnom energijom, posvećen inovacijama. Sistem za skladištenje energije kapaciteta 40 kilovata (kW) koji je proizvela nemačka kompanija Accusol čuvaće električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora i puštati je u mrežu kad god je to potrebno. Na taj način obezbeđuje se kontinuirano snabdevanje električnom energijom bez narušavanja stabilnosti mreže.

Ova tehnologija će nadomestiti nedostatke postrojenja koja koriste obnovljive izvore, budući da ona ne mogu da obezbede kontinuiranu proizvodnju električne energije jer zavise od energije sunca i vetra.

PPC će sistem za skladištenje energije kompanije Accusol koristiti besplatno tokom šest meseci. Nakon probnog perioda, kompanija može zatražiti još šest meseci za testiranje sistema.

Accusol je počeo da prozvodi visokotehnološke proizvoda za skladištenje energije 2012. godine. Prototip prvog sistema koji koristi litijum-jonsku bateriju snage 50 kilovat-časova (kWh) u kombinaciji sa fotonaponskim generatorom snage 20 kW predstavljen je javnosti 2013. godine.

U oblasti fotonaponskih sistema za industrijsku upotrebu, Accusol sarađuje sa nemačkom kompanijom Windwärts Energy GmbH. Sarađuje takođe i sa nemačkim gigantom Siemens. Budući planovi ove kompanije uključuju serijsku proizvodnju litijum-jonskih baterija kapaciteta od 50 do 250 KWh.

Grčka kompanija PPC preko svoje podružnice PPC Renewables (PPCR) proizvodi zelenu energiju u više vetroelektrana, malih hidroelektrana i solarnih elektrana ukupne instalisane snage 145 megavata (MW), uključujući i postrojenja u kojima PPCR učestvuje kroz zajednička ulaganja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

5. januar 2017. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Vulcan Energy Nemackoj prvo postrojenje proizvodnju litijuma Evropi

Vulcan Energy u Nemačkoj otvorio prvo postrojenje za proizvodnju litijuma u Evropi

5. januar 2017. - Vulcan Energy je sagradio postrojenje za optimizaciju ekstrakcije litijuma – LEOP, koje ga izdvaja iz geotermalnih voda u dolini Gornje Rajne

eu akcioni plan mreze

Investitori pozdravili Akcioni plan EU za mreže, ali tvrde da nedostaju neke suštinske mere

5. januar 2017. - Evropska komisija predstavila je akcioni plan od 14 tačaka za sedam izazova sa kojim se danas suočavaju prenosne i distributivne mreže

Crna Gora izdala dozvole za 4 GW solara i vetra, želi podršku EU za zeleni čelik

5. januar 2017. - Strateški ciljevi Crne Gore uključuju obnovljive energiju, pametna električna brojila, ali pokretanje proizvodnje zelenog čelika