x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Grčki PPC instalira postrojenje za skladištenje energije iz obnovljivih

05.01.2017. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Grčki PPC instalira postrojenje za skladištenje energije iz obnovljivih

Grčka državna kompanija Public Power Cooperation (PPC) ugradiće revolucionarni sistem za skladištenje energije na svom postrojenju na egejskom ostrvu Karpatos.

Najveći proizvođač i snabdevač električnom energijom u Grčkoj odlučio je da instalira sistem koji koristi litijum-jonsku bateriju za skladištenje energije, javlja grčki energetski portal Energypress. Kako se navodi, ovaj pilot projekat bi mogao da posluži kao pokazatelj u kom pravcu će se razvijati PPC kada su u pitanju obnovljivi izvori energije (OIE).

PPC je, kao kompanija koja je sagradila prvi vetropark u svetu daleke 1982. godine za potrebe snabdevanja udaljenog ostrva električnom energijom, posvećen inovacijama. Sistem za skladištenje energije kapaciteta 40 kilovata (kW) koji je proizvela nemačka kompanija Accusol čuvaće električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora i puštati je u mrežu kad god je to potrebno. Na taj način obezbeđuje se kontinuirano snabdevanje električnom energijom bez narušavanja stabilnosti mreže.

Ova tehnologija će nadomestiti nedostatke postrojenja koja koriste obnovljive izvore, budući da ona ne mogu da obezbede kontinuiranu proizvodnju električne energije jer zavise od energije sunca i vetra.

PPC će sistem za skladištenje energije kompanije Accusol koristiti besplatno tokom šest meseci. Nakon probnog perioda, kompanija može zatražiti još šest meseci za testiranje sistema.

Accusol je počeo da prozvodi visokotehnološke proizvoda za skladištenje energije 2012. godine. Prototip prvog sistema koji koristi litijum-jonsku bateriju snage 50 kilovat-časova (kWh) u kombinaciji sa fotonaponskim generatorom snage 20 kW predstavljen je javnosti 2013. godine.

U oblasti fotonaponskih sistema za industrijsku upotrebu, Accusol sarađuje sa nemačkom kompanijom Windwärts Energy GmbH. Sarađuje takođe i sa nemačkim gigantom Siemens. Budući planovi ove kompanije uključuju serijsku proizvodnju litijum-jonskih baterija kapaciteta od 50 do 250 KWh.

Grčka kompanija PPC preko svoje podružnice PPC Renewables (PPCR) proizvodi zelenu energiju u više vetroelektrana, malih hidroelektrana i solarnih elektrana ukupne instalisane snage 145 megavata (MW), uključujući i postrojenja u kojima PPCR učestvuje kroz zajednička ulaganja.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.