OIE

Grčka otvorila prve solarne elektrane po novom modelu podrške za OIE

Grcka otvorila prve solarne elektrane po novom modelu podrske za OIE

Photo: Hellenic Petroleum

Objavljeno

10.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka je dobila prve solarne elektrane, snage 8,6 MW, u skladu sa novim modelom za podršku obnovljivim izvorima energije (OIE). To su prva velika solarna postrojenja u ovoj zemlji od 2015. godine, a instalirala ih je kompanija Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources.

Reč je o elektranama snage 1 MW, 4 MW i 3.6 MW, preneo je PV magazin.

Grčka kompanija Hellenic Petroleum, čija glavna delatnost je snabdevanje, prerada i trgovina naftnim derivatima, osnovala je firmu Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources 2006. godine.

Kompanija je otvorila elektrane koristeći novi model za podršku OIE, koji se zasniva na aukcijama i dodeli fid-in tarifa.

Na prvoj aukciji u decembru 2016. godine izabrani su projekti ukupne snage od 40 MW.

Nova šema podrške OIE predviđa varijabilne premije preko standardne tržišne cene za proizvedenu električnu energiju. Visina premije zavisi od određenih tržišnih varijabli, a fid-in tarife važe 20 godina.

Tri solarne elektrane su deo šire strategije kompanije Hellenic Petroleum za diversifikaciju aktivnosti u oblasti obnovljivih izvora energije.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala je tu diversifikaciju tako što je kupila obveznice grčke kompanije za 28,3 miliona evra.

Novac će biti iskorišćen za otvaranje solarnih i elektrana na vetar ukupne snage do 190 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

10. novembar 2017. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane u Hrvatskoj na na rubu propasti

10. novembar 2017. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

10. novembar 2017. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

10. novembar 2017. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane