OIE

Grčka otvorila prve solarne elektrane po novom modelu podrške za OIE

Grcka otvorila prve solarne elektrane po novom modelu podrske za OIE

Photo: Hellenic Petroleum

Objavljeno

10.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka je dobila prve solarne elektrane, snage 8,6 MW, u skladu sa novim modelom za podršku obnovljivim izvorima energije (OIE). To su prva velika solarna postrojenja u ovoj zemlji od 2015. godine, a instalirala ih je kompanija Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources.

Reč je o elektranama snage 1 MW, 4 MW i 3.6 MW, preneo je PV magazin.

Grčka kompanija Hellenic Petroleum, čija glavna delatnost je snabdevanje, prerada i trgovina naftnim derivatima, osnovala je firmu Hellenic Petroleum Renewable Energy Sources 2006. godine.

Kompanija je otvorila elektrane koristeći novi model za podršku OIE, koji se zasniva na aukcijama i dodeli fid-in tarifa.

Na prvoj aukciji u decembru 2016. godine izabrani su projekti ukupne snage od 40 MW.

Nova šema podrške OIE predviđa varijabilne premije preko standardne tržišne cene za proizvedenu električnu energiju. Visina premije zavisi od određenih tržišnih varijabli, a fid-in tarife važe 20 godina.

Tri solarne elektrane su deo šire strategije kompanije Hellenic Petroleum za diversifikaciju aktivnosti u oblasti obnovljivih izvora energije.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržala je tu diversifikaciju tako što je kupila obveznice grčke kompanije za 28,3 miliona evra.

Novac će biti iskorišćen za otvaranje solarnih i elektrana na vetar ukupne snage do 190 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

10. novembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

10. novembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

10. novembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

10. novembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.