Električna energija

Grčka, Kipar i Egipat biće povezani električnim kablom

Photo: euroafrica-interconnector.com

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka, Kipar i Egipat potpisali su memorandum o izradi studije za izgradnju Evro-afričkog interkonektora, podvodnog električnog kabla koji treba da spoji energetske mreže te tri zemlje sa kontinentalnom Evropom.

Kabl dužine 1.648 kilometara biće jedan od najdužih na svetu, imaće kapacitet od 2.000 MW, a izgradnja će trajati tri godine nakon izrade studije izvodljivosti. Rukovodilac projekta Interkonektora Nasos Ktorides izjavio je na potpisivanju memoranduma u Kairu da će sve tri strane imati koristi od ovog partnerstva.

“Grčka će povećati energetsku efikasnost i postati značajan faktor na evropskoj energetskoj sceni, Kipar će postati energetsko čvorište u jugoistočnom Mediteranu a Egipat će postati važno energetski centar za Afriku”, rekao je on.

Cilj Interkonektora je da obezbedi znaćajnu ekonomsku i geopolitičku korist državama učesnicama i da doprinese ostvarivanju cilja Evropske unije od 10 odsto elektroenergetske interkonekcije između država članica.

U kratkom obraćanju ambasadori Kipra i Grčke izrazili su podršku svojih vlada razvoju projekta. Izrada neophodnih studija obeležiće početak sprovođenja projekta elektroenergetskog interkonektora.

Podvodni Evro-afrički Interkonektor osiguraće učešće Grčke, Kipra i Egipta u pan-evropskoj energetskoj mreži. Kroz ovaj projekat te tri države će osigurati energetsku sigurnost i nezavisnost, a moći će da izvoze energiju u evropske zemlje koje imaju energetski deficit, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

14. februar 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

14. februar 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

14. februar 2017. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

14. februar 2017. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem