Električna energija

Grčka, Kipar i Egipat biće povezani električnim kablom

Photo: euroafrica-interconnector.com

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka, Kipar i Egipat potpisali su memorandum o izradi studije za izgradnju Evro-afričkog interkonektora, podvodnog električnog kabla koji treba da spoji energetske mreže te tri zemlje sa kontinentalnom Evropom.

Kabl dužine 1.648 kilometara biće jedan od najdužih na svetu, imaće kapacitet od 2.000 MW, a izgradnja će trajati tri godine nakon izrade studije izvodljivosti. Rukovodilac projekta Interkonektora Nasos Ktorides izjavio je na potpisivanju memoranduma u Kairu da će sve tri strane imati koristi od ovog partnerstva.

“Grčka će povećati energetsku efikasnost i postati značajan faktor na evropskoj energetskoj sceni, Kipar će postati energetsko čvorište u jugoistočnom Mediteranu a Egipat će postati važno energetski centar za Afriku”, rekao je on.

Cilj Interkonektora je da obezbedi znaćajnu ekonomsku i geopolitičku korist državama učesnicama i da doprinese ostvarivanju cilja Evropske unije od 10 odsto elektroenergetske interkonekcije između država članica.

U kratkom obraćanju ambasadori Kipra i Grčke izrazili su podršku svojih vlada razvoju projekta. Izrada neophodnih studija obeležiće početak sprovođenja projekta elektroenergetskog interkonektora.

Podvodni Evro-afrički Interkonektor osiguraće učešće Grčke, Kipra i Egipta u pan-evropskoj energetskoj mreži. Kroz ovaj projekat te tri države će osigurati energetsku sigurnost i nezavisnost, a moći će da izvoze energiju u evropske zemlje koje imaju energetski deficit, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

14. februar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

14. februar 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

14. februar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora