x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Grčka, Kipar i Egipat biće povezani električnim kablom

14.02.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: euroafrica-interconnector.com
Grčka, Kipar i Egipat biće povezani električnim kablom

Grčka, Kipar i Egipat potpisali su memorandum o izradi studije za izgradnju Evro-afričkog interkonektora, podvodnog električnog kabla koji treba da spoji energetske mreže te tri zemlje sa kontinentalnom Evropom.

Kabl dužine 1.648 kilometara biće jedan od najdužih na svetu, imaće kapacitet od 2.000 MW, a izgradnja će trajati tri godine nakon izrade studije izvodljivosti. Rukovodilac projekta Interkonektora Nasos Ktorides izjavio je na potpisivanju memoranduma u Kairu da će sve tri strane imati koristi od ovog partnerstva.

“Grčka će povećati energetsku efikasnost i postati značajan faktor na evropskoj energetskoj sceni, Kipar će postati energetsko čvorište u jugoistočnom Mediteranu a Egipat će postati važno energetski centar za Afriku”, rekao je on.

Cilj Interkonektora je da obezbedi znaćajnu ekonomsku i geopolitičku korist državama učesnicama i da doprinese ostvarivanju cilja Evropske unije od 10 odsto elektroenergetske interkonekcije između država članica.

U kratkom obraćanju ambasadori Kipra i Grčke izrazili su podršku svojih vlada razvoju projekta. Izrada neophodnih studija obeležiće početak sprovođenja projekta elektroenergetskog interkonektora.

Podvodni Evro-afrički Interkonektor osiguraće učešće Grčke, Kipra i Egipta u pan-evropskoj energetskoj mreži. Kroz ovaj projekat te tri države će osigurati energetsku sigurnost i nezavisnost, a moći će da izvoze energiju u evropske zemlje koje imaju energetski deficit, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.