Električna energija

Grčka, Kipar i Egipat biće povezani električnim kablom

Photo: euroafrica-interconnector.com

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka, Kipar i Egipat potpisali su memorandum o izradi studije za izgradnju Evro-afričkog interkonektora, podvodnog električnog kabla koji treba da spoji energetske mreže te tri zemlje sa kontinentalnom Evropom.

Kabl dužine 1.648 kilometara biće jedan od najdužih na svetu, imaće kapacitet od 2.000 MW, a izgradnja će trajati tri godine nakon izrade studije izvodljivosti. Rukovodilac projekta Interkonektora Nasos Ktorides izjavio je na potpisivanju memoranduma u Kairu da će sve tri strane imati koristi od ovog partnerstva.

“Grčka će povećati energetsku efikasnost i postati značajan faktor na evropskoj energetskoj sceni, Kipar će postati energetsko čvorište u jugoistočnom Mediteranu a Egipat će postati važno energetski centar za Afriku”, rekao je on.

Cilj Interkonektora je da obezbedi znaćajnu ekonomsku i geopolitičku korist državama učesnicama i da doprinese ostvarivanju cilja Evropske unije od 10 odsto elektroenergetske interkonekcije između država članica.

U kratkom obraćanju ambasadori Kipra i Grčke izrazili su podršku svojih vlada razvoju projekta. Izrada neophodnih studija obeležiće početak sprovođenja projekta elektroenergetskog interkonektora.

Podvodni Evro-afrički Interkonektor osiguraće učešće Grčke, Kipra i Egipta u pan-evropskoj energetskoj mreži. Kroz ovaj projekat te tri države će osigurati energetsku sigurnost i nezavisnost, a moći će da izvoze energiju u evropske zemlje koje imaju energetski deficit, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BIG Shopping Centers grupa vetroelektrane Rumuniji 109 miliona evra

BIG Shopping Centers grupa pokreće projekat vetroelektrane u Rumuniji od 109 miliona evra

08 децембра 2021 - BIG Shopping Centers preuzima projekat vetroelektrane kapaciteta 102 megavata u Rumuniji, u značajnom iskoraku ka obnovljivoj energiji

energetski ugrozeni kupci energetsko siromastvo Kosovo Srbija Crna Gora

Najviše energetski ugroženih kupaca u regionu ima Kosovo*, a najmanje Crna Gora

07 децембра 2021 - Najnovija studija Energetske zajednice otkriva koliko građana je energetski siromašno, kao i greške zbog kojih pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

Etmax dobio koncesiju za gradnju solarne elektrane u BiH

06 децембра 2021 - Solarna elektrana Nevesinje bi trebalo da bude treća velika fotonaposnka elektrana u Hercegovini

GEK Terna prodaje zelene obveznice za 300 miliona evra uz obavezu da smanji emisije

Grčka GEK Terna prodaje zelene obveznice, kupcima garantuje smanjenje emisija

06 децембра 2021 - Grčki građevinski i energetski gigant GEK Terna se sprema da plasira obične obveznice s klauzulom vezanom za održivost