Električna energija

Grčka, Kipar i Egipat biće povezani električnim kablom

Photo: euroafrica-interconnector.com

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grčka, Kipar i Egipat potpisali su memorandum o izradi studije za izgradnju Evro-afričkog interkonektora, podvodnog električnog kabla koji treba da spoji energetske mreže te tri zemlje sa kontinentalnom Evropom.

Kabl dužine 1.648 kilometara biće jedan od najdužih na svetu, imaće kapacitet od 2.000 MW, a izgradnja će trajati tri godine nakon izrade studije izvodljivosti. Rukovodilac projekta Interkonektora Nasos Ktorides izjavio je na potpisivanju memoranduma u Kairu da će sve tri strane imati koristi od ovog partnerstva.

“Grčka će povećati energetsku efikasnost i postati značajan faktor na evropskoj energetskoj sceni, Kipar će postati energetsko čvorište u jugoistočnom Mediteranu a Egipat će postati važno energetski centar za Afriku”, rekao je on.

Cilj Interkonektora je da obezbedi znaćajnu ekonomsku i geopolitičku korist državama učesnicama i da doprinese ostvarivanju cilja Evropske unije od 10 odsto elektroenergetske interkonekcije između država članica.

U kratkom obraćanju ambasadori Kipra i Grčke izrazili su podršku svojih vlada razvoju projekta. Izrada neophodnih studija obeležiće početak sprovođenja projekta elektroenergetskog interkonektora.

Podvodni Evro-afrički Interkonektor osiguraće učešće Grčke, Kipra i Egipta u pan-evropskoj energetskoj mreži. Kroz ovaj projekat te tri države će osigurati energetsku sigurnost i nezavisnost, a moći će da izvoze energiju u evropske zemlje koje imaju energetski deficit, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

oie hrvatska oieh prikljucak na mrezu metodologija

OIE Hrvatska: Blokirani projekti za obnovljive izvore energije u Hrvatskoj

14. februar 2017. - Zaustavljen je kompletan sistem dobijanja lokacijske, građevinske i upotrebne dozvole za postojeće projekte za obnovljive izvore energije

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju novim zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

GGF i UniCredit Bank Srbija produbili saradnju zajmom od 50 miliona evra za zelene elektrane

14. februar 2017. - UniCredit Bank Srbija je od GGF-a dobila zajam od 50 miliona evra za velike projekte zelenih elektrana, čime su ojačali saradnju

EU clanicama odobrila 6 9 milijardi evra infrastrukturu vodonik

EU članicama odobrila 6,9 milijardi evra za infrastrukturu za vodonik

14. februar 2017. - Strateški projekat IPCEI Hy2Infra, kojeg je zajedno pripremilo sedam država članica, dobio je zeleno svetlo od Evropske komisije

rhe bistrica posebna radna grupa dubravka djedovic

Radna grupe za RHE Bistrica cilja 2031. kao rok za početak rada elektrane

14. februar 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je na početku sednice da je RHE Bistrica najvažniji projekat u energetskom sektoru