OIE

Građani RS platili više od 6 miliona evra podsticaja za male hidroelektrane u 2018.

Gradjani-platili-vise-od-6-miliona-evra-podsticaja-za-male-hidroelektrane

Foto: Pixabay

Objavljeno

20.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) objavilo je pregled pravnih i fizičkih lica koja su koristila podsticaje za proizvodnju električne energije u malim hidroelektranama od 2016. do 2018. godine.

Iz spiska je vidljivo da je u prošloj godini proizvođačima struje iz malih hidrolektrana (MHE) odobreno 12,5 miliona KM podsticaja (više od 6 miliona evra), koji svaki mesec uz račune za struju plaćaju građani RS. U 2017. godini isplaćeno je 7,9 miliona KM podsticaja, a godinu ranije 8 miliona KM, piše Capital.ba.

U prošloj godini podsticaje je dobila 21 firma za 27 malih hidroelektrana, a najveći iznos odobren je firmi Hidroinvest iz Rogatice. Za proizvodnju struje iz dve male hidroelektrane ovoj firmi prošle godine je odobreno više od 3 miliona KM.

U prošloj godini podsticaje je dobila 21 firma za 27 malih hidroelektrana, a najveći iznos odobren je firmi Hidroinvest iz Rogatice

Sledi firma EHE, kojoj je za dve MHE odobreno oko 2 miliona KM, zatim zavisno preduzeće Elektoprivrede Republike Srpske (ERS) – Elektrodistribucija Pale, kojoj je odobren podsticaj od 1,7 miliona KM, i firma Eling MHE, koja je za dve MHE dobila 1,4 miliona KM.

Iako su sve češće mogu čuti ocene da uspostavljeni sistem koncesionih naknada i podsticaja za male hidroelektrane u BiH nije dobar i da nema ekonomsku opravdanost, Republika Srpska će i dalje nastaviti da subvencioniše proizvodnju struje iz malih hidroelektrana, piše Capital.ba.

Umesto za MHE, ukinuti su podsticaji za vetroparkove, koji su za prirodu znatno manje štetni

Iako je direktor ERS-a Luka Petrović najavljivao da će se ukinuti podsticaji za male hidroelektrane, Narodna skupština RS je nedavno po hitnom postupku, na predlog Vlade, izmenila Zakon o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, čime su umesto za MHE, ukinuti podsticaji za vetroparkove, koji su za prirodu znatno manje štetni, piše portal.

Ovo je jedna od velikih promena regulatornog okvira koje su dešavaju u zemljama Energetske zajednice, među kojima su Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

20. mart 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

20. mart 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

20. mart 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

20. mart 2019. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine