OIE

Google iduće godine u potpunosti prelazi na zelenu energiju

google-zelena-energija

Foto: YouTube

Objavljeno

07.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Google će u 2017. godini u potpunosti preći na zelenu energiju iz obnovljivih izvora energije koju proizvode velika postrojenja.  Sa njima ima sklopljene dugoročne ugovore o otkupu električne energije.

Da bi postigao ovaj cilj, Google će direktno kupovati električnu energiju proizvedenu iz energije vetra i sunca i fokusirati se na proizvodnju nove energije iz obnovljivih izvora, saopštio je Urs Hölzle, viši potpredsednik tehničke infrastrukture u kompaniji Google.

Nabavkom energije koja je proizvedena samo u okviru projekata sa kojima je potpisao dugoročne ugovore o otkupu električne energije koji se nalaze u blizni njegovih poslovnih objekata, Google će koristiti zelenu energiju za globalno poslovanje, uključujući i centre u kojima čuva podatke, kao i kancelarije. Od svog postanka Google je okrenut ka ekološkom i održivom poslovanju, a 2010. godine potpisali su prvi ugovor o kupovini električne energije iz vetroparka u Ajovi kapaciteta 114 megavata (MW). Ova kompanija je danas najveći korporativni kupac zelene energije u svetu, sa ugovorima koji  dostižu 2,6 gigavata (GW) iz energije vetra i sunca.

Od svog postanka Google je okrenut ka ekološkom i održivom poslovanju, a 2010. godine potpisali su prvi ugovor o kupovini električne energije iz vetroparka u Ajovi kapaciteta 114 megavata (MW).

Kao osnovni razlog stopostotnog prelaska na električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora u kompaniji navode smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) i rešavanje pitanja klimatskih promena i dodaju da ovakav pristup ima efekta i u poslovnom smislu. Tokom proteklih šest godina, cene energije vetra i sunca smanjene su za 60 odnosno 80 odsto što dokazuje da korišćenje obnovljivih izvora energije postaje najjeftinija opcija.

„Centri u kojima skladištimo podatke su okosnica Interneta, tu se obrađuju i čuvaju ogromne količine informacija. Naši inženjeri su proveli godine da ih usavrše i učinili ih 50 odsto energetski efikasnijim od industrijskog proseka. Ali još uvek je potrebno mnogo energije da se obrade milijarde Google pretraga svake godine, emituje više od 400 sati YouTube videa koji se postavljaju svakog minuta i snabdeju energijom proizvodi i usluge od kojih naši korisnici zavise,“ kaže Hölzle u objavi na Google Green stranici.

Investicije u OIE preko 3,5 milijarde dolara

Google je razvio 20 projekata obnovljivih izvora energije koji pomažu razvoj zajednica u kojima se realizuju od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) do Čilea i Švedske. Ugovori o kupovini električne energije iz obnovljivih izvora koje je Google sklopio do sada doveli su do investicija vrednih više od 3,5 milijarde dolara na globalnom nivou, od čega je oko dve trećine u SAD.

Iz ove kompanije najavljuju da je potpuni prelazak na obnovljive izvore energije samo prvi korak i da će nastaviti sa direktnim finansiranjem kako se budu razvijali, naročito u onim oblastima gde imaju centre za čuvanje podataka. Osim energije vetra koji, kako Hölzle konstatuje, ne duva 24 sata dnevno, kompanija planira kupovinu energije i iz drugih obnovljivih izvora sa krajnjim ciljem da se stvori svet u kome svi imaju pristup čistoj energiji.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

7. decembar 2016. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

7. decembar 2016. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. decembar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. decembar 2016. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.