OIE

Google iduće godine u potpunosti prelazi na zelenu energiju

google-zelena-energija

Foto: YouTube

Objavljeno

07.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Google će u 2017. godini u potpunosti preći na zelenu energiju iz obnovljivih izvora energije koju proizvode velika postrojenja.  Sa njima ima sklopljene dugoročne ugovore o otkupu električne energije.

Da bi postigao ovaj cilj, Google će direktno kupovati električnu energiju proizvedenu iz energije vetra i sunca i fokusirati se na proizvodnju nove energije iz obnovljivih izvora, saopštio je Urs Hölzle, viši potpredsednik tehničke infrastrukture u kompaniji Google.

Nabavkom energije koja je proizvedena samo u okviru projekata sa kojima je potpisao dugoročne ugovore o otkupu električne energije koji se nalaze u blizni njegovih poslovnih objekata, Google će koristiti zelenu energiju za globalno poslovanje, uključujući i centre u kojima čuva podatke, kao i kancelarije. Od svog postanka Google je okrenut ka ekološkom i održivom poslovanju, a 2010. godine potpisali su prvi ugovor o kupovini električne energije iz vetroparka u Ajovi kapaciteta 114 megavata (MW). Ova kompanija je danas najveći korporativni kupac zelene energije u svetu, sa ugovorima koji  dostižu 2,6 gigavata (GW) iz energije vetra i sunca.

Od svog postanka Google je okrenut ka ekološkom i održivom poslovanju, a 2010. godine potpisali su prvi ugovor o kupovini električne energije iz vetroparka u Ajovi kapaciteta 114 megavata (MW).

Kao osnovni razlog stopostotnog prelaska na električnu energiju dobijenu iz obnovljivih izvora u kompaniji navode smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) i rešavanje pitanja klimatskih promena i dodaju da ovakav pristup ima efekta i u poslovnom smislu. Tokom proteklih šest godina, cene energije vetra i sunca smanjene su za 60 odnosno 80 odsto što dokazuje da korišćenje obnovljivih izvora energije postaje najjeftinija opcija.

„Centri u kojima skladištimo podatke su okosnica Interneta, tu se obrađuju i čuvaju ogromne količine informacija. Naši inženjeri su proveli godine da ih usavrše i učinili ih 50 odsto energetski efikasnijim od industrijskog proseka. Ali još uvek je potrebno mnogo energije da se obrade milijarde Google pretraga svake godine, emituje više od 400 sati YouTube videa koji se postavljaju svakog minuta i snabdeju energijom proizvodi i usluge od kojih naši korisnici zavise,“ kaže Hölzle u objavi na Google Green stranici.

Investicije u OIE preko 3,5 milijarde dolara

Google je razvio 20 projekata obnovljivih izvora energije koji pomažu razvoj zajednica u kojima se realizuju od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) do Čilea i Švedske. Ugovori o kupovini električne energije iz obnovljivih izvora koje je Google sklopio do sada doveli su do investicija vrednih više od 3,5 milijarde dolara na globalnom nivou, od čega je oko dve trećine u SAD.

Iz ove kompanije najavljuju da je potpuni prelazak na obnovljive izvore energije samo prvi korak i da će nastaviti sa direktnim finansiranjem kako se budu razvijali, naročito u onim oblastima gde imaju centre za čuvanje podataka. Osim energije vetra koji, kako Hölzle konstatuje, ne duva 24 sata dnevno, kompanija planira kupovinu energije i iz drugih obnovljivih izvora sa krajnjim ciljem da se stvori svet u kome svi imaju pristup čistoj energiji.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa granici Srbijom

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa na granici sa Srbijom

7. decembar 2016. - Novinarski izveštaj u Rumuniji je otkrio neaktivan projekat reverzibilne hidroelektrane, solarne i vetroelektrane od 1,9 milijardi evra.

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

7. decembar 2016. - U EU je postignut preliminarni dogovor da se udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije najkasnije 2030. podigne do 42,5 odsto

solarni podkast solarni paneli subvencije balkan green energy news

Druga epizoda solarnog podkasta: domaćinstva i firme predali zahteve za priključenje solarnih panela snage 200 MW

7. decembar 2016. - Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate odgovara na pitanja koja muče buduće i sadašnje prozjumere

EPBIH obezbedio finansiranje vetroelektrane na Vlašiću snage 50 MW

EPBIH obezbedio finansiranje za vetroelektranu Vlašić

7. decembar 2016. - Vijeće ministara BiH je odobrilo zaduživanje kod EIB-a od 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić, snage 50 megavata