Energetska efikasnost

GIZ podržao dogovor o prenosu ENMA Soft sistema za energetsko upravljanje na Kosovo* i u Albaniju

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

28.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2017.

Komentari

0

Podeli

GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), u saradnji sa GIZ bilateralnim projektima Podsticanje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini (BiH) i Projekat energetske efikasnosti na Kosovu*, organizovao je studijsku posetu u BiH od 21. do 23. juna u cilju razmene znanja. BiH su posetili predstavnici ministarstava, agencija, opština i opštinskih udruženja i drugih institucija na Kosovu i Albaniji, nadležnih za energetiku, energetsku efikasnost i očuvanje klime.

Poseta je organizovana sa ciljem da se predstavnicima delegacija Kosova* i Albanije prenesu najbolje prakse iz BiH o primeni mera energetske efikasnosti i relevantnih instrumenata, poput Platforme za monitoring i verifikaciju (MVP) i ENMA Soft sistema za upravljanje energijom.

Težište razmene je na unapređenju stanja u oblastima energetike i klime u ovim zemljama, ali i celom regionu jugoistočne Evrope (JIE). Regionalna razmena i sektorske reforme sprovode se u skladu sa primenom propisa i direktiva EU na koju su se zemlje JIE obavezale kao članice Energetske zajednice.

Učesnici su se tokom studijske posete upoznali sa pozitivnim primerima energetske efikasnosti primenjenim u BiH, poput Opštine Zenica u kojoj se kao važan instrument za upravljanje energijom aktivno koristi ENMA softver, koji je razvio GIZ u saradnji sa partnerima. Učesnici su imali priliku i da posete malu hidroelektranu Čajdraš i toplanu na biomasu Nemila, koje rade u skladu sa energetskim i ekološkim zahtevima i standardima EU.

Tokom posete BiH dogovoreno je da se ENMA softver dostavi Kosovu* i Albaniji na korišćenje, kao i da Zenička razvojna agencija (ZEDA) organizuje obuke za korišćenje ovog softvera za kosovske i albanske predstavnike.

Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta, rekla je tom prilikom da je poseta organizovana u kontekstu regionalne saradnje i jačanja bilateralne saradnje u skladu sa zahtevima Energetske zajednice. „Poseta će ojačati saradnju između institucija i osigurati transfer znanja u oblasti energetske efikasnosti medu zemljama“, naglasila je Bošnjak.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

28. jun 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

28. jun 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

28. jun 2017. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

28. jun 2017. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači