x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

GIZ podržao dogovor o prenosu ENMA Soft sistema za energetsko upravljanje na Kosovo i u Albaniju

28.06.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
GIZ podržao dogovor o prenosu ENMA Soft sistema za energetsko upravljanje na Kosovo i u Albaniju

GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), u saradnji sa GIZ bilateralnim projektima Podsticanje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini (BiH) i Projekat energetske efikasnosti na Kosovu, organizovao je studijsku posetu u BiH od 21. do 23. juna u cilju razmene znanja. BiH su posetili predstavnici ministarstava, agencija, opština i opštinskih udruženja i drugih institucija na Kosovu i Albaniji, nadležnih za energetiku, energetsku efikasnost i očuvanje klime.

Poseta je organizovana sa ciljem da se predstavnicima delegacija Kosova i Albanije prenesu najbolje prakse iz BiH o primeni mera energetske efikasnosti i relevantnih instrumenata, poput Platforme za monitoring i verifikaciju (MVP) i ENMA Soft sistema za upravljanje energijom.

Težište razmene je na unapređenju stanja u oblastima energetike i klime u ovim zemljama, ali i celom regionu jugoistočne Evrope (JIE). Regionalna razmena i sektorske reforme sprovode se u skladu sa primenom propisa i direktiva EU na koju su se zemlje JIE obavezale kao članice Energetske zajednice.

Učesnici su se tokom studijske posete upoznali sa pozitivnim primerima energetske efikasnosti primenjenim u BiH, poput Opštine Zenica u kojoj se kao važan instrument za upravljanje energijom aktivno koristi ENMA softver, koji je razvio GIZ u saradnji sa partnerima. Učesnici su imali priliku i da posete malu hidroelektranu Čajdraš i toplanu na biomasu Nemila, koje rade u skladu sa energetskim i ekološkim zahtevima i standardima EU.

Tokom posete BiH dogovoreno je da se ENMA softver dostavi Kosovu i Albaniji na korišćenje, kao i da Zenička razvojna agencija (ZEDA) organizuje obuke za korišćenje ovog softvera za kosovske i albanske predstavnike.

Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta, rekla je tom prilikom da je poseta organizovana u kontekstu regionalne saradnje i jačanja bilateralne saradnje u skladu sa zahtevima Energetske zajednice. “Poseta će ojačati saradnju između institucija i osigurati transfer znanja u oblasti energetske efikasnosti medu zemljama”, naglasila je Bošnjak.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.