Energetska efikasnost

GIZ podržao dogovor o prenosu ENMA Soft sistema za energetsko upravljanje na Kosovo* i u Albaniju

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

28.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2017.

Komentari

0

Podeli

GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), u saradnji sa GIZ bilateralnim projektima Podsticanje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini (BiH) i Projekat energetske efikasnosti na Kosovu*, organizovao je studijsku posetu u BiH od 21. do 23. juna u cilju razmene znanja. BiH su posetili predstavnici ministarstava, agencija, opština i opštinskih udruženja i drugih institucija na Kosovu i Albaniji, nadležnih za energetiku, energetsku efikasnost i očuvanje klime.

Poseta je organizovana sa ciljem da se predstavnicima delegacija Kosova* i Albanije prenesu najbolje prakse iz BiH o primeni mera energetske efikasnosti i relevantnih instrumenata, poput Platforme za monitoring i verifikaciju (MVP) i ENMA Soft sistema za upravljanje energijom.

Težište razmene je na unapređenju stanja u oblastima energetike i klime u ovim zemljama, ali i celom regionu jugoistočne Evrope (JIE). Regionalna razmena i sektorske reforme sprovode se u skladu sa primenom propisa i direktiva EU na koju su se zemlje JIE obavezale kao članice Energetske zajednice.

Učesnici su se tokom studijske posete upoznali sa pozitivnim primerima energetske efikasnosti primenjenim u BiH, poput Opštine Zenica u kojoj se kao važan instrument za upravljanje energijom aktivno koristi ENMA softver, koji je razvio GIZ u saradnji sa partnerima. Učesnici su imali priliku i da posete malu hidroelektranu Čajdraš i toplanu na biomasu Nemila, koje rade u skladu sa energetskim i ekološkim zahtevima i standardima EU.

Tokom posete BiH dogovoreno je da se ENMA softver dostavi Kosovu* i Albaniji na korišćenje, kao i da Zenička razvojna agencija (ZEDA) organizuje obuke za korišćenje ovog softvera za kosovske i albanske predstavnike.

Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta, rekla je tom prilikom da je poseta organizovana u kontekstu regionalne saradnje i jačanja bilateralne saradnje u skladu sa zahtevima Energetske zajednice. „Poseta će ojačati saradnju između institucija i osigurati transfer znanja u oblasti energetske efikasnosti medu zemljama“, naglasila je Bošnjak.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

program-podrske-solar

EU pomaže program podrške maloj privredi koji obuhvata i nabavku solarnih panela

01 јула 2022 - Program podrške obuhvata nabavku alternativnih sistema za proizvodnju energije za sopstvene potrebe poput solarnih panela i geotermalnih pumpi

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji