Energetska efikasnost

GIZ podržao dogovor o prenosu ENMA Soft sistema za energetsko upravljanje na Kosovo i u Albaniju

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

28.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.06.2017.

Komentari

0

Podeli

GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), u saradnji sa GIZ bilateralnim projektima Podsticanje energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini (BiH) i Projekat energetske efikasnosti na Kosovu, organizovao je studijsku posetu u BiH od 21. do 23. juna u cilju razmene znanja. BiH su posetili predstavnici ministarstava, agencija, opština i opštinskih udruženja i drugih institucija na Kosovu i Albaniji, nadležnih za energetiku, energetsku efikasnost i očuvanje klime.

Poseta je organizovana sa ciljem da se predstavnicima delegacija Kosova i Albanije prenesu najbolje prakse iz BiH o primeni mera energetske efikasnosti i relevantnih instrumenata, poput Platforme za monitoring i verifikaciju (MVP) i ENMA Soft sistema za upravljanje energijom.

Težište razmene je na unapređenju stanja u oblastima energetike i klime u ovim zemljama, ali i celom regionu jugoistočne Evrope (JIE). Regionalna razmena i sektorske reforme sprovode se u skladu sa primenom propisa i direktiva EU na koju su se zemlje JIE obavezale kao članice Energetske zajednice.

Učesnici su se tokom studijske posete upoznali sa pozitivnim primerima energetske efikasnosti primenjenim u BiH, poput Opštine Zenica u kojoj se kao važan instrument za upravljanje energijom aktivno koristi ENMA softver, koji je razvio GIZ u saradnji sa partnerima. Učesnici su imali priliku i da posete malu hidroelektranu Čajdraš i toplanu na biomasu Nemila, koje rade u skladu sa energetskim i ekološkim zahtevima i standardima EU.

Tokom posete BiH dogovoreno je da se ENMA softver dostavi Kosovu i Albaniji na korišćenje, kao i da Zenička razvojna agencija (ZEDA) organizuje obuke za korišćenje ovog softvera za kosovske i albanske predstavnike.

Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta, rekla je tom prilikom da je poseta organizovana u kontekstu regionalne saradnje i jačanja bilateralne saradnje u skladu sa zahtevima Energetske zajednice. „Poseta će ojačati saradnju između institucija i osigurati transfer znanja u oblasti energetske efikasnosti medu zemljama“, naglasila je Bošnjak.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže