Energetska kriza

Francuska uvodi dosad nezabeležene mere u borbi sa energetskom krizom

Francuska mere energetska kriza 2022

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Izvesno je da je Evropa u velikoj energetskoj krizi, ali i da joj nedostaju pravi potezi koji će visoke cene gasa i struje vratiti u podnošljive okvire. Ipak, potezi francuske vlade, kako ističu eksperti, pravo su osveženje i predstavljaju konkretne mere da se u što kraćem roku dobije što više novih elektrana za proizvodnju energije. A, to je siguran lek da se cene umire.

Cene električne energije za isporuku za godinu dana (fjučersi) na berzama u Francuskoj ovih dana prešle su 800 evra po megavat-satu (MWh) što je neverovatan rast u odnosu na prosek od oko 80 evra u periodu do kraja 2021. godine. Zemlja je do nedavno bila izvoznik struje, ali je ove godine uvoznik.

Naime, mnoge od 56 nuklearki bile su u zastoju zbog tehničkih problema i održavanja, pa će njihova proizvodnja, koja obezbeđuje 70 odsto domaće potrošnje, ove godine biti najmanja u poslednje tri decenije.

Ugrožena je gradnja solarnih elektrana i vetroparkova snage 11-13 GW

Obnovljivi izvori energije se vide kao izlaz, ali, kako prenosi WindEurope, inflacija i visoke cene sirovina ugrožavaju projekte u zelenu energiju. Zbog takvog ekonomskog okruženja, ugrožena je realizacija projekata za vetroparkove snage 5-6 GW i solarne elektrane snage 6-7 GW, dodaju u ovoj organizaciji.

Zato će francuska vlada omogućiti svim novim elektranama koje imaju sklopljene ugovore o razlici u ceni (CfD) da budu odloženi na 18 meseci, čime će investitorima biti dozvoljeno da prodaju struju na tržištu i da zarade deset puta više nego što su planirali.

Druga mera je da svi projekti koji su prošli aukcije mogu da povećaju dobijeni kapacitet 40 odsto.

Hirth: Najbolje izgraditi što više elektrana na obnovljivu energiju

„Bravo!“, poručio je Lion Hirth, profesor energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktor u firmi Neon. Svi bi trebalo da provedu više vremena razmišljajući o priključenju novih kapaciteta na mrežu nego o manipulisanju veleprodajnim cenama kako bi se smanjili profiti kompanijama koje proizvode energiju.

Hirth naglašava da je Evropa pred velikom krizom u sektoru električne energije i ističe da je najvažnije da se ubrzaju projekti za nove elektrane, ali samo za one koje nisu na gas. Opcija su, za njega, i nuklearke, ali kaže da je najbolje izgraditi što više elektrana na obnovljive izvore energije.

Mnoge investicije koje obično nemaju smisla sada su veoma smislene, samo ako možete brzo da ih izgradite, istakao je on.

Tardieu: mere koje dosad niko nije uveo

Komentarišući mere francuske vlade, Pierre Tardieu, iz organizacije WindEurope, izjavio je da je reč o potezima koje dosad niko nije povukao.

Mere će obezbediti veću prozvodnju struje u narednim mesecima i energetsku bezbednost za francusku privredu i građane, poručio je on, i dodao da je sektor vetra spreman da odgovori na izazov.

Inače, Francuska sada 20 odsto struje proizvodi iz obnovljivih izvora, od čega vetar daje osam odsto. Nuklearke imaju kapacitet od 61 GW, hidroelektrane 26 GW, vetroparkovi 19 GW, termoelektrane 18 GW, solarna postrojenja 13 GW.

Francuska planira da kapaciteti solarnih elektrana do 2050. budu 100 GW, a vetroparkova na vodi, kojih sada nema, 40 GW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

24. avgust 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

24. avgust 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

24. avgust 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

24. avgust 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije