Mobilnost

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Foto: Pass

Objavljeno

20.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2023.

Komentari

0

Podeli

Fabrika Pass iz Bijeljine, koja proizvodi savitljive cevi za protok tečnosti za automobilsku industrijiu, trebalo bi započne proizvodnju delova za američku kompaniju Tesla, koja proizvodi elektrčna vozila.

Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija, i Rada Maletić iz Bijeljine, koji ima 13 odsto. Maletić, koji je i direktor firme, je izjavio za Klix.ba izjavio da će Tesla, čiji je vlasnik Elon Mask, doći u Bosnu i Hercegovinu.

On kaže da nemački partneri i dalje pregovaraju sa američkom kompanijom, ali da će razgovori biti uspešni 99 odsto. Pass bi, uveren je Maletić, trebalo da proizvodi većinu delova za električne automobile Tesla.

Pregovori između nemačkog vlasnika fabrike i kompanije Tesla su u toku, ali je poslovodstvo u BiH uvereno da će biti uspešni

Kao razloge za dolazak američkog giganta u BiH on je naveo jeftinu radnu snagu, a vrhunski kvalitet. Maletić je rekao da Tesla prebacuje svoju proizvodnju iz SAD u Evropu kako bi smanjili troškove koje imaju zbog uvoza delova iz SAD u Evropu.

On je istakao da je saradnja sa kompanijom Tesla ogroman projekat koji će doprineti razvoju Bijeljine, Semberije i cele BiH.

Inače, nemačka kompanija Pass Automotive East GmbH ima svoje fabrike u BiH, Nemačkoj, Kini, Meksiku, Poljskoj i Slovačkoj. Zapošljava ukupno 4.500 radnika, a Pass u Bijeljini ima više od hiljadu radnika.

Pass izvozi svoju celokupnu proizvodnju

Bijeljinska firma svu svoju proizvodnju izvozi, a prošle godine je imala promet od 100 konvertibilnih maraka.

Dolazak Tesle u BiH najavio je pre nedelu dana i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović prilikom posete ovom preduzeću. On je tada naglasio da je Vlada Republike Srpske sprema da obezbedi subvencije za plate i kapitalna ulaganja, što dosta znači priverdnicima.

Rado Maletić je tada rekao da očekuje pomoć vlade u vezi sa putnom infrastrukturom jer moraju da se uključe i republička i gradska vlast.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Subvencije stara dizel vozila Srbija Euro 3

Srbija će za zamenu starih dizel vozila izdvojiti 102 miliona evra

20. januar 2023. - U Programu zaštite vazduha u Srbiji od 2022. do 2030. su i subvencije za zamenu najstarijih dizel vozila novijim

bijeljina pass tesla delovi elektricni automobili

Firma iz Bijeljine proizvodiće delove za Tesla električni auto

20. januar 2023. - Pass je u većinskom vlasništvu nemačke firme Pass Automotive East GmbH, koja ima 87 odsto akcija u fabrici

Grad Vis proizvodnju punionicu vodonika brodove

Grad Vis planira proizvodnju, punionicu vodonika za brodove

20. januar 2023. - Grad Vis i udruga H2 razrađuju plan za izgradnju prve punionice vodonika u Hrvatskoj, za brodove i komunalna vozila

energetski pasos za putnicka vozila Srbija

Energetski pasoš obavezan za nova putnička vozila u Srbiji

20. januar 2023. - Od 24. decembra prodavci novih putničkih vozila u Srbiji imaju obavezu da upoznaju kupce sa...