OIE

Evropske zemlje računaju na zeleni vodonik iz Afrike

Evropske zemlje računaju na zeleni vodonik iz Afrike

Foto: geralt / Pixabay

Objavljeno

18.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Namera Evropske unije da dekarbonizuje industriju u skladu sa klimatskim ciljevima zavisiće i od energije iz zelenog vodonika, pogotovo u sektorima hemijske i građevinske industrije. Ipak, Evropi jednostavno nedostaje prostora i osunčanosti kako bi proizvela dovoljno vodonika za svoje potrebe, pa bi, prema najavama iz Evropske komisije, Afrika mogla da značajno doprinese snabdevanju ovim energentom.

Afrika bi trebalo da igra veliku ulogu u ambicijama EU za uvoz vodonika, istakao je Frans Timmermans, potpredsednik Evropske komisije zadužen za Evropski zeleni dogovor i klimatsku akciju, na sedmom poslovnom forumu EU-Afrika.

Evropa će morati da uveze velike količine vodonika iz zemalja na globalnom jugu kako bi napustila fosilna goriva

Bez dovoljno sopstvenih zaliha i mogućnosti za proizvodnju, Evropa će morati da uveze velike količine vodonika iz zemalja na globalnom jugu kako bi napustila fosilna goriva i gradila ekonomiju na energiji iz vodonika. Timmermans je naglasio da afrički kontinent ima najbolje potencijale za obnovljivu energiju, a da je u kombinaciji sa relativno niskom potrošnjom, budućnost Afrike u zelenoj energiji.

Afrički fokus na proizvodnju zelenog vodonika

Timmermans je poručio da bi proširivanjem svojih kapaciteta za obnovljivu energiju Afrika mogla da utrostruči profit, prenosi Euractiv. To bi koristilo stanovništvu zbog decentralizovane prirode ovih izvora energije, a time bi se i domaćinstva u Africi lakše povezala na električnu mrežu.

Ceo kontinent bi iz izvoza sirovina mogao da se preusmeri ka proizvodnji zelenog vodonika

Proizvodnja vodonika može da omogući i diverzifikaciju ekonomije Afrike, smatra taj visoki zvaničnik EU. Ceo kontinent bi iz izvoza sirovina mogao da se preusmeri ka proizvodnji zelenog vodonika. Afrička privreda bi sa proizvodnjom vodonika mogla da razvije i proizvodnju zelenog čelika i zelenog đubriva, sektore sa većom dodatnom vrednošću, rekao je Timmermans.

Ambicije EU za zeleni vodonik

Plavi vodonik, koji se proizvodi od prirodnog gasa uz zarobljavanje i skladištenje emisija ugljen-dioksida, trenutno je najzastupljeniji u EU, ali udeo zelenog vodonika će do 2030. godine zauzeti polovinu potrošnje, kaže Timmermans i dodaje da će taj energent imati važnu ulogu i u transportu robe na velike udaljenosti.

Udeo zelenog vodonika će do 2030. godine zauzeti polovinu potrošnje u EU

Sa jeftinijom električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, zeleni vodonik bi se mogao proizvoditi po konkurentnim cenama, objasnio je evropski komesar za klimu.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA) iz 2021. godine, globalni prosečni troškovi proizvodnje vodonika iz fosilnih goriva, uglavnom metana, iznosili su od jednog do 2,7 evra po kilogramu odnosno 30 do 71 evra po megavat-satu energije. Ova cena varira u zavisnosti od lokalnih troškova i od mogućeg hvatanja proizvedenog ugljen-dioksida.

Cena zelenog vodonika iz elektrolize na mestu proizvodnje procenjena je na između tri i 7,5 evra po kilogramu, odnosno od 90 do 225 evra po megavat-satu, u zavisnosti od lokalnih troškova električne energije iz obnovljivih izvora i odgovarajućih ekvivalentnih sati godišnje.

Ipak, IEA očekuje da će do 2030. cena proizvodnje zelenog vodonika pasti oko 30 procenata usled povećanja kapaciteta za energiju iz obnovljivih izvora.

Vodonik kao prilika za afričke zemlje

Ako se u Afriku uloži dovoljno novca i truda, taj kontinent bi mogao da ispuni cilj da se neto emisije smanje na nulu pre nego što je planirano, rekao je na forumu EU-Afrika izvršni direktor Hydrogen Africa Partnershipa Innocent Uwuijaren. On je dodao da bi u tom poslu sve afričke zemlje trebalo da rade zajedno.

Afrika postaje pogodna za privredu zasnovanu na zelenom vodoniku zbog razvoja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, dostupnosti zemljišta, izvora vode i luka za transport, što joj omogućava da se dobro pozicionira u međunarodnoj trgovini vodonikom, navodi u autorskom tekstu za magazin ESI-Africa Patrick Prestele, konsultant u firmi Frost & Sullivan.

Prestele: Afrika postaje pogodna za privredu zasnovanu na zelenom vodoniku zbog razvoja zelene energetike, dostupnosti zemljišta, izvora vode i luka za transport

Konsultant Prestele navodi da je, uprkos energetskim potrebama Afrike, prekomerno snabdevanje električnom energijom postalo značajan izazov na kontinentu i to prvenstveno zbog loše održavanih sistema za proizvodnju, prenos i distribuciju. On smatra da proizvodnja i skladištenje vodonika može biti korisna tehnologija jer bi se višak električne energije mogao koristiti za proizvodnju zelenog vodonika, a da bi se vodonik mogao koristiti za proizvodnju energije tokom nedovoljnog snabdevanja iz obnovljivih izvora.

Buduća saradnja ipak zavisi od Evrope

Upitno je da li će sve zemlje imati jednake koristi od proizvodnje vodonika, a posmatrači predviđaju dva scenarija u Africi, navodi Euroactiv. Prema optimističnim prognozama, razvoj privrede zasnovane na vodoniku na afričkom kontinentu vodi obučavanju radnika, što bi u lancu vrednosti dovelo i do razvoja industrije zelenog čelika i đubriva. Po drugoj prognozi, proizvodnja vodonika može da dovede do povećanja cene električne energije, jer bi zauzela prostor koji bi se inače koristio za proizvodnju zelene električne energije.

Vodonik bi na afričkom kontinentu mogao da doprinese razvoju industrije zelenog čelika i đubriva

Navedena medijska kuća prenosi ocene komentatora da budućnost trgovine zelenim vodonikom između Evrope i Afrike prvenstveno zavisi od volje i snage EU da oblikuje budućnost tih odnosa, te da će to odrediti kako će ova dva susedna kontinenta međusobno da sarađuju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

18. februar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. februar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

18. februar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

18. februar 2022. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine