OIE

EPBiH kupuje zemlju za solarne elektrane

epbih javni poziv solarne elektrane kupovina zakup zemlje

Foto: Pavel S from Pixabay

Objavljeno

01.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda BiH (EPBiH) uputila je novi poziv lokalnim samoupravama i pravnim i fizičkim licima koji su zainteresovani da joj prodaju ili zakupe zemlju kako bi ova kompanija mogla da na njoj instalira solarne elektrane.

EPBiH kupovinom i zakupom zemljišta, kako je navela, želi da sprovede svoju nameru da značajno poveća udeo proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na teritoriji Bosne i Hercegovine. Kako bi ostvarila to povećanje kompanija u poslednje vreme koristi različite modele, kao i druge elektroprivrede u regionu, pa je nedavno objavila i javni poziv za otkup struje iz elektrana na obnovljive izvore i postrojenja za efikasnu kogeneraciju.

Poziv lokalnim samoupravama i pravnim i fizičkim licima otvoren je do 31. decembra ove godine. EPBiH će na osnovu dobijenih podataka i informacija obaviti inicijalnu ocenu i o tome obavestiti podnosioce prijava. Ocena ponuda obavljaće se stalno u u periodu važenja oglasa, i to sukcesivno po njihovom prispeću.

Zakup će se sklapati na najmanje 25 godina

Za lokacije, koje budu ocenjene kao pogodne za izgradnju fotonaponskih elektrana i prihvatljiva za EPBiH, biće upućen zahtev podnosiocu ponude da dostavi detaljne informacije, navodi se u javnom pozivu.

Zakup građevinskog ili zemljišta koje je moguće prenameniti za gradnju solarnih elektrana može biti dogovoren na najmanje 25 godina.

Minimalni uslovi za ponude lokalnih samouprava su da je iskoristiva površina zemlje najmanje 100.000 kvadrata, ali će tu iskoristivost proceniti EPBiH, i da lokacija ima nesmetan pristup saobraćajnoj i elektroenergetskoj infrastrukturi.

U obzir dolazi samo zemlja površine veće od 50 odnosno 100 hiljada kvadrata

Pravna i fizička lica ne mogu da pošalju ponude ako zemlja nije u njihovom vlasništvu, ako nema iskoristivu površinu veću od 50.000 kvadrata i ako nema nesmetan pristup saobraćajnoj i elektroenergetskoj infrastrukturi.

Sličan javni poziv EPBiH je objavila prošle godine u julu, ali zvanično nije saopšteno sa kojim lokalnim samoupravama odnosno privatnim i fizičkim licima je sklopila dogovor.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica o sistemu za trgovanje emisijama: Saradnja regionalnih elektroprivreda je put za energetsku tranziciju

1. novembar 2022. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

1. novembar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

1. novembar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

1. novembar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost