OIE

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

27.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin od 94,4 megavata. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je izjavila da će to postrojenje, koje je na prvoj aukciji struje iz vetra u Srbiji dobilo ugovor o razlici u ceni – CfD, biti povezano na mrežu ove godine.

Generalni direktor firme Enlight EU Marko Lipošćak pohvalio je stabilnost i predvidivost u Srbiji kao investicionoj destinaciji i njenog regulatornog okvira. Govoreći na ceremoniji na kojoj je Enlight Renewable Energy, čije je sedište u Izraelu, potpisao sporazume o kreditiranju, otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti za svoj projekat vetroparka Pupin, naveo je da je ova zemlja praktična za investicije u obnovljive izvore energije.

Postrojenje koje će imati 94,4 megavata u izgradnji je u opštini Kovačica severno od Beograda. Svetski poznati naučnik Mihajlo Pupin, po kojem je nazvano, rođen je i odrastao u obližnjem selu Idvoru.

Drugi ugovor o otkupu struje sa EPS-om

Celokupni učinak će biti iskorišćen u energetskom sistemu Srbije i tako doprineti sigurnosti snabdevanja, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Ovo je drugi projekat koji dobija ugovor o otkupu električne energije od devet njih koji su pobedili na prvim aukcijama za struju iz vetroelektrana i solarnih parkova u zemlji, podsetila je.

Njihov ukupni kapacitet je preko 700 megavata, a investicije će zajedno iznositi više od milijardu evra, istakla je Đedović Handanović. Rekla je i da je prosečna cena na navedene dve aukcije bila skoro upola manja od tržišne. Ministarka je dodala da će vetroelektrana Pupin ove godine biti povezana na mrežu.

Postrojenje će biti priključeno na mrežu pre kraja godine, po rečima ministarke Đedović Handanović

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za region Zapadnog Balkana i njene kancelarije u Srbiji Mateo Kolanđeli ukazao je na brzinu sprovođenja ove investicije. „Zadatak da radimo na ovom projektu dobili smo 30. oktobra prošle godine. To je bilo pre manje od pet meseci. Zbog toga mislim da je ovo neverovatno postignuće, da smo već u fazi zatvaranja finansijske konstrukcije“, izjavio je.

Kolanđeli je otkrio da je to 354. projekat ovog kreditora od početka rada u Srbiji 2001. godine. EBRD je odobrio prioritetni zajam u visini do 42,9 miliona evra i mehanizam rezerve za servisiranje duga od 2,8 miliona evra.

Drugi kreditor, Erste banka Srbija, odobrio je isti paket, objavio je EBRD. Član izvršnog odbora Erste banke Srbija Nikola Stamenković napomenuo je da je ona finansirala i Kovačicu. Učestvovala je i Evropska banka za obnovu i razvoj. Pupin je za Erste peti projekat vetroparka u Srbiji.

Superbrzi razvoj projekta vetroparka Pupin

Projektna firma, koja se zove Enlight K2-Wind, u većinskom je vlasništvu kompanije Enlight Renewable Energy. Ona je listirana na njujorškoj berzi akcija Nasdaq i Telavivskoj berzi akcija (TASE). Troškovi projekta iznose ukupno 163,6 miliona evra, objavio je EBRD. Kompanija je na Balkanu aktivna još u Hrvatskoj i na Kosovu*.

Enlight je investiciju pripremio sa domaćom partnerskom kompanijom New Energy Solutions. Njen generalni direktor Miloš Colić ocenjuje da je administrativni postupak išao „superbrzo“. Trebalo je pet godina do zaokruživanja finansijske konstrukcije, podvukao je. Prosek u Evropi je sedam godina, dodao je direktor.

Kompanija je građevinsku dozvolu dobila 2021, a radovi su počeli prošle godine. Enlight i New Energy Solutions su 2019. sagradili vetroelektranu Kovačica. Novi pogon, kojeg će činiti 16 turbina, biće odmah pored nje.

Enlight je ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti potpisao sa Elektroprivredom Srbije. Vršilac dužnosti generalnog direktora je na skupu izjavio da će državna kompanija kupovati celokupnu proizvodnju u periodu od 15 godina, i to „po tržišnim principima“.

Izraelski investitor je CfD za Pupina, u iznosu od 68,88 evra po megavat-satu, dobio za 68 od ukupno 95,5 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. mart 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. mart 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. mart 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji