U fokusu

Obnovljivi izvori energije dobijaju zamah u važnom trenutku za region Zapadnog Balkana

Matteo-Colangeli-EBRDs-Western-Balkans-Serbia-chief

Foto: EBRD

Objavljeno

01.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.08.2023.

Komentari

0

Podeli

Autor: Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan

Poslednjih meseci, nekoliko zemalja u regionu napravilo je značajne korake ka ubrzanju prelaska na zelenu energiju. Uvođenje aukcija za obnovljive izvore energija ključno je za ovaj razvoj.

Srbija je u junu najavila početak najveće runde aukcija u regionu – 450 MW kapaciteta za proizvodnju iz izvora vetra i sunca – zajedno sa trogodišnjim planom aukcije kojim se ukupni kapaciteti povećavaju na 1.300 MW. Albanija je takođe nedavno sprovela svoju prvu aukciju vetra, posle dve uspešne solarne aukcije. Takođe su najavili solarnu PV aukciju od 300 MW. Kosovo je takođe pokrenulo svoju prvu aukciju za veliku količinu električne energije na obnovljive izvore.

Neophodnost ubrzanja tranzicije

Ovi koraci su kritični za region u kome se energetski sektor suočava sa nekoliko hitnih izazova. Od kasnih 1980-ih, bilo je malo ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije. Region kao celina se u velikoj meri oslanja na ugalj. Njegov drugi glavni izvor energije – hidroenergija – je sve ranjiviji na promene u hidrologiji.

Određeni broj zemalja Zapadnog Balkana se u velikoj meri oslanja na skupi uvoz električne energije. Energetska kriza izazvana ratom protiv Ukrajine naglasila je ozbiljnost situacije, dovodeći u prvi plan strukturne slabosti u nizu zemalja. Štaviše, klimatske politike Evropske unije predstavljaju dodatni pokretač tranzicije – na primer, mehanizam za oporezivanje proizvoda iz uvoza koji imaju veću količinu ugljenika, što će uticati na konkurentnost regiona.

Tranzicija počinje da uzima maha

Ove karakteristike naglašavaju razloge za brzi prelazak na bezbedne, čiste i integrisane energetske sisteme. Posmatrano u ovom kontekstu, utoliko je važnije pokretanje aukcija u regionu. A rezultati pokazuju šta se može postići: prva aukcija u Albaniji dala je najnižu cenu solarne energije na Zapadnom Balkanu (2.489 evrocenti po kilovat satu).

Opredeljenost treba da bude praćena propisima koji omogućavaju poslovanje

Uspeh ove centralne komponente energetske tranzicije – povećanja investicija u obnovljive izvore energije – zavisi od kombinacije faktora. Ona je izgrađena, pre svega, na političkom opredeljenju: signal tržištu da je budućnost energetskog sektora obnovljiva energija. Ovo može biti u obliku ciljeva za obnovljive izvore energije, planiranju aukcija, određivanja rokova za postepeno ukidanje uglja i/ili dugoročnih ciljeva u celoj ekonomiji za dostizanje neto nulte emisije. Opredeljenost treba da bude praćena propisima koji omogućavaju poslovanje: sveobuhvatan pravni i institucionalni okvir koji balansira rizike između javnog i privatnog sektora.

Ključna reforma je uvođenje okvira za dobro osmišljene aukcije

Ključna reforma je uvođenje okvira za dobro osmišljene aukcije. Za razliku od direktnog odabira ili pružanja određenih finansijskih podsticaja, aukcije vode ka transparentnosti i podstiču privatni sektor da isporučuje električnu energiju po niskim cenama krajnjim korisnicima. Cilj dobro osmišljene aukcije je da se maksimizira broj kredibilnih ponuđača.

To znači upravljanje kompromisima između podsticanja učešća i obezbeđivanja realizacije projekta, na primer, uspostavljanjem odgovarajućih kriterijuma za učešće ili putem dobro strukturisane ponude aukcija.  Važno je da se koriste transparentni kriterijumi za izbor – na primer, cena kao jedini kriterijum za izbor među predkvalifikovanim ponuđačima. Kako tržišta sazrevaju, mehanizmi podrške bi trebalo da evoluiraju u premium šeme koje obezbeđuju integraciju tržišta obnovljivih izvora energije.

EBRD je svoju podršku usmeravao ka ovim oblastima

EBRD je svoju podršku usmeravao ka ovim oblastima, radeći u partnerstvu sa kreatorima politika širom regiona kako bi obezbedio regulatorne okvire koji omogućavaju i dobro osmišljene aukcije, poput onih u Albaniji i Srbiji. Štaviše, planiramo dalje aktivnosti u regionu – na primjer, podrška vlastima u Crnoj Gori novom zakonu o obnovljivim izvorima energije, nakon čega će usledeti aukcije. Ovaj rad su velikodušno podržali mnogi donatori: između ostalih, Švajcarska, Luksemburg, Austrija i Italija. I sprovedeno je u partnerstvu sa različitim razvojnim partnerima – na primer, Sekretarijatom Energetske zajednice.

Gledajući unapred

Brzo povećanje obnovljivih izvora energije samo je prvi korak ka ubrzanju tranzicije. Biće potreban niz daljih koraka. Aukcije će ostati važan alat. Ali oni će takođe morati da budu dopunjeni drugim mehanizmima – na primer, korporativni ugovori o kupovini energije i distribuirani, mali obnovljivi izvori energije.

Integracija povremenih obnovljivih izvora energije je kritičan izazov

Drugo, integracija povremenih obnovljivih izvora energije je kritičan izazov. Ovde će zemlje morati da investiraju u mreže, ojačaju regionalnu međupovezanost, obezbede povezivanje tržišta električne energije – kako unutar regiona tako i sa susednim zemljama – da privuku investicije u fleksibilna rešenja za upravljanje balansiranjem i postave okvire za obezbeđivanje ulaganja u rezerve.

Konačno, ali ključno, postoji potreba da se upravlja dubokim socio-ekonomskim promenama koje će energetska tranzicija doneti -posebno efektima na zajednice koje se oslanjaju na poslove u vezi sa ugljem kao osnovni izvor prihoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

interkonektor-baltik-svedska-nemacka

Švedska odbila podmorski interkonektor do Nemačke iz straha za cene struje

1. avgust 2023. - Interkonektor Hansa PowerBridge je trebalo da olakša prenos obnovljive električne energije iz Skandinavije u Nemačku

Udeo-Kine-novoizgradenim-novoizgradjenim-vetroelektranama-na-moru-2023-71-odsto

Udeo Kine u novoizgrađenim vetroelektranama na moru 2023. dostigao 71 odsto

1. avgust 2023. - Kina je 2023. u rad pustila vetroelektrane na vodi ukupne snage 6,3 gigavata, što je 71 odsto ukupnog novoizgrađenog kapaciteta u svetu

hrgud-kredit-kfw-kina-vetropark

Kinezi zainteresovani za vetropark Hrgud nakon povlačenja Nemačke

1. avgust 2023. - Uprkos zvaničnom obaveštenju da nemačka banka KfW odustaje od finansiranja vetroparka Hrgud, ERS ne diže ruke od ovog projekta

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

1. avgust 2023. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun