OIE

Izraelski Enlight kupio projekte solarnih i vetroelektrana u Hrvatskoj

Izraelski Enlight kupio solarnih vetroelektrana Hrvatskoj

Photo: Enlight

Objavljeno

07.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Enlight, sa sedištem u Izraelu, saopštila je da je u Hrvatskoj preuzela odnosno ušla u zajedničke projekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora od ukupno 525 megavata. Početak izgradnje očekuje između 2023. i 2025.

Enlight Renewable Energy, sa sedištem u Tel Avivu, potpisao je sporazum o akviziciji i zajedničkom razvoju portfelja projekata zelene energije u Hrvatskoj zbirne snage 525 megavata koji su u različitim fazama razvoja. Paket se sastoji od četiri buduća solarna parka od ukupno 386 megavata i projekta jedne vetroelektrane, saopštila je kompanija.

Enlight predviđa otpočinjanje izgradnje u periodu od kraja sledeće godine do kraja 2025, uz napomenu da je ova transakcija još jedan njegov korak u strategiji širenja u Evropi. Ta izraelska kompanija nije otkrila finansijske pojedinosti.

Izraelski investitor u projekte zelene energije u Hrvatskoj već upravlja vetroparkom Lukovac od 48,8 megavata

Pomenuta investicija je uvela Enlight u sektor solarnih elektrana u Hrvatskoj. On tamo na jugu zemlje već upravlja vetrofarmom Lukovac od 48,8 megavata. Izgrađena je 2017. godine.

„Kao članica Evropske unije, Hrvatska je usvojila Nacionalni energetski i klimatski plan (NEKP) da bi proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. podigla sa 28 na preko 36 odsto, a onda do 66 procenata najkasnije 2050. godine. Hrvatska uživa jedan od najsnažnijih solarnih resursa u Evropi, a iskorišćavanje potencijala njenih solarnih resursa će biti od ključnog značaja za postizanje ciljeva za energiju iz obnovljivih izvora za 2030. i 2050. u toj zemlji,“ stoji u objavi.

Kompanija u Mađarskoj, na Kosovu*, u Hrvatskoj i Srbiji ima zelene elektrane od ukupno 316 megavata

Kompanija je saopštila da u Mađarskoj, na Kosovu*, u Hrvatskoj i Srbiji ima portfelj od 1,2 gigavata projekata obnovljive energije, i da u to ulazi 316 megavata elektrana na mreži. Enlight je otkrio da u izgradnji, uskoroj izgradnji i sa potpisanim ugovorom o otkupu struje (PPA) ima projekte od ukupno 3,8 gigavata.

Ovaj investitor je pre godinu dana potpisao sporazum o kupovini 90 odsto kompanije Clēnera iz Sjedinjenih Država. Ona se bavi solarnim elektranama i postrojenjima za skladištenje energije. Ukupna vrednost kompanije je po ovoj transakciji iznosila 433 miliona dolara. Enlight je zatim od Cerberus Capital Managementa preuzeo skup projekata solarnih parkova u Španiji od ukupno 490 megavata nazivne snage.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

7. jul 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

7. jul 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

7. jul 2022. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

7. jul 2022. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group