Električna energija

Energetika 2023 održava se na Zlatiboru od 12. do 15. septembra

energetika 2023 savez energeticara

Otvaranje Energetike 2022 (foto: Savez energetičara)

Objavljeno

14.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Međunarodno savetovanje Energetika 2023 – Energetska nezavisnost regiona u svetlu globalnih poremećaja – Nova realnost održaće se od 12. do 15. septembra na Zlatiboru u organizaciji Saveza energetičara.

Na savetovanju Energetika 2023  (Energetika 2022; Energetike 2021) biće predstavljena 62 rada u okviru osam tematskih celina i održana četiti panela na trenutno najaktuelnija pitanja  u sektoru energetike. Organizatori očekuju više od 300 učesnika.

Prof. dr Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara, kaže da su ova Savetovanja dostigla takav nivo da predstavljaju avangardu energetskog sektora jer sučeljavanje nauke i struke sa energetskim kompanijama i industrijom povezanom sa energetikom, omogućava detaljnu analizu i unapređenje primenjenih i budućih tehnologija, postojećeg regulatornog okvira i ekonomsko – finansijskog ambijenta.

Dugoročni ciljevi energetske tranzicije ostaju konstante

“Strateški ciljevi energetske tranzicije, koji se u osnovi svode na dekarbonizaciju sektora uz široko korišćenje obnovljivih izvora energije, delom su potisnuti u drugi plan zbog zaoštrenog pitanja sigurnosti i bezbednosti isporuke energije i energenata. Ali, dugoročni ciljevi energetske tranzicije ostaju konstante i zato struka mora da analizira sve aspekte kako bi se pronašla optimalna trajektorija kretanja ka dekarbonizovanim sektorima energetike, saobraćaja, grejanja/hlađenja, industrije…”, poručuje Rajaković.

Rajaković i prof. dr Milun Babić, predsednik Skupštine Saveza energetičara, su kopredsednici organizaciono-programsko-naučnog odbora. Članovi Odbora sz stručnjaci iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Rusije, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije i Španije.

Paneli o skladištenju energije, vodoniku, taksi na CO2

Organizator očekuje da ćenajveću pažnju izazvati četiri panela (Agenda Energetike 2023).

Prvi panel Razvoj moderne energetske infrastrukture u kontekstu potreba za skladištenjem energije, koji će voditi profesor Rajaković, baviće se možda najaktuelnijim pitanjem danas, a to su baterije i skladištenje energije.

Sprezanje ključnih energetskih sektora – uočeni problemi i nova rešenja za energetsku tranziciju je tema drugog panela, dok će se na trećem razgovarati o ulozi vodonika u energetskoj tranziciji.

Četvrti panel biće posvećen pitanju koje veoma interesuje privredu – Energetika i industrija u regionu u svetlu uvođenja taksi na emisije ugljen-dioksida (eng. Carbon Border Adjustement Mechanism – CBAM).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

14. avgust 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

14. avgust 2023. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

14. avgust 2023. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

14. avgust 2023. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske