Električna energija

Energetika 2023 održava se na Zlatiboru od 12. do 15. septembra

energetika 2023 savez energeticara

Otvaranje Energetike 2022 (foto: Savez energetičara)

Objavljeno

14.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Međunarodno savetovanje Energetika 2023 – Energetska nezavisnost regiona u svetlu globalnih poremećaja – Nova realnost održaće se od 12. do 15. septembra na Zlatiboru u organizaciji Saveza energetičara.

Na savetovanju Energetika 2023  (Energetika 2022; Energetike 2021) biće predstavljena 62 rada u okviru osam tematskih celina i održana četiti panela na trenutno najaktuelnija pitanja  u sektoru energetike. Organizatori očekuju više od 300 učesnika.

Prof. dr Nikola Rajaković, predsednik Saveza energetičara, kaže da su ova Savetovanja dostigla takav nivo da predstavljaju avangardu energetskog sektora jer sučeljavanje nauke i struke sa energetskim kompanijama i industrijom povezanom sa energetikom, omogućava detaljnu analizu i unapređenje primenjenih i budućih tehnologija, postojećeg regulatornog okvira i ekonomsko – finansijskog ambijenta.

Dugoročni ciljevi energetske tranzicije ostaju konstante

“Strateški ciljevi energetske tranzicije, koji se u osnovi svode na dekarbonizaciju sektora uz široko korišćenje obnovljivih izvora energije, delom su potisnuti u drugi plan zbog zaoštrenog pitanja sigurnosti i bezbednosti isporuke energije i energenata. Ali, dugoročni ciljevi energetske tranzicije ostaju konstante i zato struka mora da analizira sve aspekte kako bi se pronašla optimalna trajektorija kretanja ka dekarbonizovanim sektorima energetike, saobraćaja, grejanja/hlađenja, industrije…”, poručuje Rajaković.

Rajaković i prof. dr Milun Babić, predsednik Skupštine Saveza energetičara, su kopredsednici organizaciono-programsko-naučnog odbora. Članovi Odbora sz stručnjaci iz Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Rumunije, Rusije, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije i Španije.

Paneli o skladištenju energije, vodoniku, taksi na CO2

Organizator očekuje da ćenajveću pažnju izazvati četiri panela (Agenda Energetike 2023).

Prvi panel Razvoj moderne energetske infrastrukture u kontekstu potreba za skladištenjem energije, koji će voditi profesor Rajaković, baviće se možda najaktuelnijim pitanjem danas, a to su baterije i skladištenje energije.

Sprezanje ključnih energetskih sektora – uočeni problemi i nova rešenja za energetsku tranziciju je tema drugog panela, dok će se na trećem razgovarati o ulozi vodonika u energetskoj tranziciji.

Četvrti panel biće posvećen pitanju koje veoma interesuje privredu – Energetika i industrija u regionu u svetlu uvođenja taksi na emisije ugljen-dioksida (eng. Carbon Border Adjustement Mechanism – CBAM).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

14. avgust 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

14. avgust 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

14. avgust 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

14. avgust 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović