Električna energija

Elektroprivreda Srbije na Kopaoniku pustila u rad trafostanicu vrednu 9,5 miliona evra

Elektroprivreda Srbije na Kopaoniku pustila u rad trafostanicu vrednu 9,5 miliona evra

Slika: EPS

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad tehnološki najmoderniju trafostanicu u Srbiji „Kopaonik“ 110/35/10 kV, u koju je investirano 9,5 miliona evra, a izvođač radova je bila kompanija Siemens, saopštila je ova državna firma.

Trafostanica napona 110 kV, sa izvodima na 35 kV i 10 kV, je, kako se navodi u saopštenju EPS-a, poslednja reč tehnologije. Bezbednost je na najvišem nivou, a gubici električne energije su zanemarljivi. Povezana je sa dispečerskim centrom u Kraljevu, odakle se daljinski može upravljati ovim novim energetskim objektom.

Ova innvesticija EPS-a će najvećem zimskom turističkom centru u Srbiji obezbediti uslove za kvalitetnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom, saopštila je srpska elektroprivreda, i navela da nova trafostanica ima tri puta veći kapacitet od stare.

“Ugrađena je oprema koja je poslednja reč tehnologije Siemensa, uz najviši nivo bezbednosti za svakog zaposlenog u slučaju intervencije. Nova trafostanica je izgrađena da bismo sačuvali postojeći obim turizma, stabilizovali napajanje postojećih turističkih objekata, ali i omogućili novim investitorima uslove za ulaganja”, naglasio je Milorad Grčić, direktor EPS-a.

On je naveo da je trafostanica izgrađena prema svetskim standardima predviđenim za nadmorske visine preko 1.500 metara, što znači da je potpuno zaštićena od svih vremenskih prilika.

“Neophodno je da postavimo kabl od trafostanice “Jošanička Banja“ do trafostanice „Kopaonik“ čime ćemo postići potpunu stabilizaciju napajanju ovog regiona i više neće morati da se isključuju snežni topovi da bi svi hoteli u špicu sezone imali stabilno snabdevanje strujom, što se dogodilo pre nekoliko godina”, istakao je Grčić.

On je najavio da će ti dodatni radovi biti završeni do kraja 2019. i da će Kopaonik kao turistički centar onda imati potpuno stabilno snabdevanje.

Srdan Srdanović, direktor za Adriatik region u kompaniji Siemens, rekao je da je projekat završen čak osam meseci pre planiranog roka.

Inače, EPS je nedavno u Subotici zavšio i rekonstrukciju dve trafostanice u Subotici. U modernizaciju trafostanica 110/20 kV „Subotica 1“ i „Subotica 2“ investirano je tri miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

28. septembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

28. septembar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

28. septembar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

28. septembar 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane