x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Elektroprivreda Srbije na Kopaoniku pustila u rad trafostanicu vrednu 9,5 miliona evra

28.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: EPS
Elektroprivreda Srbije na Kopaoniku pustila u rad trafostanicu vrednu 9,5 miliona evra

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad tehnološki najmoderniju trafostanicu u Srbiji „Kopaonik” 110/35/10 kV, u koju je investirano 9,5 miliona evra, a izvođač radova je bila kompanija Siemens, saopštila je ova državna firma.

Trafostanica napona 110 kV, sa izvodima na 35 kV i 10 kV, je, kako se navodi u saopštenju EPS-a, poslednja reč tehnologije. Bezbednost je na najvišem nivou, a gubici električne energije su zanemarljivi. Povezana je sa dispečerskim centrom u Kraljevu, odakle se daljinski može upravljati ovim novim energetskim objektom.

Ova innvesticija EPS-a će najvećem zimskom turističkom centru u Srbiji obezbediti uslove za kvalitetnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom, saopštila je srpska elektroprivreda, i navela da nova trafostanica ima tri puta veći kapacitet od stare.

“Ugrađena je oprema koja je poslednja reč tehnologije Siemensa, uz najviši nivo bezbednosti za svakog zaposlenog u slučaju intervencije. Nova trafostanica je izgrađena da bismo sačuvali postojeći obim turizma, stabilizovali napajanje postojećih turističkih objekata, ali i omogućili novim investitorima uslove za ulaganja”, naglasio je Milorad Grčić, direktor EPS-a.

On je naveo da je trafostanica izgrađena prema svetskim standardima predviđenim za nadmorske visine preko 1.500 metara, što znači da je potpuno zaštićena od svih vremenskih prilika.

“Neophodno je da postavimo kabl od trafostanice “Jošanička Banja“ do trafostanice „Kopaonik“ čime ćemo postići potpunu stabilizaciju napajanju ovog regiona i više neće morati da se isključuju snežni topovi da bi svi hoteli u špicu sezone imali stabilno snabdevanje strujom, što se dogodilo pre nekoliko godina”, istakao je Grčić.

On je najavio da će ti dodatni radovi biti završeni do kraja 2019. i da će Kopaonik kao turistički centar onda imati potpuno stabilno snabdevanje.

Srdan Srdanović, direktor za Adriatik region u kompaniji Siemens, rekao je da je projekat završen čak osam meseci pre planiranog roka.

Inače, EPS je nedavno u Subotici zavšio i rekonstrukciju dve trafostanice u Subotici. U modernizaciju trafostanica 110/20 kV “Subotica 1” i “Subotica 2” investirano je tri miliona evra.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.