Električna energija

Elektroprivreda Srbije na Kopaoniku pustila u rad trafostanicu vrednu 9,5 miliona evra

Elektroprivreda Srbije na Kopaoniku pustila u rad trafostanicu vrednu 9,5 miliona evra

Slika: EPS

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad tehnološki najmoderniju trafostanicu u Srbiji „Kopaonik“ 110/35/10 kV, u koju je investirano 9,5 miliona evra, a izvođač radova je bila kompanija Siemens, saopštila je ova državna firma.

Trafostanica napona 110 kV, sa izvodima na 35 kV i 10 kV, je, kako se navodi u saopštenju EPS-a, poslednja reč tehnologije. Bezbednost je na najvišem nivou, a gubici električne energije su zanemarljivi. Povezana je sa dispečerskim centrom u Kraljevu, odakle se daljinski može upravljati ovim novim energetskim objektom.

Ova innvesticija EPS-a će najvećem zimskom turističkom centru u Srbiji obezbediti uslove za kvalitetnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom, saopštila je srpska elektroprivreda, i navela da nova trafostanica ima tri puta veći kapacitet od stare.

“Ugrađena je oprema koja je poslednja reč tehnologije Siemensa, uz najviši nivo bezbednosti za svakog zaposlenog u slučaju intervencije. Nova trafostanica je izgrađena da bismo sačuvali postojeći obim turizma, stabilizovali napajanje postojećih turističkih objekata, ali i omogućili novim investitorima uslove za ulaganja”, naglasio je Milorad Grčić, direktor EPS-a.

On je naveo da je trafostanica izgrađena prema svetskim standardima predviđenim za nadmorske visine preko 1.500 metara, što znači da je potpuno zaštićena od svih vremenskih prilika.

“Neophodno je da postavimo kabl od trafostanice “Jošanička Banja“ do trafostanice „Kopaonik“ čime ćemo postići potpunu stabilizaciju napajanju ovog regiona i više neće morati da se isključuju snežni topovi da bi svi hoteli u špicu sezone imali stabilno snabdevanje strujom, što se dogodilo pre nekoliko godina”, istakao je Grčić.

On je najavio da će ti dodatni radovi biti završeni do kraja 2019. i da će Kopaonik kao turistički centar onda imati potpuno stabilno snabdevanje.

Srdan Srdanović, direktor za Adriatik region u kompaniji Siemens, rekao je da je projekat završen čak osam meseci pre planiranog roka.

Inače, EPS je nedavno u Subotici zavšio i rekonstrukciju dve trafostanice u Subotici. U modernizaciju trafostanica 110/20 kV „Subotica 1“ i „Subotica 2“ investirano je tri miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke