Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Elektroprivreda Srbije na Kopaoniku pustila u rad trafostanicu vrednu 9,5 miliona evra

Elektroprivreda Srbije na Kopaoniku pustila u rad trafostanicu vrednu 9,5 miliona evra

Slika: EPS

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad tehnološki najmoderniju trafostanicu u Srbiji „Kopaonik“ 110/35/10 kV, u koju je investirano 9,5 miliona evra, a izvođač radova je bila kompanija Siemens, saopštila je ova državna firma.

Trafostanica napona 110 kV, sa izvodima na 35 kV i 10 kV, je, kako se navodi u saopštenju EPS-a, poslednja reč tehnologije. Bezbednost je na najvišem nivou, a gubici električne energije su zanemarljivi. Povezana je sa dispečerskim centrom u Kraljevu, odakle se daljinski može upravljati ovim novim energetskim objektom.

Ova innvesticija EPS-a će najvećem zimskom turističkom centru u Srbiji obezbediti uslove za kvalitetnije i pouzdanije snabdevanje električnom energijom, saopštila je srpska elektroprivreda, i navela da nova trafostanica ima tri puta veći kapacitet od stare.

“Ugrađena je oprema koja je poslednja reč tehnologije Siemensa, uz najviši nivo bezbednosti za svakog zaposlenog u slučaju intervencije. Nova trafostanica je izgrađena da bismo sačuvali postojeći obim turizma, stabilizovali napajanje postojećih turističkih objekata, ali i omogućili novim investitorima uslove za ulaganja”, naglasio je Milorad Grčić, direktor EPS-a.

On je naveo da je trafostanica izgrađena prema svetskim standardima predviđenim za nadmorske visine preko 1.500 metara, što znači da je potpuno zaštićena od svih vremenskih prilika.

“Neophodno je da postavimo kabl od trafostanice “Jošanička Banja“ do trafostanice „Kopaonik“ čime ćemo postići potpunu stabilizaciju napajanju ovog regiona i više neće morati da se isključuju snežni topovi da bi svi hoteli u špicu sezone imali stabilno snabdevanje strujom, što se dogodilo pre nekoliko godina”, istakao je Grčić.

On je najavio da će ti dodatni radovi biti završeni do kraja 2019. i da će Kopaonik kao turistički centar onda imati potpuno stabilno snabdevanje.

Srdan Srdanović, direktor za Adriatik region u kompaniji Siemens, rekao je da je projekat završen čak osam meseci pre planiranog roka.

Inače, EPS je nedavno u Subotici zavšio i rekonstrukciju dve trafostanice u Subotici. U modernizaciju trafostanica 110/20 kV „Subotica 1“ i „Subotica 2“ investirano je tri miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske