Mobilnost

Električni auto je u Evropi najjeftinije napuniti u Holandiji i na Balkanu

Foto: Marilyn Murphy from Pixabay

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Električni automobili polako osvajaju svet, i osim što su bolji za životnu sredinu od vozila na fosilna goriva, takođe štede novac njihovim vlasnicima jer je gorivo koje koriste jeftinije. Ipak, punjenje električnih vozila nije podjednako povoljno u svim zemljama Evrope.

Najjeftinije punjenje električnih autmobila trebalo bi da bude u zemljama koje imaju najjeftiniju struju, ali to i nije do kraja tačno.

Analiza sajta Switcher pokazala je da se u vremenu kada električna vozila postaju sve popularnija među vozačima širom Evrope, cena koju njihovi vlasnici plaćaju za punjenje značajno se razlikuje od od toga gde žive, i naravno koji model četvorotočkaša imaju.

Evropski parlament je nedavno odobrio zakon o zabrani prodaje novih benzinskih i dizel automobila u EU od 2035.

Prosečna cena punjenja u Evropi je 11,17 evrocenti, s tim da je najjeftinija Holandija sa 2,74 evrocenta, a najskuplja Danska sa 27,65 evrocenta. Procene govore da su električna vozila više od 70 odsto jeftinija za vožnju od vozila na benzin ili dizel, naravno ova prva su često skuplja u prodaji.

U prošloj godini električni i hibridi automobili činili su 44 odsto novih putničkih automobila u zemljama EU, dok je prodaja poptuno električnih vozila povećana 28 odsto. Inače, u nameri da podstakne prelazak na električna vozila, Evropski parlament je nedavno odobrio zakon o zabrani prodaje novih benzinskih i dizel automobila u EU od 2035.

Holandija, Kipar i Češka uljezi

Najjeftinije države za punjenje električnih automobila su uglavnom u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, pre svega na Balkanu, sa izuzetkom Holandije. Ona je na vrhu zbog, kako prenosi sajt, izdašnih vladinih energetskih olakšica i finansijske podrške vlasnicima domaćinstava.

Iako imaju jeftinije punjenje, zemlje jugoistočne Evrope imaju niske udele elektrčnih vozila u ukupnom broju vozila, pre svega zbog njihovih visokih cena. Situacija se po ovom pitanju sporo menja, iako sve više zemalja uvodi subvencije, kao što je, na primer, Srbija.

U vremenu inflacije ušteda na gorivu je veoma važna

Najskuplje zemlje za punjenje vozila na struju su bogatije evropske zemlje sa mogo večim brojem ovih četvorotočkaša u poređenju sa centralnom i jugoistočnom Evropom. Izuzetak su samo Kipar i Češka.

Eoin Klark, komercijalni direktor firme Switcher, izjavio je da s obzirom na inflaciju u Evropi ne čudi rast prodaje električnih vozila.

Vožnja ovih automobila je i 70 odsto jeftinija od dizelaša ili benzinaca što je ozbiljna ušteda, istakao je Klark.

 

elektricna vozila punjenje evropa balkan srbija

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

6. mart 2023. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

6. mart 2023. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

6. mart 2023. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

6. mart 2023. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.