Mobilnost

Usvojena uredba o subvencionisanju elektičnih i hibridnih vozila za 2023.

Subvencije elektricna hibridna vozila Srbija 2023

Photo: iStock

Objavljeno

02.03.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

02.03.2023.

Država

Podeli

Ekskluzivna vest koju je objavio naš portal, krajem prošle godine, da će i u 2023. godini biti nastavljeno subvencionisanje kupovine ekoloških vozila u Srbiji, ali u znatno većem iznosu, potvrđena je danas na sednici Vlade Srbije koja je donela novu Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni i hibridni pogon.

Za nabavku mopeda i lakog tricikla predviđeno je da se dodeli subvencija u iznosu od 250 evra, a za motocikl, motocikl sa bočnim sedištem, težak tricikl, lak i težak četvorocikl 500 evra. Kupovina putničkih i teretnih vozila subvencionisaće se isplatom iznosa od 2.500 do 5.000 evra.
Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koja zahtev mogu podneti zaključno sa 31. oktobrom 2023. godine.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, koja zahtev mogu podneti zaključno sa 31. oktobrom 2023. godine.

Ministarstvo će vršiti dodelu subvencija po pristiglim, urednim zahtevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava. Za realizaciju subvencionisane kupovine vozila u budžetu za 2023. godinu predviđeno je 294 miliona dinara, što je duplo više nego prošle godine.

Podsećamo da Ministarstvo četvrtu godinu uzastopno podstiče kupovinu električnih i hibridnih automobila, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine.

Aleksandra Graovac: Pravi potez Vlade koji će uticati ne samo na ekologiju, već i na rast privrede u celini

Da je svest o važnosti ekološki prihvatljivijeg transporta sve veća, pokazuju i podaci da se svake godine pomoću državnih subvencija kupi sve više ovakvih vozila, pa je tako 2020. godine kupljeno 112, 2021. godine 446, a 2022. godine rekordnih 625 vozila.
Vlada Srbije će uskoro na svom sajtu objaviti detaljan sadržaj Uredbe kao i obrazac zahteva koji je potrebno podneti za ostvarivanje prava na subvencionisanje.

Vest našeg portala obradovala je sve uvoznike novih automobila u Srbiji koji su je željno iščekivali.

„Vest je sjajna, mnogo je obradovala sve uvoznike jer je pritisak kupaca svakim danom sve veći a Uredba nikako da bude donešena. Pravi potez Vlade koji će umnogome ne samo uticati na ekologiju već i na prodaju vozila što se posredno odražava i na rast privrede u celini “ kaže generalna sekretarka Srpske asocijacije uvoznika novih vozila i delova Aleksandra Graovac za naš sajt.

U razgovoru, odmah po dobijanju potvrde da je Vlada Srbije usvojila dugo čekanu Uredbu, sa više prodavaca vozila sa električniim i hibridnim pogonom, čuli smo da je interesovanje kupaca prevazišlo sva njihova očekivanja i svi veruju da će ova godina biti rekordna po broju prodatih eko vozila u Srbiji.

Komentara: (3)
Vesna / 02.03.2023.

Kupila sam kola, hibridna na sajmu automobila u maju.Došla su u oktobru tako da sam zakasnila sa slanjem zshteva.Kola nisam jos uzela.Da li mogu odmah da pošaljem zahtev..Hvala..

Mile Georgijevski / 03.03.2023.

Imam ato registrovano na ordinaciju.
Vozilo je na dizel pogon.(mini cooper disel)
Hoću da ga zamenim za novo električno.(mini cooper elektro)
Firma prihvata zamenu.
Da li mi sleduje subvencija.

MILORAD ČERNIĆ / 22.08.2023.

KUPIO SAM ELEKTRIČNI BICIKL 14 08 2013. DA LI IMAM PRAVO NA SUBVENCIJU?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

2. mart 2023. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

2. mart 2023. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

2. mart 2023. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

2. mart 2023. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu