Električna energija

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

Foto: EDF

Objavljeno

03.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuski državni operater nuklearnih elektrana EDF odustao je od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije. Posle nekoliko godina razvoja, sada namerava da temeljno revidira projekat Nuward.

Jedina kompanija u Evropi koja razvija prototip malog modularnog reaktora (SMR) će ubrzo zvanično da odbaci vlastita inovativna rešenja, nakon što se konsultovala s regulatorima i potencijalnim kupcima. Francuska državna elektroprivreda EDF potvrdila je da će da se okrene klasičnijem pristupu. Koncepcija SMR-a Nuward je, ispada, bila prekompleksna i preskupa.

Među sistemima koje je kompanija samostalno razvijala bio je integrisani kotao. Oglašavala je Nuward kao nuklearku sa dva reaktora s vodom pod pritiskom od po 170 megavata. Kapacitet proizvodnje toplotne energije bi bio po 540 megavata, a ciljani radni vek 60 godina. Postrojenje bi bilo moguće izgraditi za 40 meseci.

Nuward je trebalo da uključuje desalinizaciju, proizvodnju toplotne energije

EDF je ranije objavio da Nuward vidi kao rešenje koje bi dopunilo ulogu energana na obnovljive izvore. Njime bi mogle da se zamene termoelektrane na ugalj u rasponu od 300 do 400 megavata. Kompanijini SMR sistemi je trebalo da se primene u snabdevanju izolovanih opština i energetski intenzivnih industrijskih postrojenja u krajevima sa ograničenim kapacitetom mreže.

Ovaj projekat, pokrenut 2019, uključivao je desalinizaciju morske vode i proizvodnju toplotne energije. Francuska ulaže napore da obnovi i proširi kapacitet svojih nuklearki i da progura svoju tehnologiju širom i van Evrope.

EDF ne odustaje od plasiranja SMR-a treće generacije na tržište

Partneri u poduhvatu Nuward su proizvođač malih reaktora TechnicAtome, firma Framatome, u vlasništvu EDF-a uz manjinski udeo pod kontrolom japanske firme Mitsubishi Heavy Industries, zatim francuska državna komisija CEA za alternativne izvore energije i atomsku energiju, belgijski Tractebel i Naval Group, francuska kompanija koja gradi plovila za namensku industriju i energetska postrojenja.

Nuward je pred ovaj iznenađujući preokret došao do faze detaljne razrade projekta. EDF je naveo da će nastaviti da radi na izbacivanju malog modularnog reaktora treće generacije na tržište.

Odluku je doneo nakon što je projekat pročešljalo čak šest uprava za bezbednost rada u domenu nuklearne energije i posle ocena koje su iznele kompanije među kojima su Vattenfall, ČEZ i Fortum.

Na celom svetu je u pogonu ili izgradnji tek šačica SMR-ova i to uglavnom pilot-projekata.

Inače, Srbija i Crna Gora su nedavno sa EDF-om potpisale memorandume o razumevanju o saradnji u energetici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektroprivreda BiH 2023 najveci gubitak do sada

Elektroprivreda BiH 2023. pretrpela najveći gubitak do sada

3. jul 2024. - Manjak uglja, loša hidrologija i zastarela proizvodna postrojenja su 2023. gurnuli EPBiH duboko u crveno – 169 miliona evra

Investitori dostavili EMS-u bankarske garancije za gradnju elektrana snage 4 GW

3. jul 2024. - Bankarske garancije dostavljene su za 28 postrojenja, a investitori su imali rok da to urade do 24. juna odnosno 1. jula

Srbija oporezivanje emisija nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

Srbija predlaže oporezivanje emisija na nacionalnom nivou umesto regionalnog ETS-a

3. jul 2024. - U svetlu uvođenja CBAM-a, za Srbiju bi bilo prihvatljivo oporezivanje emisija na nacionalnom nivou po fiksnim cenama, umesto opcije uvođenja regionalnog ETS-a

EDF prekinuo projekat malog modularnog reaktora Nuward

EDF prekinuo projekat svog malog modularnog reaktora Nuward

3. jul 2024. - EDF je odustao od svoje prvobitne vizije inovativnog malog modularnog reaktora i umesto toga se opredelio za dokazane tehnologije