Električna energija

Srbija želi saradnju s francuskim EDF-om u nuklearnoj energiji

Srbija saradnju francuskim EDF nuklearnoj energiji

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

17.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom francuskog EDF-a. Naglasak je bio na saradnji u energetskom sektoru, sa posebnim osvrtom na mirnodopsku primenu nuklearne energije.

Vlada Srbije procenjuje potencijal nuklearne energije na osnovu specifičnih zahteva i mogućnosti zemlje, poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Ona se danas sastala sa delegacijom francuske državne elektroprivrede EDF u okviru zajedničkih nastojanja da se pokrene saradnja u mirnodopskoj primeni te tehnologije.

„Tokom posete predsednika Aleksandra Vučića Parizu ove godine, sa EDF-om je potpisan Memorandum o razumevanju za strateško partnerstvo i saradnju u postavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskokarbonskih tehnologija. Razmena znanja i iskustava u cilju jačanja domaćih stručnjaka je naredni korak i pravac u kojem planiramo da produbljujemo saradnju sa ovom kompanijom“, rekla je Đedović Handanović.

EDF vidi Srbiju u evropskom lancu vrednosti u sektoru nuklearne energije

Predstavnici EDF-a upoznali su ministarku sa strategijom poslovanja uključujući izgradnju grupe nuklearnih postrojenja širom Evrope, u zaokruženom evropskom lancu vrednosti. To treba da podstakne jačanje konkurentnosti i otpornosti energetskih sistema širom kontinenta, saopštilo je ministarstvo i dodalo da kompanija vidi Srbiju kao deo tog procesa.

EDF je najveći evropski proizvođač električne energije. Ima 50.000 zaposlenih u sektoru nuklearne energije, od čega su 7.000 inženjeri i inženjerke.

„Ministarstvo rudarstva i energetike će uskoro sprovesti javnu nabavku za izradu preliminarne tehničke studije radi razmatranja mirnodopske primene nuklearne energije, i predstavnici EDF-a su izrazili zainteresovanost za učešćem, što smatram jako važnim s obzirom na iskustvo koje imaju u sličnim projektima u Holandiji, Finskoj, Švedskoj i širom Evrope“, izjavila je Đedović Handanović.

Javna rasprava o izmenama Zakona o energetici biće održana tokom leta

Ministarka je navela da se u Integrisanom nacionalnom planu za energetiku i klimu, koji je u proceduri usvajanja na vladi, u jednom od scenarija razmatra potencijal uvođenja nuklearne energije u nacionalni miks Srbije kao izvora bazne energije, kao i da će tokom leta biti održana javna rasprava o izmenama Zakona o energetici.

„Pitanje korišćenja nuklearne energije pre svega treba utvrditi na zakonodavnom nivou, kako bi Srbija imala mogućnost da započne razmatranje razvoja nuklearnog programa u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju. U budućnosti će nam biti potrebno mnogo više energije, pre svega zbog očekivanog privrednog rasta i ekonomskog razvoja, a nuklearna energija je bazna energija koja emituje višestruko manje ugljen-dioksida od fosilnih goriva i treba da je razmatramo kao jedno od potencijalnih rešenja na putu energetske tranzicije”, rekla je Đedović Handanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

17. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

17. jun 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

17. jun 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

17. jun 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.