Električna energija

U francuskom planu za nuklearnu energiju još osam velikih reaktora

U francuskom planu nuklearnu energiju osam velikih reaktora

Foto: Freepik

Objavljeno

10.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Francuska vlada sprema zakon koji će omogućiti izgradnju nuklearnih elektrana ukupne snage i do 23 gigavata, što je ekvivalent 14 reaktora, da zamene postrojenja kojima se završi životni vek. U aktuelnim planovima je samo šest novih blokova.

Ministarka za energetsku tranziciju Anjes Panije-Rinaše izjavila je da je Francuskoj potrebno više nuklearne energije da bi udeo fosilnih goriva najkasnije 2035. oborila sa 60 na 40 odsto. Vlada radi na zakonu o energetici kojim bi u zvaničnu strategiju ušli planovi za izgradnju kapaciteta kao za još osam velikih reaktora.

Predviđeno je da predlog Francuskom parlamentu bude upućen u februaru, nakon što ga kabinet izglasa. Kritičari skreću pažnju na to da vlada nije unela obavezu da udeo obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji električne struje najkasnije 2030. podigne do 44 odsto, u skladu sa Direktivom Evropske unije o obnovljivoj energiji. Osim toga, čak je izbrisala odredbe o domaćim ciljevima za električnu energiju iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost.

Ukupni kapacitet treba se održava na približno istom nivou do polovine veka

Zamisao je da se ukupna snaga nuklearnih elektrana do 2050. održi na oko 63 gigavata tako što će stara postrojenja biti zamenjena. Aktuelni cilj je da se izgradi šest blokova po standardu evropskih reaktora s vodom pod pritiskom (EPR), zbirnog kapaciteta deset gigavata. Ta tehnologija je nova i u svetu postoji samo par takvih elektrana.

Uvećavanje plana za 2050. za 13 gigavata se već dugo razmatra, a nacrtom zakona bi počelo da se formalizuje

Novi predlog uključuje do 13 gigavata dodatnog kapaciteta, što je kao još osam velikih reaktora, ali uz mogućnost da se zapravo instaliraju i drugi tipovi, poput malih modularnih reaktora (SMR). Ova opcija je već dugo na stolu, pa je najnoviji korak stepenica ka formalizaciji tih ambicija.

Štaviše, Panije-Rinaše je nagovestila da je čak moguće dalje proširiti rečeni plan, ali je kazala i da vlasti i dalje podržavaju napore da se ubrza uvođenje obnovljivih izvora u energetski sistem.

EDF-u ostaje uloga najvećeg operatora nuklearnih centrala u Evropi

Sudeći po zvaničnim predlozima, državna elektroprivreda EDF, koja je nedavno emisijom prvih zelenih obveznica za nuklearnu energiju u Evropi prikupila milijardu evra, ostala bi glavna u sprovođenju celokupne inicijative. Vlada pritom priprema desetine milijardi evra subvencija.

Francuska je glavna zagovaračica svojevrsne renesanse, kako je naziva predsednik Emanuel Makron, u domenu nuklearnih elektrana u EU. Vlada je pre godinu dana objavila da će radni vek postojećih nuklearki produžiti koliko god bude moguće. U međuvremenu je još osnovala savez evropskih zemalja koji podržava ideju o novom talasu investicija.

U toku je i osnivanje industrijske alijanse EU za SMR-ove.

Dvadeset četiri zemlje i više od 120 kompanija obećalo je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP28 da će doprineti ispunjavanju cilja da se pre kraja 2050. svetski kapacitet nuklearnih elektrana utrostruči.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji