EBRD i UniCredit obezbedili zajmove za energetsku efikasnost stambenih zgrada

09.06.2017.

Slika: Pixabay
EBRD i UniCredit obezbedili zajmove za energetsku efikasnost stambenih zgrada

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je obezbedila sredstva za zajmove za povećavanje energetske efikasnosti stambenih zgrada kroz UniCredit banku BiH. Ukupno 12 miliona evra će biti plasirano kroz dva ogranka banke za projekte energetske efikasnosti u zgradama.

Sredstva su namenjena projektima koji su u skladu sa EBRD Green Economy Transition (GET) pristupom, saopštio je EBRD.

Unicredit Bank d.d. Mostar i Uncredit Bank a.d. Banja Luka će dobiti sedam, odnosno pet miliona evra iz finansijskog programa EBRD koji podržava program GET a krediti će biti plasirani pojedincima, stambenim zajednicama, proizvođaćima, snabdevačima i prodavcima zelene tehnologije.

EBRD je saopštila da je odluka o zajmovima doneta zbog hitne potrebe da za ulaganjima u sektor stambenih zgrada da bi se smanjio gubitak energije i poboljšala energetska efikasnost i u stanovima i u zgradama. Modernizacija i rekonstrukcija će obuhvatiti postavljanje energetski efikasne stolarije, termalne izolacije, energetski efikasnih bojlera i druge stvari.

EBRD planira da poveća takozvano zeleno finansiranje na 40% svojih ukupnih godišnjih investicija do 2020. godine.

Direktor finansijskih institucija za Zapadni Balkan EBRD Henri Rasel je izjavio da će plasiranje ovih kredita poslati snažan signal tržištu na kome postoji ogromna potražanja za investicijama u energetsku efikasnost koja nije zadovoljena. Poboljšanje stanja na ovom polju će se odraziti na životnu sredinu i na stanovništvo, rekao je on.

EBRD i UniCredit banka su uvidele važnost hitnih ulaganja u energetsku efikasnosti domaćinstava koja su najveći pojedinačni potrošač energije u BiH.

EBRD je do danas investirao više od dve milijarde evra u 140 projekata u BiH.

Informacije o kreditima se mogu dobiti u filijala UniCredit banke ili na Internet prezentacijama Unicredit.ba  i Unicreditbank-bL.ba.