Energetska efikasnost

EBRD i UniCredit obezbedili zajmove za energetsku efikasnost stambenih zgrada

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je obezbedila sredstva za zajmove za povećavanje energetske efikasnosti stambenih zgrada kroz UniCredit banku BiH. Ukupno 12 miliona evra će biti plasirano kroz dva ogranka banke za projekte energetske efikasnosti u zgradama.

Sredstva su namenjena projektima koji su u skladu sa EBRD Green Economy Transition (GET) pristupom, saopštio je EBRD.

Unicredit Bank d.d. Mostar i Uncredit Bank a.d. Banjaluka će dobiti sedam, odnosno pet miliona evra iz finansijskog programa EBRD koji podržava program GET a krediti će biti plasirani pojedincima, stambenim zajednicama, proizvođaćima, snabdevačima i prodavcima zelene tehnologije.

EBRD je saopštila da je odluka o zajmovima doneta zbog hitne potrebe da za ulaganjima u sektor stambenih zgrada da bi se smanjio gubitak energije i poboljšala energetska efikasnost i u stanovima i u zgradama. Modernizacija i rekonstrukcija će obuhvatiti postavljanje energetski efikasne stolarije, termalne izolacije, energetski efikasnih bojlera i druge stvari.

EBRD planira da poveća takozvano zeleno finansiranje na 40% svojih ukupnih godišnjih investicija do 2020. godine.

Direktor finansijskih institucija za Zapadni Balkan EBRD Henri Rasel je izjavio da će plasiranje ovih kredita poslati snažan signal tržištu na kome postoji ogromna potražanja za investicijama u energetsku efikasnost koja nije zadovoljena. Poboljšanje stanja na ovom polju će se odraziti na životnu sredinu i na stanovništvo, rekao je on.

EBRD i UniCredit banka su uvidele važnost hitnih ulaganja u energetsku efikasnosti domaćinstava koja su najveći pojedinačni potrošač energije u BiH.

EBRD je do danas investirao više od dve milijarde evra u 140 projekata u BiH.

Informacije o kreditima se mogu dobiti u filijala UniCredit banke ili na Internet prezentacijama Unicredit.ba  i Unicreditbank-bL.ba.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. jun 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

9. jun 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

9. jun 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

9. jun 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike