Energetska efikasnost

EBRD i UniCredit obezbedili zajmove za energetsku efikasnost stambenih zgrada

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je obezbedila sredstva za zajmove za povećavanje energetske efikasnosti stambenih zgrada kroz UniCredit banku BiH. Ukupno 12 miliona evra će biti plasirano kroz dva ogranka banke za projekte energetske efikasnosti u zgradama.

Sredstva su namenjena projektima koji su u skladu sa EBRD Green Economy Transition (GET) pristupom, saopštio je EBRD.

Unicredit Bank d.d. Mostar i Uncredit Bank a.d. Banjaluka će dobiti sedam, odnosno pet miliona evra iz finansijskog programa EBRD koji podržava program GET a krediti će biti plasirani pojedincima, stambenim zajednicama, proizvođaćima, snabdevačima i prodavcima zelene tehnologije.

EBRD je saopštila da je odluka o zajmovima doneta zbog hitne potrebe da za ulaganjima u sektor stambenih zgrada da bi se smanjio gubitak energije i poboljšala energetska efikasnost i u stanovima i u zgradama. Modernizacija i rekonstrukcija će obuhvatiti postavljanje energetski efikasne stolarije, termalne izolacije, energetski efikasnih bojlera i druge stvari.

EBRD planira da poveća takozvano zeleno finansiranje na 40% svojih ukupnih godišnjih investicija do 2020. godine.

Direktor finansijskih institucija za Zapadni Balkan EBRD Henri Rasel je izjavio da će plasiranje ovih kredita poslati snažan signal tržištu na kome postoji ogromna potražanja za investicijama u energetsku efikasnost koja nije zadovoljena. Poboljšanje stanja na ovom polju će se odraziti na životnu sredinu i na stanovništvo, rekao je on.

EBRD i UniCredit banka su uvidele važnost hitnih ulaganja u energetsku efikasnosti domaćinstava koja su najveći pojedinačni potrošač energije u BiH.

EBRD je do danas investirao više od dve milijarde evra u 140 projekata u BiH.

Informacije o kreditima se mogu dobiti u filijala UniCredit banke ili na Internet prezentacijama Unicredit.ba  i Unicreditbank-bL.ba.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu