OIE

CROPEX će organizovati aukcije garancija porekla

CROPEX-aukcije-garancije-porekla

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska berza električne energije (CROPEX) organizovaće aukcije garancija porekla putem IT platforme za trgovanje, saopštila je ova berza na svom sajtu.

Prve dve aukcije biće organizovane 29. i 30. avgusta i to za garancije porekla za energiju iz vetra za prvi i drugi kvartal 2019. godine.

Aukcije mogu da se organizuju jer su ispunjeni određeni uslovi, kao što je uspešna prodaja električne energije proizvedene od strane povlašćenih proizvođača, u sistemu državnih podsticaja, a koju je obavio Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

HROTE je, kao lider EKO bilansne grupe za subvencionisanu proizvodnju energije, početkom 2019. počeo da prodaje 30% ove energije na dan-unapred i dnevnom tržištu CROPEX-a

U skladu sa Zakonom o izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji, HROTE je, kao lider EKO bilansne grupe za subvencionisanu proizvodnju energije, početkom 2019. godine počeo da prodaje 30% ove energije na dan-unapred i dnevnom tržištu CROPEX-a, saopštila je  je hrvatska berza.

Aukcije garancija porekla omogućene su i zahvaljujući usvajanju Zakona o izmenama zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji i promenama uredbe o uspostavljanju sistema garancija porekla. Novim zakonom o OIE i uredbom predviđeno je da se obaveza otkupa zelene energije od strane snabdevača po referentnoj ceni smanji sa dosadašnjih 100% na 70%. Preostalih 30% energije, kako je predviđeno, prodavaće se direktno na CROPEX-u.

Nakon uspešno obavljene aukcije, prikupljena sredstva biće prebačena u fond sistema za subvencionisanje proizvođača

Prema sporazumu između HROTE-a i CROPEX-a, hrvatska berza će prodavati garancije o poreklu, koristeći posebno razvijenu IT platformu za trgovanje. Za deo energije proizvedene od strane proizvođača u sistemu državnih podsticaja, i koju EKO bilanska grupa prodaje na tržištu, HROTE će izdati garancije o poreklu koje će se prodavati na aukcijama.

Nakon uspešno obavljene aukcije, prikupljena sredstva biće prebačena u fond sistema za subvencionisanje povlašćenih proizvođača. A, garancije porekla prodate na ovim aukcijama prenosiće se u registru garancija porekla sa računa HROTE-a na račune učesnika aukcija.

Učesnici aukcija dužni su da potpišu ugovor o učestvovanju na tržištu CROPEX-a u skladu sa Pravilima za aukcije garancija porekla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.