OIE

CROPEX će organizovati aukcije garancija porekla

CROPEX-aukcije-garancije-porekla

Slika: Pixabay

Objavljeno

30.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska berza električne energije (CROPEX) organizovaće aukcije garancija porekla putem IT platforme za trgovanje, saopštila je ova berza na svom sajtu.

Prve dve aukcije biće organizovane 29. i 30. avgusta i to za garancije porekla za energiju iz vetra za prvi i drugi kvartal 2019. godine.

Aukcije mogu da se organizuju jer su ispunjeni određeni uslovi, kao što je uspešna prodaja električne energije proizvedene od strane povlašćenih proizvođača, u sistemu državnih podsticaja, a koju je obavio Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

HROTE je, kao lider EKO bilansne grupe za subvencionisanu proizvodnju energije, početkom 2019. počeo da prodaje 30% ove energije na dan-unapred i dnevnom tržištu CROPEX-a

U skladu sa Zakonom o izmenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji, HROTE je, kao lider EKO bilansne grupe za subvencionisanu proizvodnju energije, početkom 2019. godine počeo da prodaje 30% ove energije na dan-unapred i dnevnom tržištu CROPEX-a, saopštila je  je hrvatska berza.

Aukcije garancija porekla omogućene su i zahvaljujući usvajanju Zakona o izmenama zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji i promenama uredbe o uspostavljanju sistema garancija porekla. Novim zakonom o OIE i uredbom predviđeno je da se obaveza otkupa zelene energije od strane snabdevača po referentnoj ceni smanji sa dosadašnjih 100% na 70%. Preostalih 30% energije, kako je predviđeno, prodavaće se direktno na CROPEX-u.

Nakon uspešno obavljene aukcije, prikupljena sredstva biće prebačena u fond sistema za subvencionisanje proizvođača

Prema sporazumu između HROTE-a i CROPEX-a, hrvatska berza će prodavati garancije o poreklu, koristeći posebno razvijenu IT platformu za trgovanje. Za deo energije proizvedene od strane proizvođača u sistemu državnih podsticaja, i koju EKO bilanska grupa prodaje na tržištu, HROTE će izdati garancije o poreklu koje će se prodavati na aukcijama.

Nakon uspešno obavljene aukcije, prikupljena sredstva biće prebačena u fond sistema za subvencionisanje povlašćenih proizvođača. A, garancije porekla prodate na ovim aukcijama prenosiće se u registru garancija porekla sa računa HROTE-a na račune učesnika aukcija.

Učesnici aukcija dužni su da potpišu ugovor o učestvovanju na tržištu CROPEX-a u skladu sa Pravilima za aukcije garancija porekla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

30. jul 2019. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

30. jul 2019. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

30. jul 2019. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

30. jul 2019. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi