OIE

Usvojene izmene Zakona o OIE – nacrt uredbe predviđa uvođenje tendera za premije u 2019.

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Sabor usvojio je Zakon o izmenama i dopunama dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji. Tekst zakona objavljen je na sajtu Narodnih novina.

Zakonom se predviđa početak rada EKO bilansne grupe 1. januara 2019. godine. EKO bilansnu grupu čine proizvođači električne energije i druga lica koja obavljaju delatnost proizvodnje električne energije, a koja imaju pravo na podsticajnu cenu.

U međuvremenu, Hrvatska berza električne energije (CROPEX) podsetila je da je u toku javna rasprava o Nacrtu predloga Uredbe o udelu neto isporučene električne energije povlašćenih proizvođača, kojom bi se obaveza otkupa zelene energije od strane snabdevača po referentnoj ceni smanjila sa dosadašnjih 100% na 70%.

Preostalih 30% energije će se prodavati direktno na CROPEX-u. Ova odluka predstavlja prvi korak ka punoj liberalizaciji tržišta zelene električne energije u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju CROPEX-a.

U javnoj raspravi trenutno je i Nacrt predloga Uredbe o podsticanju proizvodnje električne energije iz OIE, piše energetika-net.

Nacrtom se predviđa metodologija za izračunavanje maksimalnih referentnih vrijednosti i maksimalnih garantovanih otkupnih cena električne energije, kao i naknada koju plaćaju članovi EKO bilansne grupe.

Takođe, nacrtom se reguliše pitanje sistema premija kao nastavka podsticanja OIE u Hrvatskoj nakon sistema fid-in tarifa.

Prvi tender za dodelu tržišne premije predviđa se u prvoj polovini 2019.

Ubuduće će Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) sprovoditi tenderske procedure za dodelu tržišne premije i za podsticanje garantovanom cenom prema raspoloživim kvotama, a prvi takav tender trebalo bi da se sprovede u prvoj polovini 2019. godine, stoji u tekstu nacrta uredbe, kako piše energetika-net.

Obe uredbe bi trebalo da stupe na snagu početkom 2019. godine.

Konsultant Edo Jerkić izjavio je za portal da je najznačajnija izmena Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji uvođenje neto merenja (net metering) za domaćinstva, što bi uz uredbu o jednostavnijem priključku malih solara trebalo da poveća interes za ugradnju fotonaponskih sistema.

Jerkić dodaje i da neki investitori nisu uopšte zainteresovani za tendere za premiju, već im treba olakšati procedure i stvoriti uslove za korporativni PPA (ugovor o otkupu električne energije). Prema Jerkićevim rečima, pitanje je da li je korporativni PPA trenutno uopšte moguć.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

distributivne mreze eurelectric studija

Investicije u distributivne mreže moraju se povećati 50-70% da bi energetska tranzicija uspela

22 January 2021 - Oko 70 odsto novih kapaciteta na obnovljivu energiju do 2030. biće povezano na distributivnu mrežu u evropskim zemljama.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

21 January 2021 - Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva...

termoelektrana-ugalj-subvencije

Energetska zajednica pozvala ugovorne strane da preispitaju subvencionisanje uglja

20 January 2021 - Sekretarijat Energetske pozvao je vlasti šest zemalja da preispitaju subvencionisanje uglja u smislu usklađenosti sa pravilima EU.

Drzavna revizorska institucija Grcic nezakonito direktor EPS

Državna revizorska institucija: Grčić nezakonito direktor EPS-a

19 January 2021 - On je vršilac dužnosti direktora od 2016, a Zakon o javnim preduzećima kaže da direktor može da bude vd najviše godinu dana.