OIE

Usvojene izmene Zakona o OIE – nacrt uredbe predviđa uvođenje tendera za premije u 2019.

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Sabor usvojio je Zakon o izmenama i dopunama dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji. Tekst zakona objavljen je na sajtu Narodnih novina.

Zakonom se predviđa početak rada EKO bilansne grupe 1. januara 2019. godine. EKO bilansnu grupu čine proizvođači električne energije i druga lica koja obavljaju delatnost proizvodnje električne energije, a koja imaju pravo na podsticajnu cenu.

U međuvremenu, Hrvatska berza električne energije (CROPEX) podsetila je da je u toku javna rasprava o Nacrtu predloga Uredbe o udelu neto isporučene električne energije povlašćenih proizvođača, kojom bi se obaveza otkupa zelene energije od strane snabdevača po referentnoj ceni smanjila sa dosadašnjih 100% na 70%.

Preostalih 30% energije će se prodavati direktno na CROPEX-u. Ova odluka predstavlja prvi korak ka punoj liberalizaciji tržišta zelene električne energije u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju CROPEX-a.

U javnoj raspravi trenutno je i Nacrt predloga Uredbe o podsticanju proizvodnje električne energije iz OIE, piše energetika-net.

Nacrtom se predviđa metodologija za izračunavanje maksimalnih referentnih vrijednosti i maksimalnih garantovanih otkupnih cena električne energije, kao i naknada koju plaćaju članovi EKO bilansne grupe.

Takođe, nacrtom se reguliše pitanje sistema premija kao nastavka podsticanja OIE u Hrvatskoj nakon sistema fid-in tarifa.

Prvi tender za dodelu tržišne premije predviđa se u prvoj polovini 2019.

Ubuduće će Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) sprovoditi tenderske procedure za dodelu tržišne premije i za podsticanje garantovanom cenom prema raspoloživim kvotama, a prvi takav tender trebalo bi da se sprovede u prvoj polovini 2019. godine, stoji u tekstu nacrta uredbe, kako piše energetika-net.

Obe uredbe bi trebalo da stupe na snagu početkom 2019. godine.

Konsultant Edo Jerkić izjavio je za portal da je najznačajnija izmena Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji uvođenje neto merenja (net metering) za domaćinstva, što bi uz uredbu o jednostavnijem priključku malih solara trebalo da poveća interes za ugradnju fotonaponskih sistema.

Jerkić dodaje i da neki investitori nisu uopšte zainteresovani za tendere za premiju, već im treba olakšati procedure i stvoriti uslove za korporativni PPA (ugovor o otkupu električne energije). Prema Jerkićevim rečima, pitanje je da li je korporativni PPA trenutno uopšte moguć.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

17. decembar 2018. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

17. decembar 2018. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

17. decembar 2018. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

17. decembar 2018. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7