x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Usvojene izmene Zakona o OIE – nacrt uredbe predviđa uvođenje tendera za premije u 2019.

17.12.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Usvojene izmene Zakona o OIE – nacrt uredbe predviđa uvođenje tendera za premije u 2019.

Hrvatski Sabor usvojio je Zakon o izmenama i dopunama dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji. Tekst zakona objavljen je na sajtu Narodnih novina.

Zakonom se predviđa početak rada EKO bilansne grupe 1. januara 2019. godine. EKO bilansnu grupu čine proizvođači električne energije i druga lica koja obavljaju delatnost proizvodnje električne energije, a koja imaju pravo na podsticajnu cenu.

U međuvremenu, Hrvatska berza električne energije (CROPEX) podsetila je da je u toku javna rasprava o Nacrtu predloga Uredbe o udelu neto isporučene električne energije povlašćenih proizvođača, kojom bi se obaveza otkupa zelene energije od strane snabdevača po referentnoj ceni smanjila sa dosadašnjih 100% na 70%.

Preostalih 30% energije će se prodavati direktno na CROPEX-u. Ova odluka predstavlja prvi korak ka punoj liberalizaciji tržišta zelene električne energije u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju CROPEX-a.

U javnoj raspravi trenutno je i Nacrt predloga Uredbe o podsticanju proizvodnje električne energije iz OIE, piše energetika-net.

Nacrtom se predviđa metodologija za izračunavanje maksimalnih referentnih vrijednosti i maksimalnih garantovanih otkupnih cena električne energije, kao i naknada koju plaćaju članovi EKO bilansne grupe.

Takođe, nacrtom se reguliše pitanje sistema premija kao nastavka podsticanja OIE u Hrvatskoj nakon sistema fid-in tarifa.

Prvi tender za dodelu tržišne premije predviđa se u prvoj polovini 2019.

Ubuduće će Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) sprovoditi tenderske procedure za dodelu tržišne premije i za podsticanje garantovanom cenom prema raspoloživim kvotama, a prvi takav tender trebalo bi da se sprovede u prvoj polovini 2019. godine, stoji u tekstu nacrta uredbe, kako piše energetika-net.

Obe uredbe bi trebalo da stupe na snagu početkom 2019. godine.

Konsultant Edo Jerkić izjavio je za portal da je najznačajnija izmena Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji uvođenje neto merenja (net metering) za domaćinstva, što bi uz uredbu o jednostavnijem priključku malih solara trebalo da poveća interes za ugradnju fotonaponskih sistema.

Jerkić dodaje i da neki investitori nisu uopšte zainteresovani za tendere za premiju, već im treba olakšati procedure i stvoriti uslove za korporativni PPA (ugovor o otkupu električne energije). Prema Jerkićevim rečima, pitanje je da li je korporativni PPA trenutno uopšte moguć.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.