x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Vlada poslala parlamentu predloge zakona o energetskoj efikasnosti i o OIE i visokoefikasnoj kogeneraciji

16.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vlada Hrvatske
Vlada poslala parlamentu predloge zakona o energetskoj efikasnosti i o OIE i visokoefikasnoj kogeneraciji

Hrvatska vlada usvojila je konačne predloge izmena i dopuna dva energetska zakona – o obnovljivim izvorima energije (OIE) i visokoefikasnoj kogeneraciji, kao i o energetskoj efikasnosti, i poslala ih parlamentu na usvajanje. Predlozi zakona unose novine u otkupu energije od povlašćenih proizvođača električne energije, uvode obavezne mere energetske efikasnosti za krajnje potrošače i mere za veće korišćenje solarne energije u domaćinstvima.

Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, izjavio je da se novim propisom o OIE i visokoefikasnoj kogeneraciji snabdevači električnom energijom obavezuju da od Hrvatskog operatora tržišta električne energije (HROTE) otkupljuju određeni udeo električne energije povlašćenih proizvođača isporučen Hrvatskom operatoru tržišta nergije (HROTE). Preostali udeo operator će prodavati na tržištu električne energije.

Inače, 1. januara 2019. godine trebalo bi da prestane obaveza snabdevača da od operatora preuzimaju svu isporučenu električnu energiju povlašćenih proizvođača po regulisanoj otkupnoj ceni. Ukidanje ove obaveze odloženo je dva puta. Sada se u Predlogu zakona navodi da bi prestanak ugrozio sistem subvencionisanja odnosno uredno podmirivanje ugovorenih obveza operatora prema povlašćenim proizvođačima s kojima ima sklopljene ugovore o otkupu.

Predlogom zakona se, takođe, hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa izmenama EU Direktive o OIE.

Novim propisom će se omogućiti brži razvoj korišćenja solarne energije u domaćinstvima, transparentnije javno nadmetanje, pravna zaštita i kontrola zakonitosti sprovedenih nadmetanja za dodelu tržišne premije i za podsticanje garantovanom cenom, rekao je Milatić.

Uvođenje obaveznih mera za energetsku efikasnost za krajnje potrošače

Predlogom zakona o energetskoj efikasnosti u hrvatsko zakonodavstvo prenose se odredbe EU Direktive o energetskoj efikasnosti kojom se predviđa da svaka država članica, u cilju postizanja kumulativnog cilja uštede energije u krajnjoj potrošnji, do 31. deccembra 2020. godine uvede sistem obavezne energetske efikasnosti. Ali, ostavlja se i mogućnost za alternativne mere.

Hrvatska je Nacionalnim akcionim planom energetske efikasnosti definisala da će deo ušteda ostvariti kroz obavezne mere, a deo kroz alternativne, pa se Predlogom zakona uvode obavezne mere za krajnje potrošače.

U Predlogu zakona se navodi i da je razlog za novi propis to što je Evropska komisija otvorila istragu o ispravnom sprovođenju Direktive EU o energetskoj efikasnosti.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.