OIE

Vlada poslala parlamentu predloge zakona o energetskoj efikasnosti i o OIE i visokoefikasnoj kogeneraciji

Slika: Vlada Hrvatske

Objavljeno

16.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada usvojila je konačne predloge izmena i dopuna dva energetska zakona – o obnovljivim izvorima energije (OIE) i visokoefikasnoj kogeneraciji, kao i o energetskoj efikasnosti, i poslala ih parlamentu na usvajanje. Predlozi zakona unose novine u otkupu energije od povlašćenih proizvođača električne energije, uvode obavezne mere energetske efikasnosti za krajnje potrošače i mere za veće korišćenje solarne energije u domaćinstvima.

Ivo Milatić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, izjavio je da se novim propisom o OIE i visokoefikasnoj kogeneraciji snabdevači električnom energijom obavezuju da od Hrvatskog operatora tržišta električne energije (HROTE) otkupljuju određeni udeo električne energije povlašćenih proizvođača isporučen Hrvatskom operatoru tržišta nergije (HROTE). Preostali udeo operator će prodavati na tržištu električne energije.

Inače, 1. januara 2019. godine trebalo bi da prestane obaveza snabdevača da od operatora preuzimaju svu isporučenu električnu energiju povlašćenih proizvođača po regulisanoj otkupnoj ceni. Ukidanje ove obaveze odloženo je dva puta. Sada se u Predlogu zakona navodi da bi prestanak ugrozio sistem subvencionisanja odnosno uredno podmirivanje ugovorenih obveza operatora prema povlašćenim proizvođačima s kojima ima sklopljene ugovore o otkupu.

Predlogom zakona se, takođe, hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa izmenama EU Direktive o OIE.

Novim propisom će se omogućiti brži razvoj korišćenja solarne energije u domaćinstvima, transparentnije javno nadmetanje, pravna zaštita i kontrola zakonitosti sprovedenih nadmetanja za dodelu tržišne premije i za podsticanje garantovanom cenom, rekao je Milatić.

Uvođenje obaveznih mera za energetsku efikasnost za krajnje potrošače

Predlogom zakona o energetskoj efikasnosti u hrvatsko zakonodavstvo prenose se odredbe EU Direktive o energetskoj efikasnosti kojom se predviđa da svaka država članica, u cilju postizanja kumulativnog cilja uštede energije u krajnjoj potrošnji, do 31. deccembra 2020. godine uvede sistem obavezne energetske efikasnosti. Ali, ostavlja se i mogućnost za alternativne mere.

Hrvatska je Nacionalnim akcionim planom energetske efikasnosti definisala da će deo ušteda ostvariti kroz obavezne mere, a deo kroz alternativne, pa se Predlogom zakona uvode obavezne mere za krajnje potrošače.

U Predlogu zakona se navodi i da je razlog za novi propis to što je Evropska komisija otvorila istragu o ispravnom sprovođenju Direktive EU o energetskoj efikasnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

16. novembar 2018. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

16. novembar 2018. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke, ističe na početku razgovora Petr Herman, predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

16. novembar 2018. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

16. novembar 2018. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline