Električna energija

Hrvatska produžila otkup energije iz OIE po regulisanim cenama

Hrvatska produzila otkup energije iz OIE po regulisanim cenama

Slika: Hrvatska vlada

Objavljeno

04.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska vlada je odlučila da za još godinu dana odloži početak slobodne trgovine energijom iz obnovljivih izvora. Ovo je druga godina zaredom da se produžava obaveza snabdevača da po regulisanoj ceni kupuju struju iz vetroparkova ili drugih obnovljivih izvora energije (OIE).

Obaveza snebdevača električnom energijom, pre svega Hrvatske elektroprivrede (HEP), ali i manjih, poput RWE, GEN-I, HR ili Crodux, prema odredbama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoefikasnoj kogeneraciji (OIEiVUK), trebalo je da prestane na kraju 2017. Na poslednjoj sednici u godini za nama, hrvatska vlada je ipak donela Uredbu o izmenama ovog Zakona i sve produžila za godinu dana.

Za godinu dana odlaže i osnivanje EKO bilansne grupa koja je regulisana Zakonom o OIEiVUK, a koju bi trebalo da čine, kako se navodi, proizvođači električne energije i druge osobe koje obavljaju delatnosti proizvodnje električne energije i koje imaju pravo na podsticajnu cenu u skladu sa sklopljenim ugovorima o otkupu električne energije sa Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE).

Zakonom je HROTE određen za lidera EKO bilansne grupe sa obavezom planiranja proizvodnje električne energije za grupu i prodaje električne energije proizvedene od strane članica grupe, na transparentan i nepristran način, na tržištu električne energije.

U Uredbi se navodi da će EKO bilansna grupa početi sa radom do 1. januara 2019.

U obrazloženju svoje odluke, vlada navodi da će ovim prolongiranjem  biti sprečene povrede ugovornih obaveza prema proizvođačima obnovljive energije. Prethodnih godina je, navodi se u obrazloženju, na mrežu priključeno previše vetroelektrana i drugih, kojima država tokom prvih 14 godina rada isplaćuje sigurnu otkupnu cenu za struju koju proizvedu, a koja je bila čak i tri puta veća od konvencionalne.

Energiju iz OIE prodavati na berzi električne energije

Ta otkupna cena finansira se iz obaveze svih snabdevača da kupuju energiju proizvođača iz obnovljivih izvora, kao i iz naknade koju plaćaju svi potrošači. Po navodima vlade, energija iz obnovljivih ozvora trebalo bi da se prodaje na berzi električne energije, koja je za to i napravljena, navodi se u obrazloženju.

To, po ocenama snabdevača na koje se poziva Novi list, može dovesti do poskupljena struje, neki su najavili i mogući odlazak iz Hrvatske, a sve bi dovelo i do plaćanja penala Evropskoj uniji.

Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske međutim pozdravlja donošenje Uredbe, i na svom sajtu navodi da je vlada na ovaj način sprečila neravnotežu na tržištu električne energije, i da bi, ako bi HROTE stavio električnu energiju proizvedenu iz podsticaja na tržište, započelo urušavanje stabilnog sastava proizvodnje i prodaje električne energije iz OIE po jasno definsanim uslovima i cenama, a pokazalo bi se i da je proizvodnja električne energije iz OIE preskupa za neobavezan otkup.

U tom slučaju, snabdevači ne bi bili zainteresovani da kupuju struju na slobodnom tržištu, tako bi se smanjila cena, i HROTE bi ostao bez dela prihoda koji bi mogao da se nadoknadi povećavanjem naknade za OIE na 15 do 18 hrvatskih kuna  po kilovat satu.

Udruženje navodi i da pokušaj prelaska iz čisto podsticajnog (feed-in) sastava prema tržišno održivom premijskom modelu kroz Zakon koji je stupio na snagu 1. januara 2016. nije zaživeo.

Hrvatska je prethodnog septembra, posle četiri godine, povećala naknadu za obnovljive izvore energije (OIE) koju plaćaju građani preko računa za struju. Naknada je povećana sa 3,5 lipa (0,47 evra) po kilovat-satu (kWh) na 10,5 lipa po kWh (1,42 evra).

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

4. januar 2018. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

4. januar 2018. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

4. januar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

4. januar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin