Električna energija

Crna Gora izdvojila 7,5 miliona evra za podsticaje za OIE u prvoj polovini 2018.

Crna Gora izdvojila 7,5 miliona evra za podsticaje za OIE u prvoj polovini 2018.

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora je izdvojila ukupno 7,5 miliona evra za podsticaje za obnovljive izvore energije (OIE) u prvih šest meseci 2018. godine, od čega 4,3 miliona evra za Krnovo Green Energy, firmu koja upravlja vetroparkom Krnovo instalisane snage 72 MW, saznaje Pobjeda.

Prema podacima koje je ranije objavio Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE), od 1. maja 2014. godine, kada su uvedeni podsticaji, do kraja 2017. godine, Crna Gora je isplatila 7,5 miliona evra proizvođačima električne energije iz OIE, od čega 4,5 miliona evra u 2017. godini.

Krnovo, prvi vetropark u Crnoj Gori, je status povlašćenog proizvođača električne energije stekao u novembru 2017. Datum prestanka statusa je 2. novembar 2029. godine.

Najnoviji podaci COTEE pokazuju da su kompanije sa statusom povlašćenih proizvođača generisale 145,9 miliona kWh električne energije u prvoj polovini 2018. godine, od čega je vetropark Krnovo proizveo 82,8 miliona kWh a male hidroelektrane (MHE) ostatak.

Krnovo Green Energy je zavisno društvo francuske kompanije Akuo Energy, dok je Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) postigao dogovor da otkupi 49%.

MHE sa statusom povlašćenog proizvođača su Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular, kojima upravlja Hidroenergija Montenegro; Vrelo, kojom upravlja Synergy; Bradavec i Piševska rijeka kojima upravlja Igma Energy; Jara i Babino Polje kojima upravlja Kronor; i Bistrica Majstorovina kojom upravlja Hydro Bistrica.

Poslednji podsticaji za MHE treba da budu isplaćeni 2030. godine.

EU savetuje prelazak na aukcije

Evropska komisija (EK) u izveštaju za 2018. godinu savetuje Crnu Goru da pređe na tržišno zasnovane mehanizme podrške OIE s obzirom da je svoj cilj da u 2020. dostigne udeo OIE od 33% premašila još 2016. godine, kada je udeo iznosio 41,6%.

„Država treba da pređe na aukcijski sistem u skladu sa Smernicama za državnu pomoć za zaštitu životne sredine i energetiku“, navodi se u izveštaju.

Vlada Crne Gore je nedavno saopštila da je u okviru aktivnosti Ministarstva ekonomije na promociji crnogorskih energetskih potencijala uočeno pojačano interesovanje investitora za izgradnju objekata koji koriste OIE, a za čiju realizaciju se ne ostvaruje pravo na podsticajnu cenu za proizvedenu električnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

24. avgust 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

24. avgust 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

24. avgust 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. avgust 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji