OIE

Crna Gora daje u zakup 150 hektara pašnjaka za gradnju vetroparka kod Bijelog Polja

Crna Gora daje u zakup 150 hektara pasnjaka za gradnju vetroparka kod Bijelog Polja

Foto: Alexander from Pixabay

Objavljeno

29.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora objavila je javni poziv za davanje u zakup 150 hektara državne zemlje u opštini Bijelo Polje za gradnju vetroelektrane, čiji svaki pojedinačni vetroagregat ne sme da bude slabiji od 6,6 MW.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore poziva zainteresovane investitore da učestvuju na javnom nadmetanju za davanje u zakup na period od 30 godina zemljišta u državnoj svojini, radi izgradnje vjetroelektrane, na lokalitetu Korita, u opštini Bijelo Polje, navelo je Ministarstvo.

Davanje zemljišta u zakup radi izgradnje vetroelektrane sprovodi se postupkom javnog nadmetanja.

Početna cena zakupa za 150 hektara iznosi 341.000 evra

Vetropark bi mogao da bude drugi veliki projekat za korišćenje obnovljivih izvora energije u opštini Bijelo Polje. Pre dve nedelje firme EE Korita potpisala je ugovor o priključenju na prenosnu mrežu solarne elektrane snage 240 MW sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES).

U javnom poziv se navodi da se u zakup daju četiri katastarske parcele površine 1.502.337 kvadratnih metara. Parcele su klasifikovane kao „pašnjaci 8. klase“.

Početna cena zakupa na godišnjem nivou iznosi 341.000 evra, uz korigovanje za iznos odgovarajuće godišnje stope inflacije, piše u javnom pozivu.

Davanje u zakup obaviće se javnim, usmenim nadmetanjem u prostorijama Ministarstva 15. februara.

Firma Obnovljivi izvore energije razvija projekat vetroelektrane pod nazivom Korita

Inače, dosad se spominjao samo jedan projekat za gradnju vetroelektrane sa nazivom Korita. Firma Obnovljivi izvore energije, sa sedištem u Podgorici, osim solarne elektrane Čevo, snage 225 MW, i vetroelektrane Bijela, snage 118 MW, razvija takav projekat za gradnju elektrane na vetar.

Crna Gora je sredinom avgusta prošle godine, takođe, raspisala javno nadmetanje za davanje u zakup zemljišta radi izgradnje vetroelektrane u opštini Šavnik, a u septembru za vetropark na lokalitetu Sinjavina u opštini Kolašin. Za drugi projekat crnogorska vlada je u decembru izdala urbanističko-tehničke uslove za projekat „Sinjavina – Part I“ firmi Energy 2.

Istog meseca, ali 2020, Vlada Crne Gore je sa nemačkom firmom wpd potpisala ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju vetroelektrane Brajići, ali taj projekat i dalje nije realizovan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

29. januar 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

29. januar 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

29. januar 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

29. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka