OIE

Crna Gora daje u zakup 150 hektara pašnjaka za gradnju vetroparka kod Bijelog Polja

Crna Gora daje u zakup 150 hektara pasnjaka za gradnju vetroparka kod Bijelog Polja

Foto: Alexander from Pixabay

Objavljeno

29.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora objavila je javni poziv za davanje u zakup 150 hektara državne zemlje u opštini Bijelo Polje za gradnju vetroelektrane, čiji svaki pojedinačni vetroagregat ne sme da bude slabiji od 6,6 MW.

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Crne Gore poziva zainteresovane investitore da učestvuju na javnom nadmetanju za davanje u zakup na period od 30 godina zemljišta u državnoj svojini, radi izgradnje vjetroelektrane, na lokalitetu Korita, u opštini Bijelo Polje, navelo je Ministarstvo.

Davanje zemljišta u zakup radi izgradnje vetroelektrane sprovodi se postupkom javnog nadmetanja.

Početna cena zakupa za 150 hektara iznosi 341.000 evra

Vetropark bi mogao da bude drugi veliki projekat za korišćenje obnovljivih izvora energije u opštini Bijelo Polje. Pre dve nedelje firme EE Korita potpisala je ugovor o priključenju na prenosnu mrežu solarne elektrane snage 240 MW sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES).

U javnom poziv se navodi da se u zakup daju četiri katastarske parcele površine 1.502.337 kvadratnih metara. Parcele su klasifikovane kao „pašnjaci 8. klase“.

Početna cena zakupa na godišnjem nivou iznosi 341.000 evra, uz korigovanje za iznos odgovarajuće godišnje stope inflacije, piše u javnom pozivu.

Davanje u zakup obaviće se javnim, usmenim nadmetanjem u prostorijama Ministarstva 15. februara.

Firma Obnovljivi izvore energije razvija projekat vetroelektrane pod nazivom Korita

Inače, dosad se spominjao samo jedan projekat za gradnju vetroelektrane sa nazivom Korita. Firma Obnovljivi izvore energije, sa sedištem u Podgorici, osim solarne elektrane Čevo, snage 225 MW, i vetroelektrane Bijela, snage 118 MW, razvija takav projekat za gradnju elektrane na vetar.

Crna Gora je sredinom avgusta prošle godine, takođe, raspisala javno nadmetanje za davanje u zakup zemljišta radi izgradnje vetroelektrane u opštini Šavnik, a u septembru za vetropark na lokalitetu Sinjavina u opštini Kolašin. Za drugi projekat crnogorska vlada je u decembru izdala urbanističko-tehničke uslove za projekat „Sinjavina – Part I“ firmi Energy 2.

Istog meseca, ali 2020, Vlada Crne Gore je sa nemačkom firmom wpd potpisala ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju vetroelektrane Brajići, ali taj projekat i dalje nije realizovan.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

29. januar 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

29. januar 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

29. januar 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

29. januar 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost