OIE

Crna Gora daje u zakup državnu zemlju za gradnju vetroparka – treći veliki projekat u Šavniku

savnik elektrane solar vetar krnovo duzi malinsko

Ako se sve najavljene investicije realizuju u prečniku od nekih dvadesetak kilometara biće instalirane čak četiri velike elektrane (foto: Google Maps)

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo finansija Crne Gore pozvalo je zainteresovane investitore da učestvuju na javnom nadmetanju za davanje u zakup na period od 30 godina zemljišta u državnoj svojini, radi izgradnje vetroelektrane u Opštini Šavnik.

Šavnik bi mogao da učvrsti lidersku poziciju u Crnoj Gori kada je reč o velikim elektranama koji koriste obnovljive izvore energije, s obzirom da je u ovoj opštini instaliran i prvi vetropark – Krnovo. Takođe, firma Sunrise Europe priprema gradnju solarne elektrane snage 220 MW u katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži.

Inače, nedaleko od ova dva projekta, ali u opštini Nikšić, planirana je izgradnja i trećeg vetroparka u zemlji – Gvozd, za koji je nedavno obezbeđeno finansiranje. Ako se sve ove investicije realizuju u prečniku od nekih dvadesetak kilometara biće instalirane čak četiri velike elektrane.

Snaga vetrogeneratora trebalo bi da bude po 6,6 MW

U javnom pozivu navodi se da se daje u zakup zemljište na lokaciji Malinsko u vlasništvu države Crne Gore radi projektovanja, izgradnje, eksploatacije i održavanja vetroelektrane instalisane snage 6,6 MW pojedinačno po vetrogeneratoru.

Ukupan kapacitet elektrane se na navodi, ali je Vlada Crne Gore pre desetak dana izdala urbanističko-tehničke uslove firmi Vjetro park Bijela iz Podgorice za gradnju vetroelektrane u Šavniku, na više katastarskih parcela na KO Malinsko. Tada je kao maksimalni mogući kapacitet navedena snaga od 118,8 MW.

Početna cena zakupa na godišnjem nivou 176.400 evra

U javnom pozivu za zakup piše da će na javnom nadmetanju početna cena zakupa na godišnjem nivou biti 176.400 evra, s tim da će se postignuta cena korigovati za iznos odgovarajuće godišnje stope inflacije utvrđene u Crnoj Gori.

Jedan od uslova da se učestvuje na javnom nadmetanju, koji je otvoren za sva pravna i fizička domaća i strana lica, kao i konzorcijume, je da se uplati depozit u iznosu od pet odsto od iznosa početne cene zakupnine, u iznosu od 8.820 evra.

Učesnik, takođe, mora i da ima iskustvo u oblasti projektovanja ili izgradnje vetroelektrana, kao i da je u poslednje dve poslovne godine, pojedinačno po godinama, ostvario pozitivan finansijski rezultat.

Rok za podnošenje prijava je najkasnije do i uključujući 15. avgust 2023. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

8. avgust 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

8. avgust 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

8. avgust 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

8. avgust 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta