OIE

Crna Gora daje u zakup državnu zemlju za gradnju vetroparka – treći veliki projekat u Šavniku

savnik elektrane solar vetar krnovo duzi malinsko

Ako se sve najavljene investicije realizuju u prečniku od nekih dvadesetak kilometara biće instalirane čak četiri velike elektrane (foto: Google Maps)

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo finansija Crne Gore pozvalo je zainteresovane investitore da učestvuju na javnom nadmetanju za davanje u zakup na period od 30 godina zemljišta u državnoj svojini, radi izgradnje vetroelektrane u Opštini Šavnik.

Šavnik bi mogao da učvrsti lidersku poziciju u Crnoj Gori kada je reč o velikim elektranama koji koriste obnovljive izvore energije, s obzirom da je u ovoj opštini instaliran i prvi vetropark – Krnovo. Takođe, firma Sunrise Europe priprema gradnju solarne elektrane snage 220 MW u katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži.

Inače, nedaleko od ova dva projekta, ali u opštini Nikšić, planirana je izgradnja i trećeg vetroparka u zemlji – Gvozd, za koji je nedavno obezbeđeno finansiranje. Ako se sve ove investicije realizuju u prečniku od nekih dvadesetak kilometara biće instalirane čak četiri velike elektrane.

Snaga vetrogeneratora trebalo bi da bude po 6,6 MW

U javnom pozivu navodi se da se daje u zakup zemljište na lokaciji Malinsko u vlasništvu države Crne Gore radi projektovanja, izgradnje, eksploatacije i održavanja vetroelektrane instalisane snage 6,6 MW pojedinačno po vetrogeneratoru.

Ukupan kapacitet elektrane se na navodi, ali je Vlada Crne Gore pre desetak dana izdala urbanističko-tehničke uslove firmi Vjetro park Bijela iz Podgorice za gradnju vetroelektrane u Šavniku, na više katastarskih parcela na KO Malinsko. Tada je kao maksimalni mogući kapacitet navedena snaga od 118,8 MW.

Početna cena zakupa na godišnjem nivou 176.400 evra

U javnom pozivu za zakup piše da će na javnom nadmetanju početna cena zakupa na godišnjem nivou biti 176.400 evra, s tim da će se postignuta cena korigovati za iznos odgovarajuće godišnje stope inflacije utvrđene u Crnoj Gori.

Jedan od uslova da se učestvuje na javnom nadmetanju, koji je otvoren za sva pravna i fizička domaća i strana lica, kao i konzorcijume, je da se uplati depozit u iznosu od pet odsto od iznosa početne cene zakupnine, u iznosu od 8.820 evra.

Učesnik, takođe, mora i da ima iskustvo u oblasti projektovanja ili izgradnje vetroelektrana, kao i da je u poslednje dve poslovne godine, pojedinačno po godinama, ostvario pozitivan finansijski rezultat.

Rok za podnošenje prijava je najkasnije do i uključujući 15. avgust 2023. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

8. avgust 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

8. avgust 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

8. avgust 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

8. avgust 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom