x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Crna Gora bez energetskih dozvola u 2018. godini

22.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vlada, Crna Gora
Crna Gora bez energetskih dozvola u 2018. godini

Ministarstvo ekonomije Crne Gore nije predvidelo izdavanje energetskih dozvola u 2018.godini. Razlog tome je što je Crna Gora već blizu ostvarenja nacionalnog cilja od 33 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Vlada Crne Gore je na sednici održanoj pred sam kraj 2017. donela Plan izdavanja energetskih dozvola u 2018. godini, kojim Ministarstvo nije predvidelo izdavanje novih energetskih dozvola za izgradnju energetskih objekata za proizvodnju električne energije.

Izuzeci će biti jedino u 2017. podneti zahtevi koji se odnose na solarne elektrane ili rekonstrukciju postojećih objekata.

Činjenica da je Crna Gora već blizu ostvarivanja cilja od 33 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno se duguje povećanom korišćenju hidroenergetskog potencijala u zemlji, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Energetska zajednica je obavezala zemlje članice, pa samim tim i Crnu Goru da implementira direktivu 2009/28/EC kao i definisala za Crnu Goru, u skladu sa metodologijom direktive a na osnovu bazne 2009. godine, nacionalni cilj udela obnovljivim izvora energije u bruto finalnoj energetskoj potrošnji od 33 % do 2020. godine.

Prema pisanju pv magazine portala, Ministarstvo ekonomije je do sada izdalo 15 licenci za solarne projekte, a u 2017. je podneto još 9 zahteva, čiji status još nije rešen.

Do sada je izdato 15 licenci za krovne solarne PV projekte ispod 1 MW kapaciteta, a kako je većina praktično duplo manje snage, ukupno je reč o 5.4 MW. Izgradnja ni jednog od ovih projekata još nije počela. Projekti podneti u 2017, prema navodima Ministarstva, ukupno raspolažu sa 5.3 MW.

Ako i ovi zahtevi budu odobreni, u nekoliko narednih godina to bi donelo ukupno 10.7 MW novog solarnog kapaciteta Crnoj Gori, uz podršku fid-in tarife (FIT), sada na EUR 0.12/kWh i namenjene samo za stambene i komercijalne solarne krovne sisteme izgrađene u okviru PPA (power purchase agreement) ugovora.

Do sada ni jedna solarna elektrana u Crnoj Gori nije dobila status preferencijalnog proizvođača.

U Strategiji razvoja energetike zemlje, vlada se obavezala da će podržati proizvodnju električne energije iz PV postrojenja u slučaju da investitori pokazuju interesovanje, mada bez garantovanja kupovine po FIT šemi.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.