Električna energija

Crna Gora bez energetskih dozvola u 2018. godini

Crna Gora obustavila izdavanje energetskih dozvola u 2018. godini

Slika: Vlada, Crna Gora

Objavljeno

22.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo ekonomije Crne Gore nije predvidelo izdavanje energetskih dozvola u 2018.godini. Razlog tome je što je Crna Gora već blizu ostvarenja nacionalnog cilja od 33 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Vlada Crne Gore je na sednici održanoj pred sam kraj 2017. donela Plan izdavanja energetskih dozvola u 2018. godini, kojim Ministarstvo nije predvidelo izdavanje novih energetskih dozvola za izgradnju energetskih objekata za proizvodnju električne energije.

Izuzeci će biti jedino u 2017. podneti zahtevi koji se odnose na solarne elektrane ili rekonstrukciju postojećih objekata.

Činjenica da je Crna Gora već blizu ostvarivanja cilja od 33 odsto proizvedene energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno se duguje povećanom korišćenju hidroenergetskog potencijala u zemlji, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

Energetska zajednica je obavezala zemlje članice, pa samim tim i Crnu Goru da implementira direktivu 2009/28/EC kao i definisala za Crnu Goru, u skladu sa metodologijom direktive a na osnovu bazne 2009. godine, nacionalni cilj udela obnovljivim izvora energije u bruto finalnoj energetskoj potrošnji od 33 % do 2020. godine.

Prema pisanju pv magazine portala, Ministarstvo ekonomije je do sada izdalo 15 licenci za solarne projekte, a u 2017. je podneto još 9 zahteva, čiji status još nije rešen.

Do sada je izdato 15 licenci za krovne solarne PV projekte ispod 1 MW kapaciteta, a kako je većina praktično duplo manje snage, ukupno je reč o 5.4 MW. Izgradnja ni jednog od ovih projekata još nije počela. Projekti podneti u 2017, prema navodima Ministarstva, ukupno raspolažu sa 5.3 MW.

Ako i ovi zahtevi budu odobreni, u nekoliko narednih godina to bi donelo ukupno 10.7 MW novog solarnog kapaciteta Crnoj Gori, uz podršku fid-in tarife (FIT), sada na EUR 0.12/kWh i namenjene samo za stambene i komercijalne solarne krovne sisteme izgrađene u okviru PPA (power purchase agreement) ugovora.

Do sada ni jedna solarna elektrana u Crnoj Gori nije dobila status preferencijalnog proizvođača.

U Strategiji razvoja energetike zemlje, vlada se obavezala da će podržati proizvodnju električne energije iz PV postrojenja u slučaju da investitori pokazuju interesovanje, mada bez garantovanja kupovine po FIT šemi.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. januar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

22. januar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

22. januar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

22. januar 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane