x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Cene energije iz obnovljivih izvora porasle 10 odsto nakon kolapsa u martu

15.04.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Cene energije iz obnovljivih izvora porasle 10 odsto nakon kolapsa u martu

Posle pada od 15 do 30 odsto u martu, cene električne energije iz obnovljivih izvora u Evropi oporavile su se, i porasle 10 odsto u aprilu.

Cene energije iz obnovljivih izvora znatno su snižene početkom marta, kada su pale 15-30% na ključnim evropskim tržištima u odnosu na prosečne cene u februaru, ali su se u velikoj meri oporavile, saopštila je firma Pexapark, koja se bavi savetovanjem u oblasti ugovora o kupovini električne energije (PPA).

Cene su 18. februara bile 38,78 evra po MWh, a 23. marta 32,88 evra

Iako je to dobra vest, ono što se desilo u martu, kako je navedeno, ukazalo je na značaj upravljanja rizikom za sektor obnovljivih izvora energije.

Za više od dve nedelje cene su sa 32,88 evra po MWh porasle na 36,36 evra

Pexa kompozitni evropski indeks (Pexa Euro Composite), koji prati kretanje cena u ugovorima o kupovini električne energije na svim relevantnim evropskim tržištima, pokazuje da su cene 18. februara bile 38,78 evra po MWh, a 23. marta 32,88 evra.

Pexa Euro Composite prati kretanje prosečnih cena električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije

Za malo više od dve nedelje, cene su se oporavile, pa su sa 32,88 evra otišle na 36,36 evra, koliko su dostigle 9. aprila, što je rast od oko 10%. Međutim, i dalje su ispod nivoa u prošloj godini, kada su bile veće od 42 evra.

U takvoj situaciji, oni koji investiraju ili razvijaju projekte odlažu sklapanje ugovora o kupovni električne energije, jer tržišni uslovi čine ovakve poslove neodrživim, saopštio je Pexapark.

Poremećaji na tržištu verovatno neće dugo trajati

Pexa indeks pokazuje da cenovni šok zbog korona virusa prevazilazi ono što se desilo tokom prethodnih kriza, kao što je bila nuklearna katastrofa u Fukušimi 2011.

Firme koje posluju sa obnovljivom energijom moraće da usvoje ozbiljnije tehnike upravljanja rizikom koje koriste trgovci

Osim ovog kratkoročnog pada cena, korona virus je, takođe, doveo do visoke nestabilnosti na tržištu. Međutim, poremećaji na tržištu verovatno neće dugo trajati.

Luca Pedretti, operativni direktor firme Pexapark, kaže da ugovori o kupovini električne energije mogu da budu strateški preduslov za uspešnost investicije u obnovljive izvore energije, posebno u vreme nestabilnih cena.

Za uspešno snalaženje u zbrci koja trenutno vlada, firme u sektoru obnovljivih izvora energije moraju da usvoje sveobuhvatnije tehnike upravljanja rizikom koje koriste trgovačke kompanije, poput sposobnosti brze prodaje velikih energetskih pozicija i fleksibilnog ponašanja u trenucima kada se cene menjaju, istakao je on.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.