Električna energija

Cene električne energije za domaćinstva biće u dužem periodu niže od tržišnih

Cene elektricne energije za domacinstva bice u duzem periodu nize od trzisnih

Photo: EPS

Objavljeno

19.12.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.12.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Cena električne energije za domaćinstva u Srbije je dosta ispod tržišne, izjavio je izvršni direktor za trgovinu električnom energijom u Elektroprivredi Srbije (EPS) Dragan Vlaisavljević, ocenjujući da će te cene ostati na tom nivou u dužem periodu. On je istakao da se situacija u pogledu garantovanog snabdevanja električnom energijom neće menjati.

U prvoj polovini 2017. godini cene električne energije za domaćinstava u Srbiji i na Kosovu bile su najniže u regionu Zapadnog Balkana, pokazali su podaci Evrostata.

„Garantovano snabdevanje je ispod tržišnih cena, i to značajno, i to se neće promeniti. Garantovani snabdevač će nastaviti da snabdeva garantovano tržište još duži niz godina“, kazao je Vlaisavljević na konferenciji „Ekonomist – Svet u 2018“, u Domu narodne Skupštine.

Vlaisavljević je rekao da se EPS suočava sa veoma konkurentnim tržištem i zato stalno mora da investira.

Prema njegovim rečima, EPS, kao najveće energetsko preduzeće u državnom vlasništvu u regionu, proizvodi dovoljno struje za potrebe domaćeg tržišta a planira i da poveća proizvodnju električne energije u 2018. da dostigne nivo iz 2016. godine, koju je ocenio kao jednu od boljih za proizvodnju struje u hidroelektranama.

Vlaisavljević je rekao da je Srbija ima mnogo bolje veze sa susedima za prenos električne energije nego što ima za prenos gasa, dodajući da je glavni tok struje sa istoka ka zapadu, pošto Bugarska i Rumunija imaju viškove u proizvodnje električne energije. „Preko granica Srbije godišnje se prenese oko 14 TWh električne energije godišnje, što je oko 40 odsto proizvodnje u Srbiji“, rekao je on.

On je kao najvećeg uvoznika struje u regionu naveo Majdarsku koja iz inostranstva nabavlje od osam do 12 TWh godišnje, a kao najvećeg izvoznika je naveo Bugarsku sa viškom proizvodnje od oko do 10 TWh godišnje.

Vlaisavljević je rekao da je region Zapadnog Balkana deficitaran sa strujom jer se smanjuje proizvodnja u termoelektranama na ugalj, ali da je proizvodnja iz hidroelektrana stabilna.

„U Srbiji i u regionu se dupliraju kapaciteti za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pre svega iz vetra i solarne energije, a Srbija očekuje da do 2021. godine dostigne godišnju proizvodnju od jednog TWh električne energije iz obnovljivih izvora, najviše iz vetroparkova“, rekao je on.

Konferenciji su prisustvovali predsednica Skupštine Maja Gojković, ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Zorana Mihajlović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Komentara: (1)
sima me4ndebaba / 15.03.2019.

u mesecima kada je potrosnja elektricne energije 0 kWh, ,angazovana snaga 0kW sta elektrodistribucija elektricne energije ima pravo da naplacuhe ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hvatanje emisija CO2 dalje najefikasnije resenje dekarbonizaciju industrije cementa

Hvatanje emisija CO2 i dalje najefikasnije rešenje za dekarbonizaciju industrije cementa

19. decembar 2017. - Za cementare još uvek nema pouzdanih rešenja za dekarbonizaciju koja ne uključuju hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (CCUS), zaključio je Carbon Tracker

shell energy europe cropex garancije porekla

Shell Energy Europe će učestvovati na aukcijama za garancije porekla u Hrvatskoj

19. decembar 2017. - Shell Energy Europe Limited i 3Degrees Group Inc. prijavile su se za učešće na aukcijama koje organizuje berza električne energije CROPEX

EU standard za solarne krovove moze da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

EU standard za solarne krovove može da pokrene instalaciju 150-200 GW solarnih panela

19. decembar 2017. - Standard je deo Direktive o energetskim performansama zgrada koja je juče zvanično stupila na snagu, saopštila je SolarPower Europe

Kineski Hunan Rich izgradi fabriku solarnih panela Srbiji

Kineski Hunan Rich namerava da izgradi fabriku solarnih panela u Srbiji

19. decembar 2017. - Hunan Rich Photovoltaic iz Kine potpisao je s Vladom Srbije memorandum o projektu fabrike solarnih panela u Srbiji