Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Cene električne energije za domaćinstva biće u dužem periodu niže od tržišnih

Cene elektricne energije za domacinstva bice u duzem periodu nize od trzisnih

Photo: EPS

Objavljeno

19.12.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.12.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Cena električne energije za domaćinstva u Srbije je dosta ispod tržišne, izjavio je izvršni direktor za trgovinu električnom energijom u Elektroprivredi Srbije (EPS) Dragan Vlaisavljević, ocenjujući da će te cene ostati na tom nivou u dužem periodu. On je istakao da se situacija u pogledu garantovanog snabdevanja električnom energijom neće menjati.

U prvoj polovini 2017. godini cene električne energije za domaćinstava u Srbiji i na Kosovu bile su najniže u regionu Zapadnog Balkana, pokazali su podaci Evrostata.

„Garantovano snabdevanje je ispod tržišnih cena, i to značajno, i to se neće promeniti. Garantovani snabdevač će nastaviti da snabdeva garantovano tržište još duži niz godina“, kazao je Vlaisavljević na konferenciji „Ekonomist – Svet u 2018“, u Domu narodne Skupštine.

Vlaisavljević je rekao da se EPS suočava sa veoma konkurentnim tržištem i zato stalno mora da investira.

Prema njegovim rečima, EPS, kao najveće energetsko preduzeće u državnom vlasništvu u regionu, proizvodi dovoljno struje za potrebe domaćeg tržišta a planira i da poveća proizvodnju električne energije u 2018. da dostigne nivo iz 2016. godine, koju je ocenio kao jednu od boljih za proizvodnju struje u hidroelektranama.

Vlaisavljević je rekao da je Srbija ima mnogo bolje veze sa susedima za prenos električne energije nego što ima za prenos gasa, dodajući da je glavni tok struje sa istoka ka zapadu, pošto Bugarska i Rumunija imaju viškove u proizvodnje električne energije. „Preko granica Srbije godišnje se prenese oko 14 TWh električne energije godišnje, što je oko 40 odsto proizvodnje u Srbiji“, rekao je on.

On je kao najvećeg uvoznika struje u regionu naveo Majdarsku koja iz inostranstva nabavlje od osam do 12 TWh godišnje, a kao najvećeg izvoznika je naveo Bugarsku sa viškom proizvodnje od oko do 10 TWh godišnje.

Vlaisavljević je rekao da je region Zapadnog Balkana deficitaran sa strujom jer se smanjuje proizvodnja u termoelektranama na ugalj, ali da je proizvodnja iz hidroelektrana stabilna.

„U Srbiji i u regionu se dupliraju kapaciteti za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, pre svega iz vetra i solarne energije, a Srbija očekuje da do 2021. godine dostigne godišnju proizvodnju od jednog TWh električne energije iz obnovljivih izvora, najviše iz vetroparkova“, rekao je on.

Konferenciji su prisustvovali predsednica Skupštine Maja Gojković, ministarka saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Zorana Mihajlović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Komentara: (1)
sima me4ndebaba / 15.03.2019.

u mesecima kada je potrosnja elektricne energije 0 kWh, ,angazovana snaga 0kW sta elektrodistribucija elektricne energije ima pravo da naplacuhe ?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske