Životna sredina

CBI objavio standarde za prodaju obveznica za sektor održive hidroenergije

CBI standarde obveznica odrzive hidroenergije

Slika: Climate Bonds Initiative

Objavljeno

30.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Graditelji i operateri hidroelektrana koji žele da prikupe sredstva putem izdavanja zelenih obveznica sada mogu da dokažu da ispunjavaju ekološke standarde tako što će pomoću CBI-jevih alatki izraditi procenu svog učinka u zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG). Hydropower Sustainability ESG Assessment Fund je spremio grantove za te procene, a mogu da se prijave i firme iz četiri zemlje u regionu.

Međunarodno udruženje za hidroenergiju (IHA) je saopštilo da kriterijumi koje je Climate Bonds Initiative – CBI usvojio za hidroelektrane, u okviru međunarodnog standarda za klimatske obveznice, otvaraju put ka značajnim zelenim investicijama u projekte održive hidroenergije. Planirani i završeni projekti, bilo da su mali ili veliki, moći će da dobiju finansiranje ukoliko ispunjavaju stroge kriterijume, u skladu s novim vodičem kroz najbolju praksu za investitore.

Da bi se kvalifikovali za izdavanje klimatskih obveznica, oni će morati da izrade procenu pomoću alatke za analizu održivosti HESG (Hydropower Sustainability ESG Gap Analysis Tool) i sistema za izveštavanje o ispuštanju gasova s efektom staklene bašte G-res Tool. IHA je učestvovala u tehničkoj radnoj grupi koja je savetovala CBI tokom izrade standarda.

Za sektor hidroenergije otvara se mogućnost izdavanja zelenog duga

„Novi CBI-jevi kriterijumi za standardizaciju klimatskih obveznica sada otvaraju put za značajna dodatna ulaganja u održivu hidroenergiju. Oni daju jasnu sliku i sigurnost koju su investitori, države, industrija kao i lokalne zajednice godinama zahtevali. Da bi se kvalifikovali, novi i postojeći projekti sada moraju imati procenu učinka u zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG) i potvrdu da im je ugljenični otisak nizak“, saopštila je IHA.

Standard je mnogo stroži ukoliko je pogon u vlasništvu kompanije koja želi da se zaduži pušten u rad 2020. godine ili kasnije

Sertifikacija za hidroenergiju je sada na svakom tržištu zvanično dostupna prodavcima finansijskih proizvoda s osnovom u zelenom dugu. U tehničku radnu grupu bili su uključeni predstavnici i predstavnice Svetskog fonda za prirodu (WWF), svetske organizacije za održivo upravljanje vodama AGWA, Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) i drugih zainteresovanih strana. CBI je neprofitna organizacija koja se bavi sertifikacijom zelenih obveznica.

Kompanija koja prodaje obveznice mora da pokaže, ukoliko joj je postrojenje radilo pre 2020. godine, da je kapacitet proizvodnje viši od pet vati po kvadratnom metru ili da je intenzitet emisija ispod sto grama ekvivalenta ugljen-dioksida po kilovat satu. Za sisteme završene od prošle godine naovamo, kapacitet mora da bude iznad deset vati po kvadratu ili emisije moraju da budu manje od 50 grama ekvivalenta CO2.

Ne sme ostati nijedna mana

Većina neusklađenosti sa dobrom međunarodnom praksom mora da se ispravi u roku od dvanaest meseci, a ostatak za još godinu dana. Neke kompanije koje su htele da se zaduže već su prodale pakete zelenih obveznica radi finansiranja ili refinansiranja projekata hidroelektrana, saopštio je CBI.

Jedan fond za održivost i pomoć graditeljima i operaterima hidrocentrala da procene svoje ESG performanse objavio je drugi poziv za entitete u više od četrdeset zemalja. Hydropower Sustainability ESG Assessment Fund će u naredne četiri godine odobriti ukupno milion švajcarskih franaka za 40 ili više projekata hidroelektrana.

Inicijativom upravlja odeljenje IHA za održivost u neprofitnom sektoru, a finansira je švajcarski Državni sekretarijat za privredna pitanja (SECO). Korisnici će dobiti bespovratna sredstva za deo troškova naručivanja nezavisnih procena projekata koje će se raditi uz pomoć HESG-a.

Postupak uključuje obilazak lokacije i razgovore sa zainteresovanim stranama, a okončava se zvaničnim izveštajem i planom za ispravljanje neusklađenosti. Investitori u hidrocentrale i njihovi operateri mogu da se prijave do 5. maja.

Tekući poziv je za 350.000 franaka za ukupno 14 projekata. Među zemljama na listi su Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Severna Makedonija i Srbija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

30. mart 2021. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

30. mart 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

30. mart 2021. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje

hrvatska solar vetar ivo milatic re source hrvatska

Milatić: Hrvatska će ove godine priključiti na mrežu 1.200 MW solara i vetra

30. mart 2021. - Hrvatska bi do kraja godine trebalo da pređe granicu od 1.000 MW kapaciteta u solarnim elektranama i vetroparkovima, rekao je Ivo Milatić