Životna sredina

Carbon Tracker: 42% elektrana na ugalj u svetu je neprofitabilno

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Oko 42% globalnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz uglja je već neprofitabilno zbog visokih troškova goriva, dok su troškovi 35% elektrana na ugalj veći nego kada bi se izgradili novi kapaciteti, koji koriste obnovljive izvore energije (OIE), navodi se u izveštaju koji je uradila nevladina organizacija Carbon Tracker o profitabilnosti 6,685 elektrana na ugalj širom sveta, što predstavlja 95% (1.900 GW) svih operativnih kapaciteta i 90% (220 GW) elektrana u izgradnji.

Organizacija tvrdi da je ovo prva analiza ove vrste dosad sprovedena.

Rezultati su objavljeni na novom portalu o ekonomiji električne energije dobijene iz uglja, koji će biti besplatni onlajn alat, redovno ažuriran, za pomaganje investitorima, političarima i civilnom društvu da razviju ekonomski zasnovane planove za zatvaranje termoelektrana na ugalj i da shvate finansijski rizik ako one nastave da rade, naveo je Carbon Tracker u saopštenju.

U izveštaju se navodi da su 2/5 globalnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz uglja već neprofitabilne zbog visokih troškova goriva.

Do 2040. godine ovaj procenat bi mogao da dostigne 72%, jer postojeći propisi o cenama CO2 i o zagađenju vazduha povećavaju troškove, dok cena ulaganja u elektrane, koje koriste vetar i solarnu energiju, nastavlja da pada, navodi se u izveštaju.

Prema studiji, do 2030. izgradnja elektrana na OIE biće jeftinija nego da se nastavi korišćenje 96% elektrana na ugalj, koje su izgrađene ili su planirane.

Carbon Tracker kaže da bi vlade trebalo da zabrane korišćenje uglja u skladu sa unapred pripremljenim planovima, kao i da one elektrane koje su najmanje isplative budu zatvorene prve.

Kada je jeftinije graditi nove elektrane na OIE i gas nego nove elektrane na ugalj, trebalo bi zabraniti investicije u ova druga postrojenja, smatra Carbon Tracker.

Zemlje sa regulisanim tržištima suočavaju se sa većim problemima

I na liberalizovanim i na regulisanim tržištima, troškovi proizvodnje električne energije će nastaviti da se menjaju mnogo brže nego što se očekivalo i to u korist tehnologija sa niskim emisijama CO2.

Ova tranzicija će vlade i investitore izložiti finansijskom riziku, navodi se u izveštaju.

Vlade u zemljama sa regulisanim tržištima će biti mnogo više suočenije sa finansijskim rizicima zbog održavanja proizvodnje energije iz uglja od onih u zemljama sa liberalizovanim tržištima.

Vlade će biti primorane da biraju između subvencionisanja proizvodnje iz uglja i cena električne energije – što će uticati na fiskalnu stabilnost države, i povećanja cena energije – što će uznemiriti potrošače i ugroziti konkurentnost, zaključuje se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

4. decembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

4. decembar 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

4. decembar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

4. decembar 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana