Životna sredina

Carbon Tracker: 42% elektrana na ugalj u svetu je neprofitabilno

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Oko 42% globalnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz uglja je već neprofitabilno zbog visokih troškova goriva, dok su troškovi 35% elektrana na ugalj veći nego kada bi se izgradili novi kapaciteti, koji koriste obnovljive izvore energije (OIE), navodi se u izveštaju koji je uradila nevladina organizacija Carbon Tracker o profitabilnosti 6,685 elektrana na ugalj širom sveta, što predstavlja 95% (1.900 GW) svih operativnih kapaciteta i 90% (220 GW) elektrana u izgradnji.

Organizacija tvrdi da je ovo prva analiza ove vrste dosad sprovedena.

Rezultati su objavljeni na novom portalu o ekonomiji električne energije dobijene iz uglja, koji će biti besplatni onlajn alat, redovno ažuriran, za pomaganje investitorima, političarima i civilnom društvu da razviju ekonomski zasnovane planove za zatvaranje termoelektrana na ugalj i da shvate finansijski rizik ako one nastave da rade, naveo je Carbon Tracker u saopštenju.

U izveštaju se navodi da su 2/5 globalnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz uglja već neprofitabilne zbog visokih troškova goriva.

Do 2040. godine ovaj procenat bi mogao da dostigne 72%, jer postojeći propisi o cenama CO2 i o zagađenju vazduha povećavaju troškove, dok cena ulaganja u elektrane, koje koriste vetar i solarnu energiju, nastavlja da pada, navodi se u izveštaju.

Prema studiji, do 2030. izgradnja elektrana na OIE biće jeftinija nego da se nastavi korišćenje 96% elektrana na ugalj, koje su izgrađene ili su planirane.

Carbon Tracker kaže da bi vlade trebalo da zabrane korišćenje uglja u skladu sa unapred pripremljenim planovima, kao i da one elektrane koje su najmanje isplative budu zatvorene prve.

Kada je jeftinije graditi nove elektrane na OIE i gas nego nove elektrane na ugalj, trebalo bi zabraniti investicije u ova druga postrojenja, smatra Carbon Tracker.

Zemlje sa regulisanim tržištima suočavaju se sa većim problemima

I na liberalizovanim i na regulisanim tržištima, troškovi proizvodnje električne energije će nastaviti da se menjaju mnogo brže nego što se očekivalo i to u korist tehnologija sa niskim emisijama CO2.

Ova tranzicija će vlade i investitore izložiti finansijskom riziku, navodi se u izveštaju.

Vlade u zemljama sa regulisanim tržištima će biti mnogo više suočenije sa finansijskim rizicima zbog održavanja proizvodnje energije iz uglja od onih u zemljama sa liberalizovanim tržištima.

Vlade će biti primorane da biraju između subvencionisanja proizvodnje iz uglja i cena električne energije – što će uticati na fiskalnu stabilnost države, i povećanja cena energije – što će uznemiriti potrošače i ugroziti konkurentnost, zaključuje se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom