Životna sredina

Carbon Tracker: 42% elektrana na ugalj u svetu je neprofitabilno

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Oko 42% globalnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz uglja je već neprofitabilno zbog visokih troškova goriva, dok su troškovi 35% elektrana na ugalj veći nego kada bi se izgradili novi kapaciteti, koji koriste obnovljive izvore energije (OIE), navodi se u izveštaju koji je uradila nevladina organizacija Carbon Tracker o profitabilnosti 6,685 elektrana na ugalj širom sveta, što predstavlja 95% (1.900 GW) svih operativnih kapaciteta i 90% (220 GW) elektrana u izgradnji.

Organizacija tvrdi da je ovo prva analiza ove vrste dosad sprovedena.

Rezultati su objavljeni na novom portalu o ekonomiji električne energije dobijene iz uglja, koji će biti besplatni onlajn alat, redovno ažuriran, za pomaganje investitorima, političarima i civilnom društvu da razviju ekonomski zasnovane planove za zatvaranje termoelektrana na ugalj i da shvate finansijski rizik ako one nastave da rade, naveo je Carbon Tracker u saopštenju.

U izveštaju se navodi da su 2/5 globalnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz uglja već neprofitabilne zbog visokih troškova goriva.

Do 2040. godine ovaj procenat bi mogao da dostigne 72%, jer postojeći propisi o cenama CO2 i o zagađenju vazduha povećavaju troškove, dok cena ulaganja u elektrane, koje koriste vetar i solarnu energiju, nastavlja da pada, navodi se u izveštaju.

Prema studiji, do 2030. izgradnja elektrana na OIE biće jeftinija nego da se nastavi korišćenje 96% elektrana na ugalj, koje su izgrađene ili su planirane.

Carbon Tracker kaže da bi vlade trebalo da zabrane korišćenje uglja u skladu sa unapred pripremljenim planovima, kao i da one elektrane koje su najmanje isplative budu zatvorene prve.

Kada je jeftinije graditi nove elektrane na OIE i gas nego nove elektrane na ugalj, trebalo bi zabraniti investicije u ova druga postrojenja, smatra Carbon Tracker.

Zemlje sa regulisanim tržištima suočavaju se sa većim problemima

I na liberalizovanim i na regulisanim tržištima, troškovi proizvodnje električne energije će nastaviti da se menjaju mnogo brže nego što se očekivalo i to u korist tehnologija sa niskim emisijama CO2.

Ova tranzicija će vlade i investitore izložiti finansijskom riziku, navodi se u izveštaju.

Vlade u zemljama sa regulisanim tržištima će biti mnogo više suočenije sa finansijskim rizicima zbog održavanja proizvodnje energije iz uglja od onih u zemljama sa liberalizovanim tržištima.

Vlade će biti primorane da biraju između subvencionisanja proizvodnje iz uglja i cena električne energije – što će uticati na fiskalnu stabilnost države, i povećanja cena energije – što će uznemiriti potrošače i ugroziti konkurentnost, zaključuje se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. decembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

4. decembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

4. decembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. decembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji