OIE

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

Foto: iStock

Objavljeno

05.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Članice Energetske zajednice uradile su malo ili ništa u pripremi svojih nacionalih energetskih i klimatskih planova (NEKP), a ostalo im je manje od mesec dana da dostave njihove nacrte Sekretarijatu Energetske zajednice, navodi se u analizi nevladine organizacije Climate Action Network (CAN) Europe.

Prvobitni rok da Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo*, Severna Makedonija i Srbija dostave desetogodišnje nacionalne energetske i klimatske planove pomeren je 2021. kako bi se njihova priprema prilagodila dinamici usvajanja energetskih i klimatskih ciljeva za 2030. Treba napomenuti da su ti ciljevi na nivou Energetske zajednice i na nacionalnom nivou usvojeni u decembru 2022, a pomenuti planovi su jedan od ključnih praktičnih alata da država pokaže kako namerava da te ciljeve ostvari.

Te 2021. godine usvajanje NEKP-ova je odloženo najkasnije do 2024, sa rokom za pripremu i dostavljanje nacrta do 30. juna 2023, saopštio je CAN Europe.

Planovi bi, kako navode, trebalo da budu odskočna daska za Zapadni Balkan da dostigne klimatsku neutralnost do sredine veka, što je obaveza koju su preuzeli svi lideri u regionu u Sofijskoj deklaraciji o zelenoj agendi 10. novembra 2020.

Albanija i Severna Makedonija su jedine dve zemlje regiona koje su usvojile NEKP

Nevladina organizacija je upozorila da uprkos stalnim najavama političara da rade na pripremi NEKP-ova i da će biti na javnoj raspravi na vreme, jedino su Albanija i Severna Makedonija usvojile ove dokumente.

Pošto su ove dve zemlje već dostavile nacrte planova i dobile preporuke Sekretarijata za njihovo unapređenje, sada nemaju obavezu da ih ponovo dostave do kraja juna.

Međutim, kako ističe CAN Europe, ove dve zemlje bi trebalo da pripreme revidirani nacrt NEKP-a sa dobijenim preporukama kako bi dobile kredibilan i sveobuhvatan set politika i mera za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva.

Naime, nacrti koje su one dostavile pripremljeni su pre nego što su ti ciljevi usvojeni.

BiH je postigla određeni napredak

Ostale četiri zemlje, uprkos činjenici da su započele pripremu NEKP-ova pre dve godine, su još su u različitim pripremnim fazama, bez značajnog napretka od decembra i usvajanja ciljeva za 2030.

Osim BiH koja je u aprilu predstavila neke pomake u pripremi NEKp-a, nijedna druga država nije započela javnu raspravu i stvaranje konsenzusa o daljim koracima, naglašava CAN Europe.

Analiza ove nevladine organizacije sadrži detaljne informacije za svaku od šest ugovornih strana Energetske zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Interenergo-Bukovica-solarna-elektrana

Interenergo otvorio solarnu elektranu u Hrvatskoj snage 6,25 MW

5. jun 2023. - Kompanija Interenergo već ima vetropark na istoj lokaciji, a razvija i nove projekte solarne energije u Hrvatskoj

EU uvid uticaj predlozene reforme trziste elektricne energije

EU nema uvid u uticaj predložene reforme na tržište električne energije

5. jun 2023. - U svetlu aktuelne reforme pravila tržišta električne energije, stručnjaci poručuju da EU treba podatke i mehanizam za sagledavanje efekata

Uredba o uslovima isporuke i snabdevanja elektricnom energijom bankarska garancija prikljucak mreza

Nova pravila za priključenje solarnih parkova i vetroelektrana u Srbiji

5. jun 2023. - Vlada Srbije je Uredbu usvojila u četvrtak, a očekuje se da već danas ili u narednih nekoliko dana bude objavljena u Službenom glasniku

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: Slepi misevi izbegavaju solarne elektrane

Uticaj solarnih elektrana na biodiverzitet: slepi miševi ih izbegavaju

5. jun 2023. - Nova studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazuje da velike solarne elektrane imaju negativan uticaj na aktivnost slepih miševa