Vesti

Bugarski i makedonski operatori prenosnog sistema održavaće zajedničke aukcije

Bugarski i makedonski operatori prenosnog sistema odrzavace zajednicke aukcije

Photo: ESO

Objavljeno

24.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.11.2017.

Komentari

0

Podeli

Bugarski operator prenosnog sistema za električnu energiju ESO i makedonski operator prenosnog sistema za električnu energiju MEPSO potpisali su sporazum o zajedničkim aukcijama za raspodelu kapaciteta.

Sporazum su parafirali Ivan Jotov, direktor ESO, i Sašo Vasilevski, direktor MEPSO, tokom zajedničke sednice vlada Makedonije i Bugarske, koja je održana juče u makedonskom gradu Strumica.

Sporazum je potpisan na osnovu dogovorenih zajedničkih pravila za dodelu kapaciteta na bugarsko-makedonskoj granici, koji su odobreni od strane nacionalnih regulatornih organa dve zemlje.

“Dokumentom se uređuju uslovi za sprovođenje zajedničkih tendera dva operatora koji će se primenjivati od 2018. godine. Trenutno, ESO i MEPSO dodeljuju po 50% prenosnih kapaciteta između Bugarske i Makedonije, u skladu sa svojim pravilima za aukcije. Nova pravila za aukcije olakšaće trgovcima korišćenje jedne platforme”, naveo je u saopštenju ESO.

Učesnici na tržištu u Makedoniji moći će da učestvuju sa svojim bugarskim partnerima na dnevnim aukcijama, koje će u ime oba operatora održavati ESO.

Tenderske procedure za rezervaciju raspoloživog prenosnog kapaciteta na godišnjem i mesečnom nivou organizovaće i sprovoditi MEPSO.

“Sprovođenje zajedničkih aukcija na bugarsko-makedonskoj granici će pomoći da se povećaju prenosni kapaciteti koji se raspoređuju na dnevnom nivou. Kapaciteti, distribuirani na mesečnim i godišnjim aukcijama, koje nisu iskoristili učesnici na tržištu, ESO će ponovno raspodeliti na dnevnim aukcijama. Veće dnevno snabdevanje će povećati likvidnost nacionalnih energetskih berzi u regionu i trgovanje električnom energijom”, naveo je ESO u saopštenju.

Zajedničke procedure za rapodelu kapaciteta su neophodni prvi korak na putu ka ujedinjenju tržišta i spajanju berzi električne energije u jugoistočnoj Evropi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

24. novembar 2017. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

24. novembar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

24. novembar 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

24. novembar 2017. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu