Životna sredina

Brend brze mode H&M optužen za grinvošing, tužbu podnela mušterija u Americi

HM-grinvosing

Foto: iStock

Objavljeno

20.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Švedski multinacionalni lanac prodavnica brze mode H&M je u jednoj tužbi podnetoj američkom sudu optužen za lažni zeleni marketing zbog, kako se tvrdi, lažnog predstavljanja nekih proizvoda kao “održivih.” Ova tužba je pokazatelj sve veće svesti među potrošačima da mnoge velike kompanije praktikuju tzv. grinvošing (eng. greenwashing).

U tužbi, koju je podnela Čelsi Komador iz države Njujork, tvrdi se da većina proizvoda koje H&M promoviše kao održive nisu ništa više održivi od ostalih proizvoda ove kompanije. Time, kako tvrdi podnositeljka tužbe, kompanija navodi potrošače da plaćaju više cene verujući da kupuju ekološki prihvatljive proizvode.

Svest o negativnom uticaju modne industrije na životnu sredinu je sve veća među potrošačima

Kupci su nesumnjivo postali svesniji da modna industrija ima negativan uticaj na životnu sredinu i sve više se odlučuju za kupovinu održivih proizvoda. Jedna skorašnja studija pokazala je da skoro 80% američkih potrošača uzimaju u obzir ekološki uticaj proizvoda pre nego što ga kupe, dok oko 70% njih kaže da bi promenilo svoje kupovne navike kada bi saznali da neka kompanija ne posluje održivo.

Zato je posebno važno uočiti i obelodaniti grinvošing – praksu kompanija da navode mušterije da veruju da su njihovi proizvodi i poslovanje manje šteteni po životnu sredinu nego što to zaista jesu. Kompanije to često rade tako što u marketinškim kampanjama koriste reči poput “održivo,” “zeleno” ili “čisto,” koje nemaju striktnu pravnu definiciju.

I druge velike modne kompanije su “uhvaćene” u grinvošingu

Ova praksa je primećena i kod nekih drugih globalnih brendova, kao što je španska Zara ili Japanski Uniqlo, ali i u drugim sektorima, ne samo kod brze mode, navodi ekološka organizacija Earth.Org. Takođe, zelene inicijative kompanija brze mode se često oglašavaju na sva zvona iako se odnose na veoma mali deo njihovog poslovanja, primećuje Earth.Org.

Samo 20% odbačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira

Modna industrija se smatra značajnim zagađivačem životne sredine zbog ogromnih količina tekstilnog otpada koji generiše. Na globalnom nivou, svega 20% odbačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira, dok se čak 80% spaljuje ili baca na deponije, navodi organizacija Remake, koja se zalaže za pravednu raspodelu tereta posledica klimatskih promena u okviru modne industrije.

Odeća koja završi na deponijama može emitovati metan i preko 200 godina

Odeća koja završi na deponijama može ostati tu i po 200 godina ili čak i duže, a njenim razlaganjem se oslobađa metan, gas sa efektom staklene bašte jačim nego CO2, upozorava Remake.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

20. avgust 2022. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

20. avgust 2022. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

20. avgust 2022. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

20. avgust 2022. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene