Životna sredina

Brend brze mode H&M optužen za grinvošing, tužbu podnela mušterija u Americi

HM-grinvosing

Foto: iStock

Objavljeno

20.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Švedski multinacionalni lanac prodavnica brze mode H&M je u jednoj tužbi podnetoj američkom sudu optužen za lažni zeleni marketing zbog, kako se tvrdi, lažnog predstavljanja nekih proizvoda kao “održivih.” Ova tužba je pokazatelj sve veće svesti među potrošačima da mnoge velike kompanije praktikuju tzv. grinvošing (eng. greenwashing).

U tužbi, koju je podnela Čelsi Komador iz države Njujork, tvrdi se da većina proizvoda koje H&M promoviše kao održive nisu ništa više održivi od ostalih proizvoda ove kompanije. Time, kako tvrdi podnositeljka tužbe, kompanija navodi potrošače da plaćaju više cene verujući da kupuju ekološki prihvatljive proizvode.

Svest o negativnom uticaju modne industrije na životnu sredinu je sve veća među potrošačima

Kupci su nesumnjivo postali svesniji da modna industrija ima negativan uticaj na životnu sredinu i sve više se odlučuju za kupovinu održivih proizvoda. Jedna skorašnja studija pokazala je da skoro 80% američkih potrošača uzimaju u obzir ekološki uticaj proizvoda pre nego što ga kupe, dok oko 70% njih kaže da bi promenilo svoje kupovne navike kada bi saznali da neka kompanija ne posluje održivo.

Zato je posebno važno uočiti i obelodaniti grinvošing – praksu kompanija da navode mušterije da veruju da su njihovi proizvodi i poslovanje manje šteteni po životnu sredinu nego što to zaista jesu. Kompanije to često rade tako što u marketinškim kampanjama koriste reči poput “održivo,” “zeleno” ili “čisto,” koje nemaju striktnu pravnu definiciju.

I druge velike modne kompanije su “uhvaćene” u grinvošingu

Ova praksa je primećena i kod nekih drugih globalnih brendova, kao što je španska Zara ili Japanski Uniqlo, ali i u drugim sektorima, ne samo kod brze mode, navodi ekološka organizacija Earth.Org. Takođe, zelene inicijative kompanija brze mode se često oglašavaju na sva zvona iako se odnose na veoma mali deo njihovog poslovanja, primećuje Earth.Org.

Samo 20% odbačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira

Modna industrija se smatra značajnim zagađivačem životne sredine zbog ogromnih količina tekstilnog otpada koji generiše. Na globalnom nivou, svega 20% odbačene odeće se ponovo iskoristi ili reciklira, dok se čak 80% spaljuje ili baca na deponije, navodi organizacija Remake, koja se zalaže za pravednu raspodelu tereta posledica klimatskih promena u okviru modne industrije.

Odeća koja završi na deponijama može emitovati metan i preko 200 godina

Odeća koja završi na deponijama može ostati tu i po 200 godina ili čak i duže, a njenim razlaganjem se oslobađa metan, gas sa efektom staklene bašte jačim nego CO2, upozorava Remake.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

20. avgust 2022. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

20. avgust 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

20. avgust 2022. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

20. avgust 2022. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda