Voda

Bledski festival vode osnovao Evropsku asocijaciju somelijera za vodu

Evropsku asocijaciju somelijera za vodu Bledski festival vode

Slika: Suju-foto from Pixabay

Objavljeno

14.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Organizatori Bledskog festivala vode (BWF) u Sloveniji proširili su svoje aktivnosti osnivanjem Evropske asocijacije somelijera za vodu ili EWSA. Somelijeri za vodu su obučeni da kad okuse vodu ocene njen kvalitet.

Platforma za rešenja u oblasti zaštite i očuvanja izvora vode unapređena je tako što je fokus stavljen i na procenu kvaliteta i flaširane i vode iz vodovoda, saopštila je organizacija Bledski festival vode. Ona je osnovala Evropsku asocijaciju somelijera za vodu – prvu te vrste na celom kontinentu.

Somelijer je stručnjak koji može da prepozna sortu kada okusi vino. Profesionalci koji rade u tom sektoru opisuju aromu i ukus gostima u restoranu i savetuju ih o izboru koji odgovara određenom jelu. Somelijeri za vodu su se pojavili nedavno, s jačanjem potražnje za flaširanom vodom i razvojem te industrije.

Iako je Slovenija među manjim zemljama Evrope, jedna je od najbogatijih po broju izvora vode, kaže osnivač Bledskog festivala vode Marko Gajić. Takođe, Slovenački parlament je 2016. godine novim ustavnim amandmanom proglasio pravo na pitku vodu osnovnim ljudskim pravom.

Bledski festival vode Evropsku asocijaciju somelijera za vodu

Kvalitet vode ima nova, viša merila

EWSA će se baviti obukom i sertifikacijom somelijera za vodu i doprinosiće popularizaciji služenja vode najvišeg kvaliteta u restoranima – bilo da je reč o flaširanoj ili vodi iz česme. Asocijacija takođe namerava da poveća svest u javnosti o uticaju vode na ljude, važnosti kvaliteta pijaće vode i povezanosti vode s gastronomijom, saopštio je BWF.

Somelijeri za vodu imaju ulogu u prepoznavanju bitnih faktora u snabdevanju vodom i njenoj preradi

„Somelijeri za vodu su potrebni svetu. Ti vodiči su kvalifikovani profesionalci koji dobro poznaju vodu – njen ukus i svojstva. Njihova stručnost im takođe omogućava da prepoznaju smetnje u snabdevanju vodom i njenoj preradi“, izjavio je Gajić. Slovenija ima tri somelijera za vodu koje je obučila južnokorejska asocijacija somelijera KISA i Bledski festival vode je na svom događaju s njima uspostavio partnerstvo, a priča se od tada širi na Evropu.

„Brojne evropske zemlje su pozvane da aktivno učestvuju u pronalaženju inovativnih rešenja za sektor vode. Devet zemalja se već pridružilo projektu, a još četiri je izrazilo interesovanje da učestvuje. Organizacija Water Europe je ove godine takođe dala podršku Bledskom festivalu vode i aktivno učestvuje u našem radu“, naveo je Gajić.

Ne propustite Bledski festival vode 2021

Ovogodišnji Bledski festival vode održaće se 10. i 11. juna. Zbog zdravstvenih pitanja i ograničenosti kretanja u Evropskoj uniji, događaj će biti hibridnog tipa. Održaće se na Bledskom jezeru i biće prenošen uživo.

Prijave za priznanja Responsible Towards Water Awards mogu da se podnesu zaključno s 31. majem

Na sastancima međunarodnih organizacija, preduzetnika, predstavnika državnih vlasti, eksperata, aktivista i investitora biće predstavljeni izazovi i trenutne prepreke u vodnom okruženju. Na događaju će takođe biti ukazano na to kako voda utiče na ljude i nove globalne trendove i predstaviće se primeri dobre prakse. Glavne teme se tiču zdravlja i vode i održivog razvoja sistema za upravljanje vodama.

„Predstavićemo i unapredićemo inovativna i održiva rešenja za očuvanje vodnog okruženja i vodnih resursa i predstavićemo novi program somelijera za vodu“, stoji u objavi.

Ovogodišnji međunarodni poziv za inovacije u sektoru vode traje do 31. maja. Takmičenje za priznanja Responsible Towards Water Awards otvoreno je za vlade, privatni sektor, stručnjake i civilno društvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 августа 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda