Voda

Bledski festival vode objavio poziv za nagrade za inovativna rešenja u očuvanju voda

Bled-voda-festival-nagrade

Slika: Pixabay/adriankirby

Objavljeno

06.05.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Bledski festival vode (Bled Water Festival) je u saradnji sa Ministarstvom za životnu sredinu i prostorno planiranje Slovenije i drugim partnerima objavio međunarodni poziv za dodelu nagrada za inovativna i održiva rešenja koja obuhvataju ceo hidrološki ciklus i doprinose očuvanju vodenih sredina.

Bledski festival vode, koji se održava u Bledu u Sloveniji, će ove godine po peti put dodeliti nagrade za najbolje projekte u oblasti korišćenja voda. Cilj godišnjih nagrada je da se privuku rešenja iz celog sveta radi poboljšanja kvaliteta života i podrške tranziciji ka zelenoj ekonomiji u vreme kada uticaj ljudskih aktivnosti na vodu postaje sve važniji element uspešne privrede, navodi se u najavi organizatora.

Ovogodišnji festival vode održava se 10. i 11. juna

Ovogodišnje izdanje Bledskog festivala vode održaće se 10. i 11. juna, a okupiće predstavnike međunardonih organizacija i državnih institucija, kao i eksperte, aktiviste i investitore. Govoriće se o aktuelnim temama u zaštiti vodnih resusrsa i vodenih sredina, a biće predstavljeni i primeri dobre prakse.

Konkurs je otvoren za firme, vlade i pojedince

Konkurs, pod nazivom Responsible Towards Water Awards, je otvoren za vlade, privatni sektor, stručnjake i civilno društvo. Žiri će dodeliti nagrade u šest kategorija – četiri za firme, jednu za državni projekat i jednu za pojedince. Rok za prijavljivanje je 31. maj, a regionalni pobednici u svakoj od kategorija biće proglašeni 11. juna.

Za nagrade se mogu prijaviti mikro, mala, srednja i velika preduzeća iz celog sveta čija su delatnost usluge, proizvodnja ili rešenja povezana sa unapređivanjem kvaliteta vodnih resursa i smanjenjem potrošnje vode; državni projekti koji sadrže primere dobre prakse u ovoj oblasti; i projekti koje su razvili pojedinci, udruženja ili nevladine organizacije.

Partneri ovogodišnje dodele nagrada dolaze iz osam zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Monako, Slovačka, Slovenija i Srbija), uključujući i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, Ministarstvo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Ministarstvo za životnu sredinu Češke i Ministarstvo za životnu sredinu Slovačke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 September 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 August 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 August 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

09 August 2021 - Šteta po životnu sredinu od flaširane vode je u Barseloni do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a opasnost po zdravlje od česmovače se rešava filtriranjem