x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Beloglavi sup Dobrila doletela avionom iz Turske u Srbiju

15.04.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine
Beloglavi sup Dobrila doletela avionom iz Turske u Srbiju

Ženka beloglavog supa, nazvana Dobrila, iz Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, koja je krajem decembra pronađena iznemogla i promrzla u blizini tursko-sirijske granice, vraćena je avionom u Srbiju.

Strogo zaštićena vrsta ptice u Beograd je stigla kargo avionom turske kompanije Turkish Airlines, odakle je, nakon okončanja graničnih i veterinarskih procedura, trebalo da bude prebačena u rezervat “Uvac”.

Ženka beloglavog supa prošlog proleća izlegla se na Uvcu, a ime Dobrila dobila je zbog umiljatosti i mirnoće prilikom markiranja. Negde krajem decembra prošle godine je zalutala u Turskoj i pronađena je u okolini grada Urfa na jugoistoku ove zemlje, prenelo je srpsko Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pticu su na Aerodromu dočekali Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, i ambasador Tanju Bilgic (drugi s leva)

Pticu su pronašli meštani koji su joj pomagali da samostalno odleti, ali posle više neuspešnih pokušaja morala je da bude zbrinuta i da započnu pripreme za njen povratak u Srbiju.

Beloglavi sup (Gyps fulvus) ima status strogo zaštićene vrste u Republici Srbiji i zaštićen je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore (CITES). Gnezdeća kolonija beloglavog supa u rezervatu “Uvac” koja broji oko 240 parova, jedna je od najvećih na Balkanu.

Stručnjaci kažu da ovo nije prvi slučaj, i da se dešavalo da mlade ptice iz Srbije odlete u Tursku, Siriju, Grčku, Poljsku, a onda sledi povratak avionima. Najdalje je otišla ptica koja je odletela u Jemen, oko 3.500 kilometara od Srbije.

Dobrila je dobila to ime zbog mirnoće i umiljatosti prilikom markiranja

Čuvar prirode u rezervatu “Uvac” Stevo Radovanović izjavio je za N1 da beloglavi supovi tek kad napune pet godina odrede sebi stalno stanište. Oko dve trećine supova iz Srbije ostane u ovoj zemlji, dok ostali odlete u toplije krajeve.

Stiže i film

Uz pomoć Ambasade Turske u Srbiji, turska avio-kompanija Turkish Airlines je obezbedila besplatan prevoz Dobrile, a namerava i da o ovom slučaju snimi dokumentarni film.

Pticu su na aerodromu u Beogradu dočekali Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, i ambasador Turske Tanju Bilgic.

Ambasador Bilgic je rekao da je srećan što će se Dobrila vratiti na Uvac, ali ako ponovo dođe u Tursku, oni će je uz odobrenje Srbije rado zadržati i voditi računa o njoj.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.