Životna sredina

Beloglavi sup Dobrila doletela avionom iz Turske u Srbiju

dobrila-srbija

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

15.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Ženka beloglavog supa, nazvana Dobrila, iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, koja je krajem decembra pronađena iznemogla i promrzla u blizini tursko-sirijske granice, vraćena je avionom u Srbiju.

Strogo zaštićena vrsta ptice u Beograd je stigla kargo avionom turske kompanije Turkish Airlines, odakle je, nakon okončanja graničnih i veterinarskih procedura, trebalo da bude prebačena u rezervat „Uvac“.

Ženka beloglavog supa prošlog proleća izlegla se na Uvcu, a ime Dobrila dobila je zbog umiljatosti i mirnoće prilikom markiranja. Negde krajem decembra prošle godine je zalutala u Turskoj i pronađena je u okolini grada Urfa na jugoistoku ove zemlje, prenelo je srpsko Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pticu su na Aerodromu dočekali Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, i ambasador Tanju Bilgic (drugi s leva)

Pticu su pronašli meštani koji su joj pomagali da samostalno odleti, ali posle više neuspešnih pokušaja morala je da bude zbrinuta i da započnu pripreme za njen povratak u Srbiju.

Beloglavi sup (Gyps fulvus) ima status strogo zaštićene vrste u Republici Srbiji i zaštićen je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore (CITES). Gnezdeća kolonija beloglavog supa u rezervatu „Uvac“ koja broji oko 240 parova, jedna je od najvećih na Balkanu.

Stručnjaci kažu da ovo nije prvi slučaj, i da se dešavalo da mlade ptice iz Srbije odlete u Tursku, Siriju, Grčku, Poljsku, a onda sledi povratak avionima. Najdalje je otišla ptica koja je odletela u Jemen, oko 3.500 kilometara od Srbije.

Dobrila je dobila to ime zbog mirnoće i umiljatosti prilikom markiranja

Čuvar prirode u rezervatu „Uvac“ Stevo Radovanović izjavio je za N1 da beloglavi supovi tek kad napune pet godina odrede sebi stalno stanište. Oko dve trećine supova iz Srbije ostane u ovoj zemlji, dok ostali odlete u toplije krajeve.

Stiže i film

Uz pomoć Ambasade Turske u Srbiji, turska avio-kompanija Turkish Airlines je obezbedila besplatan prevoz Dobrile, a namerava i da o ovom slučaju snimi dokumentarni film.

Pticu su na aerodromu u Beogradu dočekali Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, i ambasador Turske Tanju Bilgic.

Ambasador Bilgic je rekao da je srećan što će se Dobrila vratiti na Uvac, ali ako ponovo dođe u Tursku, oni će je uz odobrenje Srbije rado zadržati i voditi računa o njoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

15. april 2019. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pčela 2024, pčele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

15. april 2019. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

15. april 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

15. april 2019. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto