Životna sredina

Beloglavi sup Dobrila doletela avionom iz Turske u Srbiju

dobrila-srbija

Slika: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

15.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.04.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Ženka beloglavog supa, nazvana Dobrila, iz Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, koja je krajem decembra pronađena iznemogla i promrzla u blizini tursko-sirijske granice, vraćena je avionom u Srbiju.

Strogo zaštićena vrsta ptice u Beograd je stigla kargo avionom turske kompanije Turkish Airlines, odakle je, nakon okončanja graničnih i veterinarskih procedura, trebalo da bude prebačena u rezervat “Uvac”.

Ženka beloglavog supa prošlog proleća izlegla se na Uvcu, a ime Dobrila dobila je zbog umiljatosti i mirnoće prilikom markiranja. Negde krajem decembra prošle godine je zalutala u Turskoj i pronađena je u okolini grada Urfa na jugoistoku ove zemlje, prenelo je srpsko Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pticu su na Aerodromu dočekali Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, i ambasador Tanju Bilgic (drugi s leva)

Pticu su pronašli meštani koji su joj pomagali da samostalno odleti, ali posle više neuspešnih pokušaja morala je da bude zbrinuta i da započnu pripreme za njen povratak u Srbiju.

Beloglavi sup (Gyps fulvus) ima status strogo zaštićene vrste u Republici Srbiji i zaštićen je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore (CITES). Gnezdeća kolonija beloglavog supa u rezervatu “Uvac” koja broji oko 240 parova, jedna je od najvećih na Balkanu.

Stručnjaci kažu da ovo nije prvi slučaj, i da se dešavalo da mlade ptice iz Srbije odlete u Tursku, Siriju, Grčku, Poljsku, a onda sledi povratak avionima. Najdalje je otišla ptica koja je odletela u Jemen, oko 3.500 kilometara od Srbije.

Dobrila je dobila to ime zbog mirnoće i umiljatosti prilikom markiranja

Čuvar prirode u rezervatu “Uvac” Stevo Radovanović izjavio je za N1 da beloglavi supovi tek kad napune pet godina odrede sebi stalno stanište. Oko dve trećine supova iz Srbije ostane u ovoj zemlji, dok ostali odlete u toplije krajeve.

Stiže i film

Uz pomoć Ambasade Turske u Srbiji, turska avio-kompanija Turkish Airlines je obezbedila besplatan prevoz Dobrile, a namerava i da o ovom slučaju snimi dokumentarni film.

Pticu su na aerodromu u Beogradu dočekali Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine, i ambasador Turske Tanju Bilgic.

Ambasador Bilgic je rekao da je srećan što će se Dobrila vratiti na Uvac, ali ako ponovo dođe u Tursku, oni će je uz odobrenje Srbije rado zadržati i voditi računa o njoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

wwf reri djerdap pristaniste

WWF, RERI: Gradnja pristaništa uništiće obalu Dunava i staništa u Nacionalnom parku Đerdap

28 October 2020 - Dve organizacije upozoravaju na štetne posledice najavljene gradnje međunarodnog pristaništa i pratećih sadržaja u Nacionalnom parku Đerdap.

Albanija BiH Crna Gora Severna Makedonija otpad plastika Sredozemno more

Albanija, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija lideri u zagađenju Sredozemnog mora plastikom

27 October 2020 - Egipat, Italija i Turska šalju najviše plastičnog otpada u Sredozemno more, ali ako se pogleda broj stanovnika lideri su u regionu.

zelena-agenda-zapadni-balkan-smernice

EU objavila smernice o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan

07 October 2020 - Zelena agenda za Zapadni Balkan biće usvojena na Samitu za Zapadni Balkan, koji će biti...

Kuda za vikend Srbiji besplatnih izleta posmatranje ptica Goran_Jancic

Kuda za vikend u Srbiji: 20 besplatnih izleta za posmatranje ptica

02 October 2020 - Čuvari ptica u Srbiji organizuju besplatne izlete do 20 staništa u redovnoj godišnjoj akciji, u...