UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Austrijanci planiraju hidrocentrale i solarnu farmu u Republici Srpskoj

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

04.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Austrijska Šal grupa izrazila je interesovanje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj (RS), izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić posle sastanka sa predstavnicima austrijske kompanije. On je rekao da Austrijanci planiraju da izgrade niz malih hidroelektrana duž reke Vrbanja i solarnu farmu u Hercegovini.

Đokić se sastao sa izvršnim direktorom kompanija Kjoto, Šal grupa eko-tek i PV invest Gerhardom Šalom koji je izrazio nameru da izgradi nekoliko manjih hidrocentrala na Vrbanji ukupne instalisane snage 12 megavata (MW). On je rekao da će ukupna investicija u te hidrocentrale iznositi oko 12 miliona konvertibilnih maraka (oko 6 miliona evra).

Austrijske firme su izrazile i nameru da izgrade nekoliko solarnih elektrana od kojih prva treba da bude napravljena u Hercegovini sa instalisanom snagom 65 MW.

Šal grupa eko-tek je završila slične projekte u Austriji, Nemačkoj i Italiji. Te elektrane imaju ukupnu instalisanu snagu oko 30 MW.

Ova austrijska kompanija smatra da Republika Srpska ima veoma dobar geografski položaj za projekte izgradnje elektrana na obnovljive izvore, što bi moglo da bude primer drugim zemljama regiona. U Republici Srpskoj radi 16 malih hidrocentrala i nekoliko manjih solarnih elektrana.

Đokić je izjavio da je Republika Srpska zainteresovana za elektrane na obnovljive izvore energije, dodajući da postoji i međunarodna obaveza da se poveća količina energije iz obnovljivih izvora. Šal je izjavio da su projekti koje njegova kompanija želi da sprovede u Republici Srpskoj način ostvarivanja tog cilja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici