OIE

Austrijanci planiraju hidrocentrale i solarnu farmu u Republici Srpskoj

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

04.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Austrijska Šal grupa izrazila je interesovanje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj (RS), izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić posle sastanka sa predstavnicima austrijske kompanije. On je rekao da Austrijanci planiraju da izgrade niz malih hidroelektrana duž reke Vrbanja i solarnu farmu u Hercegovini.

Đokić se sastao sa izvršnim direktorom kompanija Kjoto, Šal grupa eko-tek i PV invest Gerhardom Šalom koji je izrazio nameru da izgradi nekoliko manjih hidrocentrala na Vrbanji ukupne instalisane snage 12 megavata (MW). On je rekao da će ukupna investicija u te hidrocentrale iznositi oko 12 miliona konvertibilnih maraka (oko 6 miliona evra).

Austrijske firme su izrazile i nameru da izgrade nekoliko solarnih elektrana od kojih prva treba da bude napravljena u Hercegovini sa instalisanom snagom 65 MW.

Šal grupa eko-tek je završila slične projekte u Austriji, Nemačkoj i Italiji. Te elektrane imaju ukupnu instalisanu snagu oko 30 MW.

Ova austrijska kompanija smatra da Republika Srpska ima veoma dobar geografski položaj za projekte izgradnje elektrana na obnovljive izvore, što bi moglo da bude primer drugim zemljama regiona. U Republici Srpskoj radi 16 malih hidrocentrala i nekoliko manjih solarnih elektrana.

Đokić je izjavio da je Republika Srpska zainteresovana za elektrane na obnovljive izvore energije, dodajući da postoji i međunarodna obaveza da se poveća količina energije iz obnovljivih izvora. Šal je izjavio da su projekti koje njegova kompanija želi da sprovede u Republici Srpskoj način ostvarivanja tog cilja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

4. jun 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

4. jun 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. jun 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

4. jun 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK