OIE

Austrijanci planiraju hidrocentrale i solarnu farmu u Republici Srpskoj

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

04.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Austrijska Šal grupa izrazila je interesovanje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj (RS), izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić posle sastanka sa predstavnicima austrijske kompanije. On je rekao da Austrijanci planiraju da izgrade niz malih hidroelektrana duž reke Vrbanja i solarnu farmu u Hercegovini.

Đokić se sastao sa izvršnim direktorom kompanija Kjoto, Šal grupa eko-tek i PV invest Gerhardom Šalom koji je izrazio nameru da izgradi nekoliko manjih hidrocentrala na Vrbanji ukupne instalisane snage 12 megavata (MW). On je rekao da će ukupna investicija u te hidrocentrale iznositi oko 12 miliona konvertibilnih maraka (oko 6 miliona evra).

Austrijske firme su izrazile i nameru da izgrade nekoliko solarnih elektrana od kojih prva treba da bude napravljena u Hercegovini sa instalisanom snagom 65 MW.

Šal grupa eko-tek je završila slične projekte u Austriji, Nemačkoj i Italiji. Te elektrane imaju ukupnu instalisanu snagu oko 30 MW.

Ova austrijska kompanija smatra da Republika Srpska ima veoma dobar geografski položaj za projekte izgradnje elektrana na obnovljive izvore, što bi moglo da bude primer drugim zemljama regiona. U Republici Srpskoj radi 16 malih hidrocentrala i nekoliko manjih solarnih elektrana.

Đokić je izjavio da je Republika Srpska zainteresovana za elektrane na obnovljive izvore energije, dodajući da postoji i međunarodna obaveza da se poveća količina energije iz obnovljivih izvora. Šal je izjavio da su projekti koje njegova kompanija želi da sprovede u Republici Srpskoj način ostvarivanja tog cilja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

4. jun 2017. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

4. jun 2017. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

4. jun 2017. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

4. jun 2017. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka