OIE

Austrijanci planiraju hidrocentrale i solarnu farmu u Republici Srpskoj

Slika: Vlada Republike Srpske

Objavljeno

04.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2017.

Komentari

0

Podeli

Austrijska Šal grupa izrazila je interesovanje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj (RS), izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić posle sastanka sa predstavnicima austrijske kompanije. On je rekao da Austrijanci planiraju da izgrade niz malih hidroelektrana duž reke Vrbanja i solarnu farmu u Hercegovini.

Đokić se sastao sa izvršnim direktorom kompanija Kjoto, Šal grupa eko-tek i PV invest Gerhardom Šalom koji je izrazio nameru da izgradi nekoliko manjih hidrocentrala na Vrbanji ukupne instalisane snage 12 megavata (MW). On je rekao da će ukupna investicija u te hidrocentrale iznositi oko 12 miliona konvertibilnih maraka (oko 6 miliona evra).

Austrijske firme su izrazile i nameru da izgrade nekoliko solarnih elektrana od kojih prva treba da bude napravljena u Hercegovini sa instalisanom snagom 65 MW.

Šal grupa eko-tek je završila slične projekte u Austriji, Nemačkoj i Italiji. Te elektrane imaju ukupnu instalisanu snagu oko 30 MW.

Ova austrijska kompanija smatra da Republika Srpska ima veoma dobar geografski položaj za projekte izgradnje elektrana na obnovljive izvore, što bi moglo da bude primer drugim zemljama regiona. U Republici Srpskoj radi 16 malih hidrocentrala i nekoliko manjih solarnih elektrana.

Đokić je izjavio da je Republika Srpska zainteresovana za elektrane na obnovljive izvore energije, dodajući da postoji i međunarodna obaveza da se poveća količina energije iz obnovljivih izvora. Šal je izjavio da su projekti koje njegova kompanija želi da sprovede u Republici Srpskoj način ostvarivanja tog cilja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.