OIE

Adris grupa će sa firmom Encro graditi zelene elektrane za sopstveno snabdevanje

adris encro vetar solar energija

Foto: Adris

Objavljeno

20.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Adris grupa, koja posluje u sektoru turizma, hrane i osiguranja, i Encro, koji razvija projekte za obnovljive izvore energije, potpisali su ugovor o zajedničkom ulaganju u jedan vetropark i pet solarnih elektrana, ukupne snage 141,8 MW.

Adris i Encro će imati po 50 odsto udela u četiri projektne firme koje razvijaju šest elektrana, saopštio je Adris.

Inače, Encro je veoma aktivan u razvoju projekata za zelenu energiju u Hrvatskoj, pa trenutno radi na gradnji elektrana snage više od 1.000 MW. Posebno je zanimljivo da je ovaj developer bio deo dva ugovora o kupovini električne energije (eng. PPA), koji su predstavljali pionirske korake za region.

Adris će kroz ovu investiciju dugoročno, skoro u potpunosti, obezbediti sopstveno snabdevanje

Adris je naveo da ulaganjem u energiju širi svoj proizvodni portfelj, čime dugoročno zadovoljava i svoje potrebe za energijom iz obnovljivih izvora, ali i osigurava dugoročnu stabilnost i održivost svog poslovanja.

Dobro uravnotežena kombinacija sunca i vetra, kako se navodi, usklađena je sa potrebama firmi koje posluju u okviru Adrisa. Solarne elektrane trebalo da bi da krenu da proizvode električnu energiju krajem 2024. godine, a vetropak početkom 2025. godine.

Marko Remenar, predsednika Uprave Adrisa, izjavio je da su uz dalju diverzifikaciju ulaganja, ovim poslom osigurali nezavisnost i dugoročno obezbeđivanje, gotovo u potpunosti, sopstvenih potreba za energijom.

Remenar: Ulaganjem se Adris svrstava u red lidera zelene tranzicije u regionu

„Sami ćemo proizvoditi energiju iz održivih izvora dostatnu za opskrbu cijelog sustava. U doba izrazitih geopolitičkih nestabilnosti te posljedično neizvjesnosti opskrbe i cijena energenata, ovime Adris grupa povećava otpornost na vanjske šokove te jača održivost poslovnog sustava u cjelini“, rekao je Remenar.

Pitanje redovnog snabdevanja po stabilnim i predvidljivim cenama, kako je naglasio, danas nije samo pitanje profitabilnosti posla već i pitanje od strateškog značaja za Adris. Ne manje važno, u kontekstu globalnih kretanja u vezi sa standardima za životnu sredinu, društvo i upravljanje (eng. ESG), ovim ulaganjem kompanija se svrstava u red lidera zelene tranzicije u regionu, poručio je on.

Ulaganjem u obnovljive izvore energije, Adris nastavlja sa investicijama vrednim 500 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

20. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

20. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

20. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji