OIE

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

Foto: Kreatif

Objavljeno

11.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec. To je drugi vetropark u Severnoj Makedoniji. GGF je istakao da je Bogoslovec, njegova prva investicija u vlasnički kapital, model za buduće projekte u sektoru energije iz obnovljivih izvora.

BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund ili GGF), kojeg savetuje Finance in Motion, i formalno su obeležili početak rada druge vetroelektrane u Severnoj Makedoniji. Nalazi se osamdesetak kilometara jugoistočno od Skoplja, u opštini Sveti Nikola (Sveti Nikole).

Bogoslovec, projekat vredan ukupno 61 milion evra, prva je GGF-ova investicija u vlasnički kapital u sektoru zelene energije. Taj fond je manjinski deoničar u projektnom preduzeću Thor Impex. Ovo bi moglo da otvori vrata za druge slične poduhvate, budući da su čelni ljudi fonda naglasili da bi trebalo da posluži kao primer za buduće projekte.

GGF posvećen investicijama u zelenu energiju na Zapadnom Balkanu

GGF, kojeg savetuje investiciona firma Finance in Motion, osnovan je 2009. godine. Finansirao je i solarne projekte Karavasta i Blue 1 u susednoj Albaniji. U regionu je u pripremi još takvih ulaganja.

„Baš kao što je GGF uspeo da odigra katalitičku ulogu kao investitor u materijalizaciji vetrofarme Bogoslovec, vlada Nemačke i Evropska komisija su katalitički investitori u sam fond. Međunarodne i razvojne finansijske institucije i privatni investitori se okupljaju upravo preko njihovih osnivačkih investicija i tako šire pul presudno bitnog zelenog kapitala koji se ulaže u regionu“, izjavio je direktor fonda GGF u kompaniji Finance in Motion Borislav Kostadinov.

Koalicije investitora koji udružuju snage mogu da učine obnovljive izvore energije mejnstrim poslovnom aktivnošću u Severnoj Makedoniji i na Balkanu

Na svečanom presecanju vrpce na lokaciji vetroelektrane, kod sela Bogoslovec, on je pozvao na veću saradnju u sektoru zelene energije.

„Isključivo objedinjavanjem svojih napora, izgradnjom koalicija investitora, nadopunjavajući jedni druge onime što nam daje prednost, dobićemo neophodne izvore za ubrzavanje razvoja obnovljivih izvora i učinićemo to mejnstrim poslovnom aktivnošću u Severnoj Makedoniji i širem regionu Balkana“, kazao je Kostadinov.

GGF Bogoslovec wind-farm-model-green-energy-investments-Balkans Borislav Kostadinov
Direktor fonda GGF u kompaniji Finance in Motion Borislav Kostadinov

Bogoslovec gotovo udvostručio kapacitet proizvodnje struje iz vetra u Severnoj Makedoniji

Sa svojih 36 megavata, Bogoslovec je neznatno manji od postrojenja Bogdanci, pa je tako u suštini udvostručio kapacitet proizvodnje struje iz vetra u ovoj zemlji. Povezan je na dalekovod od 110 kilovolti. Sistem se sastoji od osam turbina na stubovima visokim po 102,5 metara.

„Konačno smo došli do tačke preokreta u pogledu konsenzusa, u pogledu delovanja i vizije zelenije budućnosti na Zapadnom Balkanu. To vidimo po rekordnim aukcijama za energiju iz obnovljivih izvora. To vidimo u ciljanim postepenim obustavljanjima upotrebe uglja. To vidimo u masovnom instaliranju fotonaponskih pogona i vidimo to u radu finansijskog sektora na izgradnji sve održivijeg sistema“, izjavio je predsednik GGF-a Kristofer Nouls.

Nouls: Konačno smo došli do prekretnice u pogledu konsenzusa, delovanja i vizije zelenije budućnosti na Zapadnom Balkanu

Po njegovim rečima, ovaj fond je javno-privatno partnerstvo koje kombinuje najbolje s obe strane: agendu razvoja javnog sektora i njegovu mogućnost apsorpcije rizika sa dubljim džepovima privatnih investitora, koji mogu da omasove investicije.

„Jako nam je drago što računamo na podršku Evropske komisije i nemačke vlade i njihovu ulogu kao naših katalitičkih osnivačkih deoničara te osnivačku ulogu Evropske investicione banke i KfW-a kao glavnih investitora. A sada i mnogih drugih. Mislim da slobodno možemo da kažemo da su u našoj investitorskoj bazi sve glavne DFI institucije [razvojne finansijske institucije] kao i sve veći broj investitora iz privatnog sektora“, rekao je Nouls.

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu Kristofer Nouls Christopher Knowles
Predsednik GGF-a Kristofer Nouls

Nova vetroelektrana u Svetom Nikoli proizvodi dovoljno električne energije za 20.000 domaćinstava

GGF-ov predsednik je naglasio da je fond dostigao skoro milijardu evra u angažovanom kapitalu. Od osnivanja je sproveo namenske zelene investicije vredne ukupno 1,6 milijardi evra u 19 zemalja i da se broj korisnika približava 60.000, podsetio je Nouls. To su firme i domaćinstva koji rade na merama energetske efikasnosti kao i projekti infrastrukture poput Bogosloveca, dodao je.

Nouls je skrenuo pažnju na to da je najviše investicija otišlo u Jugoistočnu Evropu. Kazao je da su aktivnosti fonda u Severnoj Makedoniji primer celokupnog obuhvata te raznolikosti i efekta njegovog rada. Tokom proteklih 15 godina zasnovao je partnerstva s glavnim domaćim bankama i firmama koje razvijaju projekte i tako finansirao širok spektar zelenih investicija.

GGF je do sada u Severnoj Makedoniji odobrio milion evra u grantovima kroz svoje projekte tehničke podrške

Fond je dosad pokrenuo brojne mehanizme finansiranja, ukupno vredne 50 miliona evra. Pored toga je startovao namenske projekte kroz svoj ogranak za tehničku podršku lokalnim finansijskim institucijama GGF TAF, vredne još milion evra u formi grantova.

Očekivana proizvodnja vetroparka Bogoslovec može da pokrije potrebe više od 20.000 domaćinstava u Severnoj Makedoniji za električnom energijom, čime bi bilo izbegnute emisije 80.000 tona ugljen-dioksida, stoji u projektnoj dokumentaciji.

Bogoslovec je finansiran paketom duga od 51 miliona evra s prvenstvom naplate, a odobrile su ga banke koje predvodi Erste Group. Ostale članice su Komercijalna banka, NLB i Sparkasse banka. Razvojna banka Austrije (OeEB) je odobrila subordiniranu pozajmicu od deset miliona evra.

Projekat dovršen brzo

Ambasador Evropske unije Dejvid Gir kazao je na događaju da se očekuje da će Severna Makedonija do 2030. svoj kapacitet proizvodnje energije iz obnovljivih izvora uvećati do 937 megavata.

„Zapadni Balkan ima ogromne prirodne prednosti u oblastima vetra, solara i hidroenergije te ogromne mogućnosti za privatne investicije, koje nadopunjuju i premašuju ulaganja iz EU i od drugih partnera. Ono što je važno je da vlasti i privatna industrija rade zajedno i konstruktivno tako da sektor obnovljive energije ostvari taj potencijal u najvećoj mogućoj meri. A ovaj projekat pokazuje da je to moguće uraditi“, podvukao je.

Vetroelektrana je dovršena manje od tri godine nakon što je projekat predstavljen, podsetio je zamenik ambasadorke Nemačke Oto Graf. „Rekao bih da je to velik uspeh, pogotovo u poređenju s mnogim javnim projektima, koji gotovo nikad ne uspeju da se završe toliko brzo“, izjavio je.

EU i Nemačka su učestvovale i u finansiranju vetroparka Bogdanci, kojim upravlja državna elektroprivreda Elektrani na Severna Makedonija (ESM). Treba pomenuti da nemački fondovi za ulaganje u akcijski kapital učestvuju u investiciji u postrojenje Bogoslovec, preko Fonda za zeleni razvoj. Njega savetuje nemačka kompanija za upravljanje aktivom Finance in Motion, koja je usredsređena na zaštitu životne sredine i društvenu dobrobit.

U razmatranju je Bogoslovec 2

Siemens Gamesa je isporučio i instalirao svoje turbine tipa SG 5.0-145, u saradnji s hrvatskom firmom ING-GRAD, napomenuo je Mihajlo Mihajlovski iz Thor Impexa. Za podizvođače su angažovali firme Vardargradba, Hitachi Energy i Elnos Group.

Projektna firma Thor Impex ima PPA sporazum sa MEMO-m za postrojenje Bogoslovec.

„Zahvaljujem svim našim partnerima, svim učesnicima koji su verovali u ovaj projekat. Vaša podrška je bila neprocenljiva. Ključan faktor je i naš partner, Green for Growth Fund, bez kojeg ovaj projekat danas ne bi bio realnost“, izjavio je Mihajlovski, koji je i pokrenuo razvoj investicije u Bogoslovec. BNB kompani, većinski vlasnik preduzeća Thor Impex, već ima iskustva u projektima zelene energetike u Severnoj Makedoniji.

Mihajlo Mihajlovski BNB kompani Thor Impex
Mihajlo Mihajlovski iz preduzeća Thor Impex

Osim toga, Mihajlovski je otkrio da je u razmatranju projekat Bogoslovec 2 i pozvao partnere da ga zajedno pokrenu u narednih godinu i po dana.

Vetroelektrana Bogoslovec isporučuje struju Nacionalnom operatoru tržišta električne energije MEMO od 1. marta, u skladu sa ugovorom o otkupu električne energije (PPA) kojeg su potpisali pre nekoliko godina. Važi do 2035. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

11. jun 2024. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

11. jun 2024. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

11. jun 2024. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

11. jun 2024. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta