OIE

Srbija je za GGF jedno od najvažnijih tržišta

Srbija je za GGF jedno od najvažnijih trzista

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

31.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) je u poslednjih 15 godina investirao 500 miliona evra u Jugoistočnoj Evropi. Aleksandar Stojkov, šef beogradskog predstavništva kompanije Finance in Motion, GGF-ovog savetnika, istakao je na Beogradskom energetskom forumu da je Srbija jedno od najvažnijih tržišta. Fond namerava da finansira projekte elektrana na obnovljive izvore.

GGF su 2009. pokrenule razvojna banka Nemače KfW i Evropska investiciona banka, kao javno-privatno partnerstvo. Investirao je više od dve milijarde evra na 19 tržišta u kojima posluje: u Jugoistočnoj Evropi i na Kavkazu, u Ukrajini, Moldaviji, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Oko 500 miliona evra je otišlo u Jugoistočnu Evropu, naveo je na Beogradskom energetskom forumu Aleksandar Stojkov iz kompanije Finance in Motion.

Ona je GGF-ov investicioni savetnik. Stojkov, šef beogradske kancelarije, kazao je da je fond osnovan sa ciljem da u ovom regionu finansira projekte u oblastima obnovljivih izvora, energetske efikasnosti i uštede materijala.

GGF namerava da finansira projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koji dobiju podršku preko državnih aukcija i one koji imaju potpisane razne vrste PPA sporazuma

„Vidimo veliki potencijal u sektoru obnovljivih izvora, u koje se nije dovoljno investiralo u proteklom periodu. Srbija nam je jedno od najznačajnijih tržišta i tu ćemo u narednom periodu biti veoma aktivni, finansirajući upravo projekte obnovljivih izvora energije. Dakle, i onih koji će biti podržani kroz aukcije koje organizuje država, ali i kroz druge vidove ugovora o otkupu električne energije“ iliti PPA, izjavio je na događaju. BEF 2024 je okupio više od 500 učesnika iz 30 zemalja sveta.

GGF finansira širok spektar klijenata, preko finansijskih institucija.

„Finansiramo zelene projekte na nivou fizičkih lica, mikro i malih preduzeća, srednjih preduzeća i opština. Takođe indirektno finansiramo privredu, odnosno korporacije i projekte obnovljivih izvora koji proizvode električnu energiju,“ objasnio je Stojkov.

Da bi Balkan mogao da iskoristi očekivani rast broja zelenih radnih mesta i za njega vezanu izgradnju veština i znanja, potrebno mu je da dostigne kritičnu masu u razvoju na polju energije iz obnovljivih izvora, izjavio je na konferenciji direktor fondova u GGF- Borislav Kostadinov.

Fond za zeleni razvoj je od osnivanja dobio finansijsku podršku od brojnih institucija, poput Evropske komisije, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

31. maj 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

U Kini najveca natrijumska baterija na svetu

U Kini puštena u rad najveća natrijumska baterija na svetu – litijum gubi primat?

31. maj 2024. - U Kini je upravo završeno najveće postrojenje na svetu za skladištenje energije u natrijum-jonskim baterijama

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

31. maj 2024. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

31. maj 2024. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.