OIE

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Da bi Balkan mogao da iskoristi očekivani rast broja zelenih radnih mesta i za njega vezanu izgradnju veština i znanja, potrebno mu je da dostigne kritičnu masu u razvoju na polju energije iz obnovljivih izvora, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu direktor fondova u Fondu za zeleni razvoj (GGF) Borislav Kostadinov. Po njegovom mišljenju, za zeleno investiranje se u mnogim zemljama bliži prekretnica gde će tržišta i privatni sektor moći da prihvate izazov stupanja u klimatsku akciju.

Zelena energetika je velikom brzinom postala skoro pa konvencionalna oblast za ulaganja, ali to je samo početak pravog putovanja, koje je počelo prvobitnim odobravanjem i prvim važnim projektima, rekao je Borislav Kostadinov, direktor fondova u Fondu za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF). On je u svom obraćanju na Beogradskom energetskom forumu 2024 ukazao na cilj da ovakva postrojenja istinski uđu u glavne tokove i budu utkana u regionalne energetske sisteme, a da fosilna goriva postanu davna uspomena.

 

Zeleno investiranje je u mnogim zemljama blizu prekretnice, istakao je Kostadinov. Tržišta i privatni sektor će tog trenutka moći da se odluče da prihvate izazov stupanja u klimatsku akciju i učiniće to, samo što pažljivo treba proučiti odakle za njih kreće iskorak i privući ih ovoj tački, objasnio je.

„Sada je vreme da se kritički odredimo prema tržišnom ambijentu kojeg gradimo te da potražimo inspiraciju kod bližih i daljih suseda. Ukoliko na pravi način danas uvedemo potrebne mogućnosti, to će značiti pobedu u najvećem delu bitke za stvaranje održive budućnosti“, dodao je GGF-ov prvi čovek.

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum BEF

Izgradnja kritične mase na Balkanu za zeleno investiranje

Što se tiče Balkana, Kostadinov je naglasio potrebu da se na polju zelene energetike izgradi kritična masa, kako bi region potpuno iskoristio očekivani rast broja zelenih radnih mesta i prateći razvoj veština znanja.

GGF je zeleni investicioni fond. Podržavaju ga Evropska unija i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a savetodavac mu je kompanija za upravljanje aktivom Finance in Motion, koja je usredsređena na zaštitu životne sredine i društvenu dobrobit. Fond je u regionu aktivan već 15 godina u domenu klimatske akcije.

GGF se približava sumi od dve milijarde evra u odobrenom zelenom finansiranju

Na Balkanu je skoro 40.000 korisnika ukupno odobrenih 544 miliona evra, otkrio je Kostadinov. Zeleno investiranje mu je usmereno na dijapazon od velikih vetroelektrana preko mera energetske efikasnosti u kompanijama i industriji do toplotne izolacije za domaćinstva.

GGF je svoj rad počeo upravo na Balkanu. U međuvremenu je narastao do 19 tržišta u širem susedstvu Evrope, a do kraja ove godine će se približiti ukupnom zelenom finansiranju od skoro dve milijarde evra, dodao je Kostadinov.

Diverzifikacijom u pravnom okviru do mogućnosti za finansiranje

„Uprkos napretku ostvarenom poslednjih godina, potrebno je nadoknaditi izgubljeno vreme. Može se reći da su investicije u obnovljivu energiju bile ozbiljno preslabe, a da snaga novoizgrađenih postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora po glavi stanovnika zaostaje za EU. Danas je moja glavna poruka da nemamo luksuz u vidu vremena za delovanje niti da ovaj problem rešavamo pomoću tek nekih alatki koje su nam dostupne. Time podrazumevam da treba da širom regiona stvaramo investicione klime koje će omogućiti da istovremeno bujaju različite strukture i obimi pojedinačnih projekata“, izjavio je.

Raznolik pristup može da doprinese ublažavanju rizika i maksimalnom pojačavanju mogućnosti

Sve vrste projekata i strukture imaju svoje prednosti i izazove, a raznolik pristup može da doprinese ublažavanju rizika i maksimalnom pojačavanju mogućnosti, podvukao je Kostadinov. Osvrnuo se na primer projekta solarne elektrane Blue 1, za čije je finansiranje IJGlobal kompaniji Finance in Motion dodelio priznanje za pionirski poduhvat na tržištu.

To je prvi projekat solarne elektrane na Balkanu dovršen bez državnih subvencija, podsetio je i, štaviše, nazvao ga „jednim od vodećih infrastrukturnih poslova na svetskom nivou.“

Blue 1 nije dobio ni dugoročni ugovor o otkupu električne energije niti je na aukciji osvojio garantovanu cenu. „Nema neke prvorazredne korporacije za kupca. Umesto toga, ova inovativna struktura je napravljena u vidu mosta ka PPA (bridge-to-PPA), osmišljena tako da apsorbuje prihod varirajućeg toka i da motiviše za potpisivanje individualnih ugovora o otkupu električne energije. To za kreditore znači ulazak u novu teritoriju, ali mi osećamo da je ta teritorija od nezaobilaznog značaja ukoliko želimo da sektor obnovljivih izvora u regionu širimo u skladu s ambicijama“, kazao je Kostadinov.

Treba pomenuti i vetroelektranu Bogoslovec, prvi projekat u kojem je GGF investirao u vlasnički udeo. Taj pogon u Severnoj Makedoniji je pušten u rad, a svečano otvaranje je zakazano za par nedelja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

20. maj 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

20. maj 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

20. maj 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

20. maj 2024. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve