OIE

Kako dodatno smanjiti račune za prozjumere u Srbiji

solarni paneli prozjumeri obracun smanjenje racuna

Foto: iStock

Objavljeno

16.06.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

16.06.2023.

Država

Podeli

Novi obračun poreza na dodatu vrednost (PDV) za prozjumere u Srbiji od januara je za dodatnih desetak odsto umanjio njihove račune, pa sada plaćaju 30 do 50 odsto manje, nego pre instaliranja solarnih panela. Taj procenat bi mogao da bude i veći od 50 odsto, ako Vlada Srbije promeni određene zakone i podzakonske akte.

Nesporazum ministarstava finansija i energetike u vezi sa obračunom PDV-a jeste razočarao prve prozjumere, ali, sudeći po broju solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i firmi nije drastično usporio solarni bum. Naime, za godinu dana instalirano je više od 1.500 fotonaponskih sistema, a u proceduri su zahtevi za dodatnih 263 MW, što je još najmanje 20.000 elektrana.

Čak je i Vlada Srbije rešila da postane prozjumer.

Promena propisa, uz preko potrebne subvencije, dodatno bi smanjila račune i bila novi podstrek građanima i privrednicima da se odluče da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju. Pomogla bi i stanarima u višestambenim zgradama da krenu koracima Nišlija.

Instaliranje solarnih panela bi trebalo omasoviti, što je trenutno trend u svetu, jer donosi višestruke koristi za sve u društvu: čistiju životnu sredinu, novčane uštede za potrošače, više domaće energije i to iz obnovljivih izvora, manje štetnih emisija…

Maričić: Ispoštovati Uredbu do kraja

Na pitanje kako još smanjiti račune prozjumera Nenad Maričić, jedan od prvih prozjumera u Srbiji, kaže za Balkan Green Energy News da bi, za početak, trebalo do kraja ispoštovati Uredbu o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača.

„Uredba ne predviđa da se naknade za energetsku efikasnost, povlašćene proizvođače, akciza, kao i mrežarina, koja je isto neka vrsta naknade, obračunava na svu povučenu struju od EPS, kao što je to bio slučaj i kod PDV-a, nego na razliku između isporučene i povučene električne energije. Zbog toga je potrebno i to uskladiti“, ističe on.

Propuštena šansa prilikom izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije

Da bi se to desilo potrebno je promeniti zakone o akcizama, o obnovljivim izvorima energije i korišćenju javnih dobara. Za akcize je zaduženo Ministarstvo finansija, za obnovljive izvore i javna dobra Ministarstvo rudarstva i energetike, dok bi deo o mrežarini trebalo da promeni Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Predlog da se promeni Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, zasad, kako kaže Maričić nije prošao. Ministarstvo energetike je predlog odbilo u javnoj raspravi o izmenama Zakona koje su nedavno usvojene.

Ali, kako kaže, ne bi trebalo gubiti nadu jer dosta organizacija radi na poboljšanju statusa prozjumera. Jedna od njih je, kako kaže Maričić, i NALED, koji o tome razgovarao sa nadležnim ministarstvima.

“Te dodatne izmene bi dodatno smanjile račun, i to i više od 50 odsto, i ispunila bi se do kraja Uredba. Tako bi priča o prozjumerima bila mnogo atraktivnija i instaliranje solarnih panela bi se omasovilo”, poručuje Maričić.

Komentara: (4)
Veljko / 17.06.2023.

Ja i skoro svi u mojoj ulici čekamo promenu zakona da bi uradili instalaciju solarnih panela. Po sadašnjim pravilnicima nemamo matematiku da uradimo tako nešto

Vlada Sabol / 18.06.2023.

Zašto nam naplaćuju preuzetu a ne utrošenu i ako smo proizvođači zašto nam naplaćuju stimulaciju za proizvodnju iz obnovljivih sredstava?

Vojislav Marković / 22.06.2023.

Jedino pravedno rešenje bi bilo 1kWh za 1kWh, bez ikakvih taksi, naknada, itd. jer ono što smo proizveli u toku dana i predali merži, EDB je nekome isporucio i naplatio sve to po dnevnoj tarifi. Prozjumeri bi trebali da plaćaju samo za utoršenu količinu energije koju nisu proizveli, tj. ako su u „minusu“.

Zoran / 11.08.2023.

Da li postoji neko udruzenje kupac-proizvođač u Srbiji?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dekarbonizacija elektroprivreda Zapadnog Balkana planovi ambiciozni ali fleksibilni, fokus na investicijama i otvorenosti za nove tehnologije

OIE

Dekarbonizacija elektroprivreda Zapadnog Balkana: planovi ambiciozni ali fleksibilni, fokus na investicijama i otvorenosti za nove tehnologije

16. jun 2023. - Elektroprivrede Zapadnog Balkana imaju ambicije za 2050. godinu, ali su fleksibilne u mapiranju puta kojim će stići do svog cilja, jer se razvoj tehnologija ne može sasvim predvideti

Energetska tranzicija nije partijsko vec globalno pitanje

Energetska tranzicija nije partijsko, već globalno pitanje

16. jun 2023. - Predstavnici kompanija s velikim investicijama u obnovljive izvore u Jugoistočnoj Evropi ukazali su danas na Beogradskom energetskom forumu na neophodnost modernizacije, razvoja infrastrukture i jačanja znanja na lokalnom nivou

Uspešna implementacija prve faze energetske tranzicije na Balkanu, posebno u Srbiji

Uspešna implementacija prve faze energetske tranzicije na Balkanu, posebno u Srbiji

16. jun 2023. - Svedoci smo uspešne implementacije prvog dela tranzicije vezane za obnovljive izvore energije na Balkanu i posebno u Srbiji, poručeno je na Beogradskom energetskom forumu, kojeg organizuje Balkan Green Energy News

Dubravka-DJedovic-Handanovic-Belgradski-energetski-forum

Beogradski energetski forum – energetska tranzicija u Jugoistočnoj Evropi se ubrzava

16. jun 2023. - Pridruživanjem jedinstvenom tržištu električne energije EU, Zapadni Balkan će dobiti stratešku prednost, izjavio je Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski na otvaranju konferencije BEF 2024