Energetska kriza

Amerikanci i Slovenci će sarađivati na gradnji nuklearki u Evropi

Foto: Westinghouse

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Američka kompanija Westinghouse Electric Company, koja proizvodi nuklearne reaktore, gradi i održava nuklearke, potpisala je memorandume o razumevanju sa tri slovenačke firme. Potencijalna saradnja podrazumeva instaliranje reaktora AP1000 širom centralne i istočne Evrope.

Nuklearna energija je na putu da doživi renesansu u Evropi, što je posledica energetske tranzicije i napuštanja fosilnih goriva, ali i energetske krize, koja je dodatno produbljena ruskom vojnom intervencijom u Ukrajini. Podstrek za razvoj nuklearki bila je i odluka Evropske komisije da, posle dosta lobiranja i pregovora, nuklearnu energiju označi kao zelenu investiciju i tranzicioni energent.

Westinghouse je memorandume o saradnji potpisao sa firmama Numip, Elmont i SIPRO inženering.

Više zemalja centralne i istočne Evrope najavilo je da će instalirati nuklearke ili da tu ideju razmotraju

Partnerstva će kompaniji Westinghouse omogućiti da blisko sarađuje sa lokalnim dobavljačima kako bi obezbedila najviše međunarodne standarde kvaliteta, sigurnosti i pouzdanosti u Sloveniji i u Evropi, izjavio je Elias Gedeon, viši potpredsednik komercijalnih operacija u firmi Westinghouseu Energy Systems.

Numip je firma koja pruža usluge inženjeringa, izgradnje i održavanja za konvencionalnu energetiku i procese u različitim industrijama, dok Elmont održava električnu opremu.

SIPRO inženiring bavi se planiranjem i upravljanjem projektima, i nudi tehnologiju i podršku za razvoj proizvoda.

Više zemalja centralne i istočne Evrope najavilo je će izgraditi nuklearne elektrane ili da razmatraju tu ideju, kao što su Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Rumunija, Slovenija, Srbija.

Slovenija je već pokrenula pripreme za gradnju drugog bloka u nuklearki Krško.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

11. april 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

11. april 2022. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

11. april 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

11. april 2022. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović