OIE

Ažurirano: Akuo će izgraditi solarni park snage do 400 MW u Severnoj Makedoniji

Akuo solarni park 400 MW Severnoj Makedoniji

Foto: TheOtherKev from Pixabay

Objavljeno

29.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije je proglasila projekat fotonaponskog postrojenja kompanije Akuo Energy strateškom investicijom. Saopštila je da će solarni park imati kapacitet od 350 do 400 megavata i navela da je investicija vredna 270 miliona evra.

Akuo Energy SAS, sa sedištem u Parizu, namerava da izgradi solarni park Stipion u Severnoj Makedoniji preko lokalne firme Ostro Solar iz Skoplja, objavila je vlada i dodelila projektu status strateške investicije. Investicija je procenjena na 270 miliona evra, a snaga postrojenja će biti između 350 i 400 megavata, stoji u saopštenju s poslednje sednice kabineta.

Premijer Zoran Zaev, koji je nedavno podneo ostavku, izjavio je u septembru da je Akuo među stranim investitorima koji su izrazili interesovanje za velike projekte u energetici.

Akuo Energy Central Europe je partner kompanije IEL OIE Balkan Renewable Energy u projektu vetroparka Bašaid od 85 megavata kod Kikinde u Srbiji. Ovaj francuski investitor u energiju iz obnovljivih izvora ima i uznapredovali projekat vetroelektrane Çiçavica od 100 megavata na Kosovu*.

Akuo je ove godine u Bugarskoj kupio pet hidroelektrana ukupne snage 15,5 megavata.

Severna Makedonija je dosad dala status strateške investicije projektima za elektrane iz obnovljivih izvora kompanija wpd i EFT, kao i domaćoj firmi Zoka trejd za postrojenje za gasifikaciju otpada plazmom.

Zaev je takođe rekao da će Severna Makedonija zajedno s Albanijom i Srbijom investirati u fotonaponski sistem od 700 megavata, ali nije otkrio detalje. Državna kompanija Elektrani na Severna Makedonija, ESM, dobila je u maju zadatak da pripremi projekat za solarnu elektranu kapaciteta do 350 megavata u blizini Štipa.

 

Ažurirano: Vlada Severne Makedonije je saopštila da je reč o projektu predviđenom na lokaciji kod Štipa koja je prvobitno bila predviđena za aerodrom za teretne avione. Dodaje se da je u pripremi zakon o realizaciji investicije i da se očekuje da će biti usvojen sledeće godine.

Prve količine električne energije biće proizvedene 2023, a solarna elektrana treba da bude završena do kraja 2024. godine, navedeno je u objavi, uz informaciju da se godišnji učinak procenjuje na 650 gigavat-sati.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

29. novembar 2021. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

29. novembar 2021. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

29. novembar 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

29. novembar 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik