Energetska efikasnost

MI-BOSPO dobio milion evra od GGF za energetsku efikasnost u BiH

GGF-obezbedio-milion-evra-za-energetsku-efikasnost-u-BiH

Photo: Pixabay

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj (GGF) obezbedio je kredit od milion evra za mikrokreditnu instituciju MI-BOSPO za promociju energetske efikasnosti kod mikro-firmi i domaćinstava u Bosni i Hercegovini (BiH).

MI-BOSPO se bavi obezbeđivanjem zelenog finansiranja klijentima, koji imaju ograničen pristup drugim izvorima finansiranja, i promocijom mera energetske efikasnosti kroz namenske proizvode.

MI-BOSPO će novac, koji je dobio od GGF, kroz kredite odobriti za mere poboljšanja energetske efikasnosti, kao što su popravke u domaćinstvima i kupovina nove poslovne opreme koje bi trebalo da rezultiraju godišnjom uštedom primarne energije od približno 3.700 MWh i smanjenjem emisija CO2 od oko 1.400 tona, navodi se u saopštenju GGF.

„Veoma smo srećni zbog nove saradnje sa MI-BOSPO i mogućnošću da obezbedimo finansiranje energetske efikasnosti klijentima sa ograničenim pristupom drugim izvorima finansiranja u mikrofinansijskom sektoru. Ova investicija pokazuje stalnu podršku GGF energetskoj efikasnosti u BiH“, rekao je predsednik GGF Olaf Zymelka.

Direktorka MI-BOSPO Nejira Nalić izjavila je da je ova institucija posvećena pružanju podrške, posebno ženama, kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje.

“Ovom podrškom u oblasti energetske efikasnosti naši klijenti će unaprediti svoj biznis i kvalitet života, ali ćemo, takođe, i podići svest o prednostima energetske efikasnosti”, dodala je Nejira Nalić.

U februaru ove godine GGF je obezbedio 1,5 miliona evra za sarajevsku Mikrokreditnu fondaciju Sunrise (MCF Sunrise).

Osim u BiH, GGF, koji su u decembru 2009. godine osnovali nemačka KfW banka i Evropska investiciona banka (EIB), pomaže mere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije u Srbiji, Makedoniji, na Kosovu*, Turskoj.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

5. jul 2018. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

5. jul 2018. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

5. jul 2018. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

5. jul 2018. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači