Životna sredina

Zeleni ostvarili istorijski rezultat na izborima za Evropski parlament

Zeleni-istorijski-rezultat-izbori-Evropski-parlament

Foto: Twitter.com/GreensEP

Objavljeno

27.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Zeleni su ostvarili do sad najveći uspeh na izborima za Evropski parlament (EP) proteklog vikenda, što se tumači kao poziv glasača na klimatsku akciju. Politička grupacija Zeleni/Evropska slobodarska alijansa imaće oko 20 poslanika više nego do sad i biće četvrta po veličini grupacija u EP, što bi im moglo doneti odlučujuću ulogu u formiranju većine u parlamentu.

„Zeleni talas je prekrio Evropu. Želimo da se zahvalimo svima koji su glasali za promene i klimatsku akciju. Rezultati Zelenih stranaka nadmašili su očekivanja u zemljama kao što su Nemačka, Francuska, Irska, Danska, Finska i Austrija i ove stranke će igrati sve važniju ulogu u oblikovanju političke debate u godinama koje slede. Poverenje koje su nam ukazali glasači pred nas postavlja i zadatak i odgovornost da zelene politike pretočimo u akciju“, rekla je Ska Keller, predsednica političke grupacije Zeleni/Evropska slobodarska alijansa i vodeći kandidat Evropske zelene stranke, poznate i kao Evropski Zeleni.

Bas Eickhout, potpredsednik i vodeći kandidat političke grupacije Zeleni/Evropska slobodarska alijansa, izjavio je da Evropska komisija treba da uzme u obzir mandat za promene u Evropi koji su dali glasači Zelenog talasa i naglasio da je ova važna pobeda Zelenih ostvarena programom koji se zasniva na zaštiti klime, socijalnoj pravdi i odbrani vladavine prava i demokratije.

„Vreme je da Evropska unija sve svoje napore uperi na održivu budućnost i počne da brine za svoje građane. To mora biti suština programa sledećeg predsednika Evropske komisije. Politička grupacija Zeleni/Evropska slobodarska alijansa je jedina kredibilna politička snaga kada je u pitanju klimatska akcija i mi ćemo to u pregovorima i zastupati“, rekao je Eickhout.

Zeleni su ostvarili zapažene rezultate u mnogim evropskim zemljama, mada ne i u zemljama Jugoistočne Evrope. Na izborima u Nemačkoj su izbili na drugo mesto, sa procenjenih 22%, iza političke alijanse CDU/CSU kancelarke Angele Merkel, koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila 28%.

Zeleni se zalažu za postepeno napuštanje uglja do 2030.

Odgovor na klimatsku krizu postoji – za početak se treba okrenuti solarnoj i energiji vetra, kao i drugim obnovljivim izvorima energije, navode Evropski Zeleni na svom sajtu.

„Moramo da preduzmemo korake ka 100% obnovljivim izvorima energije, da efikasno koristimo energiju i postepeno napustimo ugalj i nuklearnu energiju, a da otvorimo održiva radna mesta u ugroženim regionima. Da bismo smanjili emisije dovoljno brzo da se globalno zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa, zahtevaćemo pravednu tranziciju ka privredi sa nultom neto stopom emisija gasova sa efektom staklene bašte. Ograničenje emisija CO2 u EU i visoka najniža cena emisija CO2 su potrebni za jačanje napora na ovom polju“.

Zeleni se zalažu za postepeno napuštanje uglja do 2030. godine i ubrzo nakon toga i ostalih fosilnih goriva, kao i za prestanak ulaganja privatnog i javnog sektora u fosilna goriva.

Takođe se zalažu za pravednu tranziciju ka ugljenično-neutralnoj cirkularnoj ekonomiji kroz Zeleni nju dil, a u važne tačke programa Zelenih spadaju i vladavina prava i human odnos ka migrantima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo