Životna sredina

Zbog uništavanja bare Reva podneta krivična prijava protiv direktora beogradske gradske čistoće

Zbog unistavanja bare Reva podneta krivicna prijava

Photo: Srce grada / Facebook

Objavljeno

03.06.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

03.06.2021.

Država

Podeli

Advokatica i aktivistkinja UG Kotež Danijela Nestorović izjavila je da je zbog pravljenja deponije šuta u bari Reva protiv direktora beogradskog JKP Gradska čistoća Marka Popadića podneta krivična prijava. Učesnici konferencije za medije su se složili da građani i građanke i organizacije za zaštitu životne sredine samo udruženi mogu da naprave pomak u rešavanju lokalnih kriza.

Zajedničkim naporima lokalnog stanovništva i aktivističkih grupa zaustavljeno je deponovanje građevinskog otpada u oazi Reva kod Krnjače, na levoj obali Dunava. Blokada prilaza za kamione traje 24 sata dnevno već dve nedelje.

Zbog nasipanja 20 hektara vlažnog staništa šutom u visini od nekoliko metara, udruženja građana Bela čaplja 1165, Kotež i Komšija predala su krivičnu prijavu protiv direktora javnog komunalnog preduzeća Gradska čistoća Marka Popadića. Podnela su i inicijativu Zavodu za zaštitu prirode da se bara Reva proglasi zaštićenim staništem biljnih i životinjskih vrsta.

Ana Džakić iz Bele čaplje (na slici druga s leve strane) ispričala je na konferenciji za medije da je prvi protest održan 16. maja, a da su 15 minuta kasnije kamioni nastavili da dolaze i da istovaraju. „Zaključak je bio da ćemo morati da blokiramo“, izjavila je.

Učestvovala nepoznata privatna preduzeća

Advokatica i aktivistkinja UG Kotež Danijela Nestorović (prva sleva) navela je da su građani prepoznali potpuni apsurd da su gradske vlasti donošenjem privremene građevinske dozvole povredile niz zakonskih odredbi.

Krivična prijava je podneta zbog osnovane sumnje na zagađenje i nepreduzimanje mera za zaštitu životne sredine, rekla je i dodala da su aktivisti doznali da je Marko Popadić dopustio raznim privatnim preduzetnicima da učestvuju u pravljenju deponije.

Postoji osnova za tužbu za naknadu štete, kaže Danijela Nestorović

„Po privremenoj građevinskoj dozvoli na koju se organi vlasti pozivaju, a koju je doneo Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, zapravo je tu bilo predviđeno pravljenje platoa za separaciju, šta god to značilo, na dve katastarske parcele u Krnjači. Nigde, apsolutno nigde se ne spominje pravljenje deponije. Sve i da su hteli da nasipaju teren, to se ne radi na ovakav način. Te građevinske firme su dovozile ogromne količine mešanog građevinskog otpada bez prethodnih laboratorijskih analiza, bez ispitivanja o kakvom se građevinskom otpadu radi. Tu su mogli da se nađu guma, plastika i azbest,“ izjavila je Nestorović.

https://youtu.be/sN5puDzSGhw

Štaviše, istakla je da bi trebalo uraditi laboratorijske analize zemljišta i podneti tužbu za naknadu štete protiv onih koji su „nepovratno uništili“ 20 hektara zelene površine, a da bi novac bio uplaćen u humanitarne svrhe.

Građani javljaju da se šut po blokadi deponije u Revi istresa u Višnjici i kod mosta Mihajlo Pupin

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je kazao da je naložio Gradskoj čistoći da nastavi da dovoze šut na, kako je on rekao, privremenu deponiju, izjavila je Nestorović i dodala da nikada nije bilo reči da se u bari Reva i na navedenim parcelama pravi deponija. Nije tačno ni da se tu nasumično bacao otpad, naglasila je.

Na konferenciji za medije se čulo da građani javljaju da se šut sada istresa u Višnjici i kod mosta Mihajlo Pupin.

Sto hiljada kamiona šuta

Ovo je bila pokazna vežba kako komšijske inicijative združene s profesionalcima i udruženjima i ekološkim organizacijama mogu da naprave pomak, kazao je Đorđe Miketić iz pokreta Srce grada (treći sleva) i naveo da su izračunali da je u baru Reva sto hiljada kamiona izručilo šut. Ukoliko deponija u Revi ne bude mogla da se očisti, treba osnovati edukativni letnji kamp i rehabilitovati je pobusenjavanjem terena, sadnjom drveća i postavljanjem dečjeg igrališta, predložio je.

„Od toga mislimo da vratimo kontru. Vi ste napravili deponiju. Mi ćemo sad da napravimo jednu školicu ekologije… Pozivam sve ljude koji imaju neki lokalni problem da se organizuju, da pruže prvi otpor, da nam pošalju informacije i fotografije i da stavimo na listu prioriteta i unakaženosti grada koju moramo početi rešavati“, izjavio je Miketić.

Sve ugovore na sto

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Odbranimo reke Stare planine, na slici četvrti sleva, tvrdi da će vlasti morati da „istresu sve ugovore na sto“ i da će „urgentna ekologija“ biti uvedena u Beogradu. „Da vidimo ko je sve tu istresao šut i ko je tu kome šta plaćao i od čijih para. Ne želim da se bavim procenama, to su ogromni iznosi“, izjavio je.

Ćuta: Zaštita Reve će biti proglašena na narodnom zboru

Predložio je da se ispred Gradske skupštine Beograda okupe sve ekološke organizacije i da se na „narodnom zboru“ bez političkih stranaka Reva proglasi zaštićenim područjem. „Goran Vesić se više ništa ne pita. Očigledno je da se od sad pa na dalje pitaju građani. Reva svuda“, veli Jovanović.

Građani mogu da odluče da je Makiš pod njihovom zaštitom i treba početi s radovima za ojačanje Savskog nasipa, poručio je. „Da sprečimo ludake da nas ostave bez vode i da donesemo odluku da se to briše iz generalnog plana“, navodi Jovanović.

Komentara: (3)
Pera / 04.06.2021.

Mislim da je krivična prijava podneta protiv pogrešnog lica. Glavni i odgovorni je v.d. gradskog sekretara za urbanizam Bojana Radaković, koja je dala privremenu dozvolu da se bara Reva naspe građevinskim šutom, nju treba goniti. A kako je njena ćerka učestvovala u snimanju čuvenog zabranjenog spota SNS sa Vučićem (zbog zloupotrebe maloletnika), mislim da je se ta prijava, nažalost, ne bi mnogo doticala. Nadamo se promeni vlasti i lustraciji posle iste, i SNS ima svoje Dačiće i Gorice Gajević koje narod ne bi smeo da zaboravi

Milan / 25.07.2021.

Uništava se i Pinosava pod Avalom, svaki dan preko 100 kamiona dodje da izbaci šut i smeće. Niko ne reaguje ni komunalna policija ni inspekcija. Treba podneti prijavu protiv opstine vozdovac jer se pravi slepa dok se grade divlje deponije. Kamioni dovoze otpad sa trosarine svaki dan u sve vecem broju

Mikica / 09.08.2021.

Svi se prave da ne vide deponiju u Pinosavi a tamo je sve veci haos

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

3. jun 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

3. jun 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

3. jun 2021. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. jun 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja